La llosa del vot pregat es mantindrà
L'avançament electoral a Espanya frusta l'intent de canviar el sistema que no agrada als residents espanyols
MadridLa decisió del president Pedro Sánchez de convocar eleccions per al proper 28 d'abril, la qual cosa implica dissoldre les Corts el pròxim 5 de març, frustrarà la reforma de la Llei Electoral que perseguia acabar amb el vot pregat que des del 2011 s'exigeix als espanyols residents a l'estranger. El PSOE i Units Podem van registrar divendres passat una proposta de reforma, però ja és massa tard per tramitar-la. El Congrés va obrir al maig del 2017 una subcomissió que s'encarregaria d'estudiar possibles canvis en la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) i la supressió del vot pregat va ser d'un dels assumptes que més consens va suscitar d'entrada entre els grups parlamentaris.
Mesos després la subcomissió va cridar a diversos experts en el vot exterior per il·lustrar als parlamentaris sobre les possibles alternatives al prec del vot, un sistema que PP i PSOE van pactar amb CiU i PNB el 2011 i que des d'aleshores no ha fet més que fer caure en picat la participació del vot dels espanyols a l'estranger. Entre d'altres compareixents van acudir a l'esmentat òrgan, presidit pel popular Jesús Posada, el president de la Junta Electoral Central (JEC), el responsable del col·lectiu Marea Grana o la directora general d'Espanyols a l'Exterior i d'Assumptes Consulars i Migratoris del ministeri d'Afers Exteriors.
Amb l'arribada de Pedro Sánchez a La Moncloa, després del triomf de la seva moció de censura contra Mariano Rajoy, el treball de la subcomissió per eliminar el vot pregat es va accelerar, ja que tant el president del govern com el seu ministre d'Exteriors, Josep Borrell, es van comprometre a tractar que un nou sistema estigués a punt abans de les eleccions autonòmiques i europees del maig de 2019. De fet, a la tornada de l'estiu, el ministeri d'Afers Exteriors va remetre a la subcomissió un informe compromès pel seu titular, Josep Borrell, amb les seves propostes per acabar amb el vot pregat.
Aquest informe, redactat amb el PSOE, partia de l'eliminació del prec del vot, el que permetria que tots els espanyols a l'estranger rebessin la documentació al seu domicili, i plantejava avançar una papereta en blanc, el que facilitaria disposar de la documentació en termini per agilitzar els tràmits. Al costat d'aquesta papereta, Exteriors suggeria enviar unes instruccions perquè els electors puguin conèixer les candidatures proclamades a través del web del ministeri d'Exteriors, via telefònica o mitjançant l'oficina consular corresponent. I per emetre el seu vot les opcions seguien sent dos: acudir presencialment al consolat, i per això s'ampliava de tres a set dies els terminis, o fer-ho per correu ordinari o certificat.