Política14/01/2019

López es va negar a seure amb SDP

El PS no vol saber el contingut de la trobada entre liberals i progressies fins la setmana que ve, i a partir d'aquí “veurem què es pot fer”

Miquel Margalef
i Miquel Margalef

Andorra la VellaEl president del PS i candidat a les eleccions generals, Pere López, va declinar la possibilitat de ser present a la trobada de la setmana passada entre L'A i Porgressites-SDP. Així ho ha reconegut el mateix conseller socialdemòcrata aquest dilluns al vespre. “Liberals ens va demanar que volien mantenir la reunió amb SDP, no hi vam posar cap impediment ni cap veto, i ens van oferir l'opció d'assistir-hi, però vam preferir no ser-hi presents al tractares d'un contacte preliminar”. Aquesta negativa és un clar símptoma de la poca voluntat i entusiasme que genera entre les files socialdemòcrates un possible pacte a tres bandes, per a les llistes territorials, entre L'A, SDP i PS.

A més, coneixedors d'aquesta primera trobada “exploratòria”, el PS encara ara no ha volgut saber ni conèixer el contingut d'aquesta reunió. “El contingut de la reunió crec que no el sap ningú i nosaltres no hem fet cap gestió per saber-lo”. El líder del PS ha argumentat que “no hi ha hagut temps material” per reunir-se amb L'A i que aquesta setmana el calendari polític “és molt important i prioritari”. D'aquesta manera, López s'ha emplaçat a la setmana que ve per reunir-se amb els seus actuals aliats liberals per conèixer “de primera mà i no per la premsa” el contingut de la reunió i a partir d'aquí “ja veurem què fem”. “Ara per ara se'm fa impossible saber si hi ha un nou escenari o no sobre la taula”.

Cargando
No hay anuncios

Precisament, en relació a quin seria el posicionament socialdemòcrata davant d'un possible pacte a tres bandes, López ha defugit la pregunta. “Si hi ha un nou escenari, que encara no ho sabem, un cop fem la reunió ens podrem pronunciar”. En referència a si aquesta manca de motivació per lligar la triple aliança rau sobre raons personals entre el mateix López i el líder d'SDP, Jaume Bartumeu, el president del PS l'ha negat rotundament. “Mai hi ha hagut qüestions de personalismes sobre la taula, ni hi han estat ni hi seran”. Pel que fa a l'actual pacte que es manté amb L'A, López ha apuntat que ja “està molt avançat en moltes parròquies”, sense donar més detalls. Ho ha explicat en declaracions prèvies a la celebració de la taula rodona 'Doble nacionalitat i vot dels residents', amb la presència del diputat socialista portuguès i representant dels residents a l'estranger, Paulo Pisco.

En dubte els càrrecs de relació especial

Per altra banda, el PS ha presentat dues noves preguntes per fer al Govern de forma oral el proper 23 de gener en sessió de control. En la primera López ha posat en dubte les tasques que actualment, sota el seu parer, duen a terme els càrrec de relació especial de l'administració. El conseller socialdemòcrata preguntarà sota quina empara legal hi ha càrrecs de relació especial realitzant tasques que van més enllà de les que els permet la llei. López recorda “la proliferació de càrrecs de relació especial que, suposadament, haurien d’exercir únicament funcions d’assessorament però que estan fent-ne d’altres com ara tasques de comandament i, fins i tot, en alguns casos amb signatura delegada per part del ministre de qui depenen”, a la vegada que remarca que “aquesta situació no està prevista per la legislació actual” i només l'haurien d'assumir funcionaris nomenats. Segons explica en un comunicat el partit, els càrrecs de relació especial només poden fer la tasca d'assessorament i representa “un risc per a l’administració” per la possibilitat que aquests actes puguin ser impugnats posteriorment.

Cargando
No hay anuncios

De fet, el mateix López ja va denunciar una situació d'aquestes característiques amb un cas concret: el coordinador del departament d'Estadística, Enric Ripoll, que la va titllar “d'absoluta il·legalitat”, ja que el contracte de relació especial li hauria d'impedir fer de direcció. A més, el conseller general destaca que els representants dels treballadors públics han manifestat la seva preocupació i, fins i tot, han anunciat la presentació d’una acció judicial a la Batllia.

El mateix 23 de gener, el Govern també haurà de respondre, en aquest cas a la consellera Rosa Gili, preguntes relacionades amb la previsió que té l'executiu de cara al futur per a les oficines d’atenció al client d’Andorra Telecom, que s'havien d'instal·lar al fallit projecte de The Cloud. Actualment el cost de l’arrendament de l'espai que ocupa la parapública ha suposat, fins ara, una despesa superior als 325.000 euros, que s’anirà incrementant en el futur a raó d’un lloguer mensual proper als 8.600 euros.