Mandicó: "Si no hi ha plataforma, no hi ha Copa del Món a Soldeu"

Canillo aprova l'ampliació de capital de 5 milions per a Ensisa, que no generarà endeutament comunal

El cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, aquest dimarts durant el consell de comú / C.G.
C. G.
20/06/2017
3 min

CanilloEl cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, ha volgut deixar clar que la construcció de la plataforma de Soldeu és imprescindible per poder acollir les finals de la Copa del Món del 2019. Així, i responent a les veus crítiques de formacions polítiques (com el Partit Socialdemòcrata) que qüestionaven que la Federació Internacional d'Esquí (FIS) ho hagués posat com a requisit per a concedir-los l'esdeveniment, el cònsol ha assegurat que "si no hi ha plataforma, no hi ha Copa del Món a Soldeu". Es faria, potser, a un altre lloc, com a la pista Àliga del Tarter, però en cap cas a Soldeu per les mancances d'espai per al públic i de connexió amb el poble que té en l'actualitat. Fent un símil, "seria com celebrar una final de la Champions al Miniestadi" del FC Barcelona, ha assegurat.

Així mateix, i pel que fa a la controvèrsia de si realment és un projecte que mereixia la catalogació d'interès general, Mandicó ha defensat que ells van fer la demanda al Govern i va ser acceptada sense problemes. Per tant, no entén la discussió al respecte.

Les declaracions del mandatari canillenc s'han fet en el marc del consell de comú extraordinari celebrat aquest dimarts al migdia. Un consell que ha servit per donar l'empenta definitiva al projecte de la plataforma i de l'aparcament. Concretament, s'han aprovat quatre punts relacionats amb la zona d'actuació. El primer, per donar llum verd a la cessió anticipada d'uns terrenys privats; el segon, per permutar uns terrenys de 483 metres quadrats amb Casa Calbó amb uns de comunals; el tercer, per aprovar el contingut de la minuta de constitució del dret de superfície entre casa Cabó i Ensisa (6.700 metres quadrats per a l'aparcament); i, finalment, el quart per aprovar una ampliació de capital d'Ensisa de 5 milions d'euros, a càrrec del comú.

Pel que fa a aquest crèdit extraordinari, són 5 milions repartits en tres anys (dos aquest 2017, dos més el 2018 i un el 2019) que surten de romanents comunals, fet que permet que la corporació no generi endeutament. En qualsevol cas, i un cop traspassats a Ensisa (també comptabilitzen dins la llei de finances comunals), tampoc se superaran els límits d'endeutament permesos, ja que el comú se situarà al 180%. El límit és del 200% dels ingressos dels últims tres anys.

Per tant, és una ampliació que entra dins la llei i que, a més, aporta beneficis per a la parròquia, per al país i per a l'estació, ha defensat la corporació durant el consell. "És un projecte viable" després d'analitzar tots els informes interns i externs al respecte, ha assegurat el cònsol.

Per tot, i un cop Ensisa aprovi també l'ampliació de capital amb cinc milions provinents de cada soci de la societat (el comú i Crèdit Andorrà), "ja es podran tirar endavant les obres", que es calcula que s'allargaran uns divuit mesos i que tindran un cost total d'uns 24 milions d'euros.

Pel que fa a la més que probable trencament de la marca Grandvalira, Mandicó ha assegurat "que no fa cap bé" a ningú i que "tothom sortirà perjudicat". "Nosaltres forçarem fins al final perquè no es trenqui", ha afegit.

Cada comú defensa els seus interessos

En un altre ordre de coses, el cònsol canillenc ha parlat també de la llança tirada per la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, pel que fa a les negociacions per les transferències. Marsol reclama que es tingui més en compte el criteri de la població, una demanda "lícita" perquè "cada parròquia intenta estirar al màxim" en funció dels seus interessos. Però la postura canillenca dista de la d'Andorra la Vella i del Partit Socialdemòcrata, i s'alinea amb la del Govern. Segons Mandicó, "s'ha de parlar més de quantitats" i no basar-se en criteris genèrics, perquè aquests "sempre poden canviar".

stats