Mateu apel·la a un acord del grup mixt per reprendre la feina al Consell
López destaca que demanaran una nota a la Sindicatura per esvair dubtes sobre el funcionament del grup i lamenta que el síndic no l'hagi contactat
Andorra la VellaLa situació del grup parlamentari mixt, després del trencament del liberal, ha estat molt present en el discurs del síndic general, Vicenç Mateu, en la sessió tradicional de Sant Tomàs. De fet, Mateu ha aprofitat per fer una crida perquè els membres del grup trobin una entesa i la situació es pugui desencallar, de tal manera que la feina parlamentària habitual es pugui reprendre amb normalitat. "No ens podem permetre d'alentir el ritme", ha dit Mateu, afegint que els polítics "han de fer el possible perquè res, ni futures eleccions ni interessos de partits, no entorpeixi el normal funcionament de la institució parlamentària".
De fet, durant la seva al·locució Mateu ha fet referència a tota la feina feta al llarg d’aquest darrer any i també la que hi ha pendent ara com ara. Així, ha destacat que al llarg del 2017 s’han aprovat 30 projectes de llei i dues proposicions de llei, així com dotze tractats i que les comissions legislatives han fet 152 reunions. També ha destacat que ara com ara hi ha, en diferents estadis de la tramitació parlamentària, onze projectes de llei, i dos més pendents d’admissió a tràmit per la Sindicatura, a més de quatre proposicions de llei. Davant tota aquesta feina ha remarcat que el deure dels consellers és “treballar per la ciutadania”, i ha afegit que els polítics es deuen als ciutadans, més enllà dels partits als quals representen.
L'opinió dels grups
Davant aquest discurs del síndic, els diferents grups parlamentaris i el cap de Govern han exposat la seva opinió. Tothom ha destacat que cal que s’arribi a una entesa de manera ràpida, perquè la feina al Consell General recuperi la normalitat. De fet, aquest dimecres mateix ja hi va haver una primera reunió entre els diferents membres del grup mixt i tant el president del grup, Pere López, com el conseller d’Unió Laurediana-Ciutadans Compromesos i expresident del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, han apel·lat a un acord global, tenint en compte les diferents qüestions que poden afectar el fet que el grup mixt estigui integrat per cinc consellers nous.
Mentre que Pintat ha manifestat que de moment només s’ha fet una reunió en la qual es van posar “tots els temes sobre la taula” i que caldrà veure com evolucionen aquestes trobades amb la voluntat que hi hagi un acord el més aviat possible, López ha dit que encarregaran a la Sindicatura una nota jurídica per aclarir la situació del grup i ha lamentat que Mateu no l'hagi contactat. “És la feina del síndic parlar amb el president del grup mixt”, ha etzibat López, afegint que la nota jurídica que volen que la Sindicatura encarregui ha de servir per poder “aclarir dubtes o manca de comprensió” per part dels nous membres de com s’ha d’arribar a acords en el si del grup mixt, ja que ha recordat que fins ara s’ha fet servir la unanimitat. Davant les “diferents idees” sobre com organitzar aquest grup mixt, aquesta nota hauria de servir per esvair els dubtes. López, però, ha remarcat que “no volen bloquejar res” però que cal que s’entengui el funcionament del grup mixt. En aquest sentit, també ha recordat que quan el pes del PS dins del grup era del 60% davant dels altres integrants, no van passar “el rodet” i que ara, ja que els cinc consellers que venen del grup liberal representen el 50%, no hi ha “altre opció que trobar un espai on tothom estigui còmode”. També s’ha mostrat convençut que el síndic el contactarà per mirar de trobar “vies de solució”. Ja a la tarda i a través del seu perfil de Facebook, Mateu ha destacat que la setmana passada, concretament divendres, va adreçar una carta a López comunicant-li el fet que cinc conseller del grup liberal passaven a integrar el grup mixt i “l’emplaçava en la mateixa carta a què en un breu termini” es fes saber des del nou grup mixt el seu nou reglament i el nom de les persones que a partir d’ara ocuparien els càrrecs de president i president suplent.
Presidència rotatòria
Quant a la possibilitat que la presidència pugui ser rotatòria, López ha recordat que ja es va posar sobre la taula al començament de la legislatura i Pintat ha remarcat que això encara no s’està discutint. En el mateix sentit s’ha manifestat el conseller d’SDP, Víctor Naudi, que ha destacat que la situació del grup mixt “encara no està resolta” però que s’espera que en els pròxims dies ho estigui, de tal manera que a principis d’any ja es pugui funcionar amb normalitat.
Aquest desig que hi hagi un acord aviat també ha estat expressat pel president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, i pel cap de Govern, Toni Martí. Baró ha manifestat que desitja que després de les festes, quan hi ha prevista la pròxima junta de presidents (el 8 de gener), la situació del grup mixt ja estigui clara. Així ha bromejat dient que espera que el Nadal porti “el bon sentit i el criteri equànime” i ha recordat que hi ha encara molta feina per fer. De moment, ha conclòs, tot i que no s’hagin pogut celebrar les reunions de les comissions legislatives, “l’impacte ha estat limitat”. Martí ha recordat que “el temps no és etern” i que amb “bona voluntat” es pot trobar una solució “de pressa”, ja que ha conclòs que “no té sentit” que es dilati. A l’últim, el president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, ha destacat que la situació pot influir en el ritme de treball però que es miren la situació “amb respecte” i amb l’esperança que es prenguin el temps que calgui però que serveixi perquè hi hagi el funcionament “correcte”.
Seguint amb el discurs del síndic, cal destacar que també s'ha referit al 25è aniversari de la Constitució i com "aquella ingent reforma política i institucional que va tenir lloc el darrer terç del segle XX troba el seu mirall en el procés de transformació econòmica i social que ha iniciat el país els últims anys". A més, ha fet esment d'Europa i la necessitat de què sigui un "projecte compartit" i en el qual s'impliqui als joves.