Política08/09/2017

Mateu és optimista amb la recuperació econòmica però admet que encara no la percep tothom

El síndic general destaca durant el discurs de Meritxell que el gran repte de la legislatura és l'acord d'associació amb la Unió Europea

Ana
i Ana

Andorra la VellaEls actes de la festivitat de Meritxell han arrencat, com és habitual, amb el discurs institucional del síndic general, Vicenç Mateu, a Casa de la Vall, que ha mostrat un "moderat optimisme" envers la recuperació econòmica del país, tot i que ha reconegut que una part del teixit empresarial i de la població encara "no la percep en el seu dia a dia". Mateu considera que, a banda de les reformes de les competències, de la funció pública o de la sanitat, el gran repte de la legislatura és l'acord d'associació amb la Unió Europea, que projectarà Andorra "vers un futur de renovada prosperitat". El síndic general també ha tornat a demanar "unió" per poder adaptar-se als reptes de futur, i ha demanat que es deixin de banda les rutines passades per, "nets de prejudicis, saber contemplar amb ulls nous les raons dels altres".

Vicenç Mateu ha centrat el tradicional discurs del Dia de Meritxell en parlar de les reformes pendents i en mostrar el seu "moderat optimisme" envers els indicadors econòmics que apunten cap a la recuperació, com ara l'augment de turistes o de vendes de vehicles. Amb tot, ha reconegut que una part del teixit empresarial i de la població encara no ho percep en el seu dia a dia, de manera que s'ha compromès a treballar amb el conjunt d'institucions per "transformar l'optimisme en una realitat ben palpable".

També en aquest sentit, el síndic general s'ha referit a les crides dels representants d'organitzacions empresarials demanant un augment de salaris, un fet que ha dit que comparteix ja que si hi ha més generació de riquesa, cal que aquesta es reparteixi una mica millor.

Cargando
No hay anuncios

L'acord d'associació, el gran repte

El síndic general veu en l'acord d'associació amb la UE el "gran repte de la legislatura" que, tot i que potser no es podrà culminar del tot, considera que permetrà "projectar-nos vers un futur de renovada prosperitat", cap a una Andorra "oberta i molt més competitiva", que beneficiï empreses, professionals i estudiants.

El representant del Consell General també ha volgut reiterar la seva condemna cap als atemptats de Barcelona i Cambrils, i també s'ha referit a la visita del president de Portugal, tot desitjant que els dos països continuïn avançant en una relació satisfactòria de cooperació en diversos àmbits, i que la República portuguesa sàpiga que té en Andorra un aliat i un amic.

Cargando
No hay anuncios

Qui també s'ha referit a l'acord d'associació, i amb més optimisme que d'altres vegades, és el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, que ha assegurat que comparteix la petició que aquest dijous va fer el copríncep episcopal al president de Portugal, demanant la seva col·laboració per assolir un acord "just, equilibrat i que respecti les especificitats del país". Al seu torn, el cap de Govern, Toni Martí, ha reiterat que continuarà fent esforços -i així n'ha parlat aquest divendres amb alguns consellers liberals- perquè l'acord d'associació es vegi com una gran oportunitat per a les generacions futures.

En vista a les eleccions generals

En les declaracions posteriors al discurs del síndic, Pintat, ha dit que amb les paraules de Mateu, parlant dels tres períodes de sessions que manquen, "encara no s'albira un horitzó electoral tot i que tothom el té darrera el cap". Així, preguntat sobre si repetirà com a candidat liberal, ha volgut demanar respecte perquè "el partit està en un procés d'encarar les eleccions", i ha afegit que no sap si se celebraran unes primàries. Per tant, "mentre això no s'hagi fet" diu que no es pronunciarà i mantindrà el màxim respecte envers el procés que està seguint el partit.

Cargando
No hay anuncios

En la bancada demòcrata, un dels noms que també sonen en les travesses és el propi síndic general, Vicenç Mateu, que no ha tancat la porta a ser candidat assegurant que qualsevol andorrà "no pot contestar que no li agradaria perquè és un privilegi, un honor i un mèrit". Amb tot, considera que que "el pitjor que podríem fer és anticipar coses que encara no estan sobre la taula", i considera que encara no és el moment d'afrontar aquest debat perquè encara cal acabar la feina per la qual van ser escollits.

Algunes reformes s'hauran d'ajornar

Tant Toni Martí com el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, han reconegut aquest divendres que algunes de les reformes pendents no es podran acabar de culminar aquesta legislatura, entre elles, com ja és conegut, l'acord d'associació, però també en el cas de la reforma sanitària i de la funció pública, tal com ha apuntat Baró. El cap de Govern ha afegit que durant el debat d'orientació política concretarà les que podran fer i les que no. "Potser hi haurà algunes coses que s'hauran d'ajornar, però no renunciar, per mantenir un cert equilibri en els comptes públics", ha destacat.

Cargando
No hay anuncios

Una de les reformes que tot fa pensar que tirarà endavant és la de les competències i transferències. Ladislau Baró ha recordat que hi ha un acord polític amb els liberals i creu que tirarà endavant llevat d'algunes objeccions que plantejarà el principal grup de l'oposició a través de les esmenes, en relació als informes vinculants de les cessions gratuïtes de terreny dels comuns.

Els partits socialdemòcrates, els més crítics

El Partit Socialdemòcrata i Socialdemocràcia i Progrés han estat les formacions més crítiques amb el discurs del síndic general. D'una banda, Pere López (PS) ha lamentat que DA hagi trigat tant a tirar endavant aquestes reformes, i considera que acabaran sent un retrocés, tot recordant la gran preocupació que tenen per la reforma laboral i sanitària.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, Víctor Naudi (SDP), també ha lamentat que el síndic parli de "reformes recurrents que no s'acaben de plasmar" i considera que la recuperació només la veuen alguns sectors i que les famílies amb menys recursos cada cop ho passen més malament, cosa que "DA no ho vol veure".