Política08/10/2019

Els ministres iberoamericans incideixen en l'harmonització de polítiques socials

En la declaració final es recomana que la innovació sigui la base per als reptes futurs i que hi hagi dades homologables entre països

M. F. / C. A.
i M. F. / C. A.

Andorra la VellaLa 2a reunió iberoamericana de ministres d’Afers Socials que durant dos dies ha reunit a Andorra ministres i representants de 22 països iberoamericans a banda d’Andorra, Espanya i Portugal s’ha clos aquest dimarts amb una declaració final en què s’incideix en la necessitat d’“harmonitzar les polítiques públiques per protegir els drets” de les persones amb discapacitat i que hi hagi “un canvi de mirada” per passar d’un model “assistencial a un de protecció dels drets de les persones”. Així ho ha posat en relleu el secretari adjunt iberoamericà, Marcos Pinta Gama, que no ha dubtat en qualificar com a “excel·lent” la reunió mantinguda a Andorra i com a “molt rellevant” la declaració que en surt i que ara serà elevada a la cimera de caps d’Estat i de govern iberoamericans que Andorra acollirà el mes de novembre de l’any que ve.

Pinta ha posat en relleu que s’hagin abordat “qüestions molt concretes” i ha recordat, en aquest sentit, el programa iberoamericà de protecció de les persones amb discapacitat, del qual ja en deriven propostes fermes com “enfortir la cooperació entre els països i l’intercanvi d’experiències”. Pintat ha agraït que s’hagi escollit aquesta temàtica dels drets de les persones amb discapacitat i ha recordat que hi haurà altres trobades abans de la cimera de l’any que ve. En aquest sentit, ha celebrat que s’hagi “començat de manera molt positiva” aquest camí per a la cimera del 2020.

Cargando
No hay anuncios

El ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, ha resumit quatre punts que recull la declaració: l’abordatge de la innovació social des de tots els àmbits; prendre aquesta innovació social com a base sobre la qual abordar els reptes de futur; no oblidar l’enfocament de l’atenció centrada en la persona i la necessitat que hi hagi dades homogènies que puguin ser contrastables entre els països i hi pugui haver, d’aquesta manera, un “enfocament més transversal”.

Filloy ha subratllat el fet que en aquesta trobada s’hagin “tractat qüestions molt interessants com la innovació i la inclusió” que no es tracten habitualment i ha emfasitzat que ha quedat palès que hi ha països que estan fent “realment molt esforços” per a la integració de les persones amb discapacitat, també perquè provenen de situacions molt complexes. El que ha quedat clar en les reunions, ha afegit, és que cal “buscar solucions perquè les persones amb dificultats puguin tenir els seus drets garantits a qualsevol lloc del món”.

Cargando
No hay anuncios

La innovació social, tal com ha concretat Filloy, ha de ser aplicada a tots els àmbits de la vida, fins i tot, ha dit, abans del naixement i també, i de manera especial, a l’educació i el treball. En aquest sentit, ha explicat que hi ha experiències als països iberoamericans “molt interessants” en el vessant universitari i que aquestes enriquiran la resta de països. Pel que fa al concepte d’innovació social, ha remarcat que sovint es pensa en la innovació com un terme vinculat a la tecnologia però que cal anar més enllà i “no oblidar els aspectes socials”. També ha manifestat la necessitat d’anar cap a models més centrats en la persona, on “s’atenen les necessitats” perquè les persones amb discapacitat puguin estar immerses en una normalització social. Quant a la necessitat de dades, ha manifestat que són la base de les polítiques que es puguin tirar endavant i, per tant, s’ha recomanat als països iberoamericans que sigui el més homologables possible per poder fer comparatives entre els uns i els altres i compartir informació.

Filloy ha incidit en el fet que aquesta trobada que s’ha celebrat a Andorra, i de la qual s’ha mostrat “satisfet”, obre el camí per a la cimera de l’any que ve.