Miró suavitza els increments i insisteix que és la família qui gestiona els lloguers
El candidat de d'Acord a la capital considera que els preus dels habitatges propietat de la seva família encara estan “per sota de mercat”
Andorra la VellaTallar la polèmica a temps perquè no esquitxi més la campanya socialdemòcrata i donar la seva versió dels fets. Amb aquesta idea principal aquest dilluns al matí el candidat de d'Acord a Andorra la Vella, Joaquim Miró, ha protagonitzat el primer acte electoral de la coalició amb una roda de premsa on ha volgut contradir i matisar la notícia que l'ARA Andorra va avançar el dijous passat, on recollia la indignació de diversos llogaters d'un edifici de Santa Coloma propietat de la família Miró per increments abusis del preu del lloguer.
Inhibició per no portar directament la gestió dels immobles, la defensa d'uns preus “per sota de mercat” i la predisposició per parlar amb els llogaters afectats perquè “tot es pot reconsiderar”. Aquestes han estat les principals armes de defensa que ha anat esgrimint Miró al llarg dels pocs més de quinze minuts que ha durat la compareixença que ha fet en solitari davant dels mitjans, però atentament escoltat darrera de les càmeres pel cap de llista i la número dos, Pere López i Susanna Vela.
El candidat de d'Acord ha insistit que mai s'ha ocupat de la gestió de cap dels béns immobles de la seva família relacionats amb pisos i ha negat que hagi negociat amb els llogaters la pujada de preus perquè tota la gestió la porta directament la seva germana, tot i que va fer-ho amb un inquilí per temes d'amistat. “S'ha parlat prèviament amb tothom que se li ha actualitzat el preu, es va arribar a un acord, mai hi ha hagut cap amenaça i tots els contractes els ha signat la meva germana”, ha exposat el candidat, que ha al·legat que les pujades sempre han anat associades a renovacions que s'han fet a l'interior dels immobles que ha assumint directament la propietat i que algunes ja fa més d'un any que s'han produït.
Per sostenir les seves paraules, ha mostrat diversos contractes a la premsa i en tot moment ha parlat de tres tipologies de pisos i tres augments diferents, que disten del punt de vista recollit entre alguns llogaters amb els quals va parlar l'ARA. Per un pis de dues habitacions amb 85 metres quadrats l'increment ha estat de 380 a 500 euros, per un de tres habitacions i 100 metres quadrats el preu ha pujat de 450 a 550 euros i en els més grans de quatre habitacions de 500 a 700 euros. “Durant més de deu anys no hi ha hagut cap increment, ni de l'IPC, en el preu dels lloguers”, ha assegurat, al mateix temps que ha dit que quan algun inquilí ha tingut dificultats se'ls ha ajudat. Uns preus que Miró només ha associat amb el lloguer directe, sense tenir en compte despeses corrents associades a l'habitatge i que considera que encara “estan per sota del preu del mercat”.
Miró s'ha mostrat decebut per les informacions aparegudes als mitjans perquè considera se l'ha tractat d'explotador “quan no és així”, tot i que ha reconegut que hi ha parts de la notícia “que són veritat i d'altres que són inexactes”. Davant la possibilitat que aquesta problemàtica l'arrossegui tota la campanya ha expressat que “no hi podrem fer gran cosa, però si el ressò ha de servir perquè els governants tinguin consciència de la problemàtica que hi ha em semblarà perfecte”.
En vista a la problemàtica, Miró s'ha mostrat oberta a reunir-se amb tots els llogaters i inquilins que vulguin parlar amb ell perquè “tot es pot reconsiderar, no ens neguem mai a res”. Finalment ha reconegut que actualment el país pateix una problemàtica al tomb dels lloguers en aquells casos que el lloguer està a 1.000 euros o per sobre i això representa un 50 o 60% del sou. Per això ha criticat a l'executiu per haver posat en marxa la congelació dels increments a pocs mesos de la campanya. “Com a primera mesura està bé però és electoralista”, ha dit.
La Massana i el vial
La construcció d'un vial de desviació del trànsit que vagi de la rotonda d'Anyós de la Massana fins a Ordino és una demanda història d'ambdues poblacions des del 2011 quan es va plantejar per primera vegada el projecte. La voluntat no és un altre que descongestionar el trànsit de l'interior de la parròquia massanenca i advocar per una arribada molt més fluïda fins a la parròquia veïna. Però per d'Acord de la Massana la infraestructura planteja alguna sèrie de dubtes, com l'impacte mediambiental i el grans cost econòmic, i d'Acord Ordino apunta la necessitat d'acabar primer la desviació de Sant Julià de Lòria perquè és un “projecte prioritari d'accés al país”. “L'únic que s'està fent amb les obres actuals és canviar el trànsit de costat i aquest no és el projecte inicial que es va plantejar”, ha reivindicat el candidat de d'Acord a Ordino, Marc Galabert, durant el primer acte de campanya.
Malgrat questa prioritat, el numero u de la coalició ordinenca no vol deixar de reivindicar i reclamar una solució per millorar la mobilitat a les valls del Nord. “No es pot deixar penjat un projecte, que a més, està inclòs en el pla sectorial d'Andorra i ara cal tornar-ne a parlar”. Galabert ha atribuït a la crisi econòmica i al fet que el Govern de DA hagi “dilapidat milions en tirar edificis a terra que han quedat en places improvisades” com a culpables per no haver pogut començar a plantejar el projecte del vial abans.
Per la seva banda, el primer suplent de la Massana, Josep Fusté, planteja la necessitat de consensuar la solució amb la ciutadania el proper 27 de març en la reunió de poble. “No estem ni a favor ni en contra, sinó que donarem suport al que decideixi la gent”, ha apuntat de manera molt políticament correcte.