Nomen apunta que és una "ximpleria" parlar d'apujar els sous mínims
"Vindrà gent de fora disposada a fer les mateixes feines per salaris molts més baixos" ha dit el candidat a cap de Govern d'Andorra Sobirana
Andorra la VellaEl candidat a cap de Govern d'Andorra Sobirana, Eusebi Nomen, ha parlat sobre l'acord d'associació amb la Unió Europea i els desavantatges que comportaria per a la societat del Principat. Ha destacat que aquest acord, que propicia la lliure circulació de persones, "fa que sigui ximpleria parlar d'apujar els sous mínims, ja que vindrà gent de fora disposada a fer les mateixes feines per sous molt més baixos", afegint que "el resultat d'això és una pressió a la baixa en tota la graella salarial".
Nomen ha mostrat dos documents, per una banda el text adoptat pel Parlament Europeu el 13 de març de les recomanacions sobre l'acord d'associació, i l'altre amb les conclusions del consell sobre un mercat interior homogeni ampliat de l'11 de desembre del 2018. Aquests dos textos introdueixen, segons Nomen, "diversos conceptes". Per una banda parla que la signatura de l'acord estableix unes condicions de competències equitatives entre tots els països lligats al mercat únic. Això vol dir, segons ha recalcat el candidat, que "si un país té un IVA inferior, com en el cas d'Andorra, voldrà dir que també tindrà un cost de vida inferior i uns sous molt més baixos" afegint que "en cas contrari, es produiria un desequilibri".
Nomen, ha ressaltat també que el text estableix que abans del mes de juny "s’ha de firmar l’acord marc que el Govern ens havia negat", afegint que "Xavier Espot ha reconegut aquest fet per les pressions a les quals estava sotmès". Ha emfatitzat també que "la ciutadania desconeix que aquestes negociacions estan molt avançades i que si DA guanya, es firmarà l’acord". En aquest sentit, cal recordar que durant el mateix debat de l'aprovació del text al Parlament Europeu, el comissari de Cooperació Internacional i Desenvolupament, Neven Mimic, va apuntar la demanda de la Comissió Europea d'enllestir "l'acord marc "aquest mateix juny i utilitzar els dos pròxims anys per acabar de definir tota la incorporació del cabal comunitari. Aquest fet va ser admès pel mateix Espot en el debat de la CEA i el dia de la Constitució per la ministra d'Afers Exteriors en funcions, Maria Ubach, la qual va tranquil·litzar dient que "aquesta prova no és difícil de superar". També, va afegir que "actualment estem fent anàlisi jurídica en l'àmbit intern del país perquè estem en funcions i no es continuarà la negociació fins que no hi hagi un nou Govern".