Només DA dona suport a la llei de l'esport

L'oposició li retreu que no s'hagin inclòs algunes de les seves aportacions

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, durant la sessió de Consell General d'aquest dijous. / M. F. (ANA)
M. F.
20/12/2018
3 min

Andorra la VellaEl projecte de llei de l’esport ha estat aprovat aquest dijous pel Consell General només amb els vots favorables de Demòcrates per Andorra. L’oposició, a l’excepció de la consellera independent Sílvia Bonet que s’ha abstingut, hi ha votat en contra i en alguns dels casos, com per exemple des del PS o des d’Unió Laurediana-Consellers independents de la Massana (UL-IM) s’ha retret a la majoria la manca de voluntat de consens. Demòcrates per Andorra i la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, han destacat que amb aquesta llei es dona un pas endavant en el foment del món de l’esport, mentre que des de l’oposició s’ha trobat a faltar que no s’hagin tingut en compte alguns aspectes que havien plantejat com la supressió de la fundació de l’esport, que es tingués més en compte la base a l’hora de fixar els criteris per a l’atorgament de les subvencions o que no hi hagi deduccions fiscals.

Cal destacar que el PS i UL-IM havien presentat un total de setze reserves d'esmena, que han comptat amb el suport majoritari de l'oposició. D'aquesta manera, els dos grups s'oposaven a la creació de la fundació de l'esport, amb arguments com que es buida el ministeri de contingut o que es crea un nou òrgan que no és necessari. D'altra banda, des del PS s'ha presentat també un paquet d'esmenes que anaven encaminades a què en els criteris que fixa la llei per a l'atorgament de les subvencions es doni més pes a l'esport de base, a programes d’inclusió social o al foment d’hàbits de vida saludables. I és que López ha acusat DA de tirar endavant una política esportiva molt centrada en els resultats i en els esports de muntanya. Des del grup majoritari Justo Ruiz li ha respost que l'esport de base s'ha de potenciar a través dels plans nacionals que s'hauran de tirar endavant i ha negat que des de DA no se li doni suport. La ministra d'Esports, per la seva banda, ha incidit que la llei orienta la política de subvencions “però no la delimita”, ja que els diferents governs hauran de fer plans nacionals per guiar les polítiques esportives i aquestes subvencions estarien “guiades” per aquests plans, i ha acusat l'oposició de "demagògia". López li ha respost que sí que es marquen uns criteris a la llei i que no entenien per què entre aquests no s'havia inclòs també el de foment de l'esport de base. Des d’UL-IM es demanava també que hi hagués un seguit de deduccions fiscals per a aquelles empreses o entitats que donin suport a l’esport. El ministre de Finances, Jordi Cinca, li ha respost que segurament tot l’arc parlamentari estaria d’acord en aquesta proposta però ha afegit que cal analitzar quin impacte podria tenir això, ja que aquest hauria de ser neutre.

En la defensa del redactat, Gelabert ha destacat que els detonants de la nova llei han estat el fet que el 2015 es notifiqués que Andorra no estava en conformitat en temes de dopatge i es creés l’agència nacional; que es puguin crear societats anònimes esportives amb la voluntat que puguin créixer les seccions professionals i, en tercer lloc, la formació dels tècnics. Ha defensat la creació de la fundació de l’esport i ha assegurat que aquesta llei “dona joc a fer política a quatre mesos de les eleccions”, un fet que segons la titular d’Esports justificaria el vot contrari de l’oposició. Els grups minoritaris, però, han retret a la majoria la manca de voluntat de consens.

En aquest sentit, el conseller del PS Pere López ha destacat que aquest dijous és un “dia trist” per al món de l’esport ja que “es fractura” i es creen “federacions de primera i de tercera”. De la seva banda, el conseller de Liberals d’Andorra Ferran Costa ha justificat que malgrat la llei tingui “algunes bondats” també hi ha moltes mancances, motiu pel qual no li han donat suport. Entre alguns aspectes ha citat la fundació de l’esport o el fet que no es tiri endavant una llei qualificada per regular la qüestió del dopatge.

Ruiz ha intentat rebatre els diferents arguments en contra de la llei, especialment els de López, Costa i Carine Montaner i ha defensat que aquesta llei situa Andorra “en l’avantguarda del món de l'esport”.

stats