Padreny demana per l'afectació de la central de la Comella en la gestió dels residus
El parlamentari també vol saber la relació cost-eficiència de la planta
Andorra la VellaEl conseller general del grup parlamentari socialdemòcrata Roger Padreny vol que el Govern expliqui la relació cost-eficiència prevista a la futura central de cogeneració que s’ha començat a construir a la Comella. De fet, el parlamentari també demana per com afectaria la posada en marxa d’aquesta instal·lació a la política global de gestió de residus. Per això, ha presentat una pregunta que l’executiu haurà de respondre en la sessió de control que s’ha de celebrar l’11 de juliol.
En l’escrit tramitat aquest dilluns a Sindicatura, Padreny explica que “la Llei 21/2018, del 13 de setembre, d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic, i la Llei 5/2016, del 10 de març, que regula l’ens públic Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) i el règim de les activitats dels sectors elèctric, del fred i de la calor, preveuen la implantació d’activitats relacionades amb la cogeneració a Andorra”. També posa en relleu que “el Pla sectorial d’infraestructures energètiques d’Andorra 2018 contemplava la construcció d’una central de cogeneració de FEDA situada al Centre de Tractament de Residus (CTR) de la Comella”.
El conseller general del PS recorda “el conveni de col·laboració entre el comú d'Andorra la Vella i FEDA per a la construcció i explotació d’una xarxa urbana de distribució de calor subministrada pel CTR, signat el passat 25 de juny del 2018” i que “ja han començat les obres per construir la xarxa de calor urbana d’Andorra la Vella”, tot indicant que “la primera fase (...) s’ha adjudicat per 1,7 milions d'euros, tal com consta al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra 13/2019” i que, “segons manifestacions del gerent de FEDA Ecoterm, el projecte en global tindrà una previsió econòmica d’uns 15 milions d'euros”.
Per això, en primer lloc, Padreny demana que el Govern aclareixi “quina és la relació cost-eficiència i eficàcia del projecte de cogeneració iniciat a la Comella, pels pròxims cinc anys”. En segon terme, vol saber “com afecta al model de política de gestió de residus”.
El parlamentari ha posat en relleu que la central de la Comella seguirà un model que “a diferència del primer d’Andorra, el de Soldeu, no es basa en el gas liquat sinó que aprofita la calor del forn”. També ha apuntat que “més enllà de saber per què s’aposta per un tipus d’energia no renovable", amb la pregunta també tenen l’objectiu de saber què passarà amb el model de gestió de residus actual si s’aposta per aquest tipus de cogeneració.