Picabaralla entre la majoria d'Ordino i Dolsa
Mortés destaca que el tracte del conseller amb els cònsols "no és el més adequat, no es guarden les formes i ratlla la mala educació"
OrdinoLa fractura entre la majoria del comú d'Ordino i el conseller de X'Ordino, Enric Dolsa, cada vegada és més evident. Així s'ha pogut constatar durant la sessió ordinària de consell de comú que aquest dijous s'ha tornat a celebrar de manera presencial. El cònsol major ordinenc, Josep Àngel Mortés, ha fet públic un document que té com a finalitat anunciar les relacions futures amb el conseller de la minoria després de constatar que el tracte de Dolsa amb els col·laboradors del comú, i especialment amb el gabinet dels cònsols, "no és el més adequat, no es guarden les formes i ratlla la mala educació". "El senyor Dolsa ha mostrat manca de respecte a la institució, insultant a les persones que la representem. Per a nosaltres aquest fet és intolerable i pensem que la població ho ha de saber i ha de quedar reflectit en la present acta", ha explicat.
Un dels punts que ha afavorit la lectura d'aquest text són les recurrents i exigents demandes d'informació per part del conseller de la minoria, així com el futur projecte de Grifols. Mortés ha posat en relleu que des de l'inici del mandat Dolsa sempre ha estat informat, tant pel que fa als efectes de la pandèmia com dels afers diaris del comú, així com dels assumptes més transcendents i excepcionals o especials. Segons la majoria, tota aquesta informació "sempre l'ha utilitzat com més li ha convingut, tergiversant-la, explicant mitges veritats i esbiaixant la realitat".
Mortés ha criticat que tots els consellers han tingut sempre accés a tota la informació requerida gràcies a la seva assistència a les comissions. De fet, Dolsa només ha assistit a 9 sessions de les 54 celebrades fins ara, i en algunes, "ni tan sols ha excusat la seva absència". Vista aquesta situació, des de la majoria s'ha informat que "ens estem plantejant incloure en el proper pressupost una regulació de la retribució dels consellers en funció de la seva assistència a les comissions", i a més, Dolsa "només obtindrà la informació a la qual té dret per normativa i en els terminis estipulats per la mateixa".
Durant el torn de rèplica, el conseller de X'Ordino ha aprofitat, en primer lloc, per demanar disculpes per les faltes de respecte: "Seré just i demanaré excuses perquè va ser una 'patinada' meva de pronunciar una paraula que no hauria d'haver pronunciat", ha dit. Pel que fa a la resta d'aspectes, ha assegurat que és "impossible" participar en totes les comissions, tot i que la consellera de MovemOrdino, Sandra Tudó, l'ha contradit.
El conseller ha continuat manifestant que "per a la parròquia sóc jo més exemple que vostè" i, en relació amb la informació esbiaixada, ha dit que cadascú l'utilitza de la millor manera que creu convenient, i ha aprofitat per criticar novament la prohibició per part de la majoria de lliurar-li les gravacions de les sessions de consell perquè ell pugui fer-les córrer entre els seus electors. Quant a la possible reducció de les retribucions si no s'assisteix a les comissions, ha manifestat que no representa "cap problema" i, fins i tot, ha encoratjat a la majoria a donar-lo "a la beneficència".
Centre de recerca de Grifols
Sens dubte, un altre dels punts que ha centrat la sessió d'aquest dijous ha estat el projecte del centre de recerca de Grifols. Dolsa ha definit la reunió de poble que es va dur a terme per explicar el projecte a la ciutadania com una estratègia de "publicitat i màrqueting", assegurant que Grifols no deixarà cap benefici econòmic al país, ja que, segons ell, els 25 milions que ha d'aportar inicialment la farmacèutica els demanarà a entitats bancàries andorranes. Per tant, la societat que es crearà, participada en un 20% pel Govern i en un 80% per una filial de Grifols, serà qui s'haurà de fer càrrec del deute. A més, també ha tornat a criticar que qualsevol avenç científic serà propietat de Grifols i el Principat tampoc s'endurà cap benefici.
El conseller ha reconegut estar d'acord amb el projecte des d'un inici, però la seva visió va canviar quan es va anunciar que es tractaria d'un centre de recerca. En aquest sentit, ha manifestat que això representa "un risc importantíssim per a la població" d'Ordino i de tot Andorra si mai hi ha cap mena d'accident al laboratori. Entre els dubtes de Dolsa també hi ha la finalitat d'establir-se a Andorra quan Grifols està present en un país com Irlanda "que té una fiscalitat molt similar a la nostra". "Que venen a fer aquí que allà no puguin fer?", s'ha preguntat.
En aquest punt, també ha dubtat que el futur centre de recerca pugui ser compatible amb la certificació d'Ordino com a Reserva de la Biosfera, assegurant que si el laboratori hagués estat establert a la parròquia a l'hora de demanar aquest reconeixement "dubto que ens haguessin donat la certificació". És per tot això que ha tornat a insistir a la majoria en demanar a la Unesco si ambdós elements són complementaris. Tot i això, la majoria no només s'ha negat a preguntar-ho, sinó que ha anunciat que l'informe vinculant que s'ha d'elaborar serà favorable a aquest projecte. Amb tot, Dolsa ha anunciat que demanarà aquesta informació de manera unilateral i, a més, "volem mirar de fer una acció per tenir molta més informació abans que això pugui tirar endavant perquè és molt greu".
Per la seva part, Tudó ha manifestat que aquesta instal·lació "és una gran oportunitat", sobretot pels estudiants, que podran formar-se en una empresa de primer nivell. Tot i això, ha assegurat que "em grinyola una mica que el Govern sigui part d'aquesta empresa perquè tot funciona mentre les coses van bé".
També ha aprofitat per preguntar a Mortés si s'ha avançat amb el Quart respecte del possible projecte que l'hotel Casamanya esdevingui en un centre educatiu vinculat amb Grifols, però el cònsol ha recordat que el Quart és una institució "que no té res a veure amb el comú", per la qual cosa "l'únic que fem amb el conveni que tenim signat és la cessió d'ús de l'hotel". Fins al moment, ha continuat, s'estan duent a terme reunions periòdiques "i no tenim res tancat" pel que fa a destinar l'hotel a aquest projecte o a qualsevol altre.
Altres acords del consell de comú
Finalment, la sessió del consell de comú, tal com ha explicat la cònsol menor, Eva Choy, també ha servit per aprovar la modificació de l'ordinació de preus públics pel que fa a l'analítica de genotipatge del cens caní que, tal com es va consensuar amb els veterinaris, s'ha aprovat l'ajornament fins al 14 de juny del 2022 de la bonificació del 100% de la prova. A més, també ha informat que s'han atorgat uns vals de descompte als establiments de la parròquia que així ho sol·licitin per a transferir una hora d'aparcament gratuïta als seus clients.