Ple al curs sobre la història del Consell General
El curs compta amb 24 hores lectives distribuïdes en vuit sessions de tres hores que s’impartiran al nou edifici del Consell General
Andorra la VellaLa primera edició del curs 'El Consell General d’Andorra: passat i present d’una institució parlamentària europea (segles XIII-XXI)' ha estat tot un èxit i ha omplert les 35 places ofertes. De fet, la demanda ha estat tan alta que es garanteix una nova edició del curs de cara al 2026. El curs, coorganitzat amb la Universitat d’Andorra, planteja una aproximació al Consell General des de la perspectiva històrica, posant en relleu les seves especificitats pròpies que el fan únic en molts aspectes, però situant-les en el context de la realitat del parlamentarisme europeu.
El síndic general, Carles Ensenyat, ha valorat molt positivament l’acceptació del curs, les demandes d’inscripció han superat àmpliament les 35 places disponibles el que “permetrà consolidar-lo” i de pas “promocionar les investigacions històriques que s’estan duent a terme des de la universitat”. Ensenyat ha destacat “la bona acollida del curs i el fet que pugui tenir continuïtat” impulsant d’aquesta manera “la divulgació de la història del Consell General”.
Per la seva banda, el rector de la Universitat d’Andorra, Juli Minoves, ha remarcat que aquest curs i la col·laboració amb el Consell General implicarà que “la història d'Andorra es pugui donar a conèixer en altres idiomes i a altres universitats”. A més, ha incidit en la importància del curs i de les investigacions que s’estan duent a terme sobre la història del parlament, ja que ha afirmat que “Andorra no seria un país sense les seves institucions i és rellevant difondre-ho entre els seus ciutadans”.
El curs compta amb 24 hores lectives distribuïdes en vuit sessions de tres hores que s’impartiran al nou edifici del Consell General i té una càrrega de dos crèdits europeus. Els objectius principals són: conèixer l’evolució històrica del Consell General d’Andorra i dels seus precedents institucionals, caracteritzar el sistema parlamentari andorrà en el context polític europeu, i aprofundir en el funcionament del Consell General d’Andorra dins del marc constitucional del Principat.
La primera sessió, oberta al públic, s’ha celebrat aquest divendres a la tarda al vestíbul del Consell General amb les tres primeres ponències a càrrec dels doctors Carles Gascón, Oliver Vergés i Cristina Yáñez que han fet un recorregut des dels orígens del parlamentarisme a Occident, les assemblees comunitàries a l’Andorra abans dels Pariatges i, finalment, el cicle dels Pariatges i la definició del Consell de la Terra. En conjunt, s’ha fet un recorregut històric des dels inicis de l’Imperi Romà fins a la creació del Consell de la Terra a principis del s. XV.