Les principals divergències a la capital: infraestructures com el giny al pic de Carroi

Els programes de les tres formacions que concorren a les eleccions del 15D a Andorra la Vella mostren diversos punt de confluència, com la necessitat d'invertir als barris

Els tres programes de les formacions que concorren als comicis del 15D a Andorra la Vella. / M. F.
M. F.
11/12/2019
5 min

Andorra la VellaLes tres formacions que concorren als comicis del 15 de desembre a la capital, En Comú per Andorra la Vella, Partit Socialdemòcrata+Independents i Terceravia+Independents, presenten en els seus programes diversos punts convergents, com la voluntat de potenciar les diferents zones de la parròquia, i d’altres de divergents, que es concentren, molt especialment, en infraestructures com el telefèric del pic de Carroi.

D’aquesta manera, la formació encapçalada per Conxita Marsol, es compromet a sotmetre a informació pública la proposta del telefèric del pic de Carroi per "adoptar la millor decisió per als interessos de la parròquia". I davant aquesta infraestructura, Terceravia+Independents proposa fer un referèndum per a “les grans inversions” i especialment pel que fa al telefèric de Carroi, mentre que el PS+I no recull al seu programa cap referència a aquest giny. Terceravia manifesta en el seu programa l'oposició a un heliport a la parròquia, mentre que les altres dues formacions no en fan referència. En canvi, tant PS com En comú mostren la predisposició que es faci un recinte multifuncional. En Comú diu que facilitaran un terreny al Govern perquè el construeixi, mentre que el PS parla de cercar amb l'executiu aquest espai.

Pel que fa a la plaça on s'havia de construir The Cloud, tant la formació encapçalada per Dolors Carmona com En Comú per Andorra la Vella parlen de consensuar amb el Govern el projecte. Coincideixen les tres formacions en què cal actuar a l’Estadi Comunal. Així, el PS+I diu que s’han de “determinar els usos” i també fer una reforma “integral” d’aquesta instal·lació. Terceravia+Independents es compromet a rehabilitar-lo i optimitzar-lo i En Comú per Andorra la Vella diu que “executaran” la remodelació de l’estadi.

També sembla que les tres formacions veuen la necessitat de potenciar les places d’aparcament a la parròquia. La candidatura encapçalada per Marsol proposa un aparcament vertical a la zona de Ciutat de Valls. La formació que lidera Emi Matarrodona manifesta que crearan “nous aparcaments” i augmentaran “els estacionaments de les zones comercials”. I des del PS no es parla tant de construir-ne de nous sinó d’impulsar “tarifes preferents a tots els estacionaments públics d’Andorra la Vella”.

La problemàtica de l’habitatge es recull a tots tres programes, tot i que les fórmules, però, són diverses. En Comú per Andorra la Vella proposa cedir un terreny “al centre de la parròquia” per construir habitatge de lloguer a preus regulats i també una disminució de la cessió fins al 5% per a les promocions que es destinin al lloguer. Des del PS l’aposta és crear una àrea d’habitatge per centralitzar i coordinar mesures per afavorir el dret a l’habitatge. Terceravia es compromet a “treballar estratègicament i amb compromís social” en matèria d’habitatge.

Gestió de l'administració

La gestió comunal ocupa també un apartat destacat en els programes de les tres candidatures, amb propostes que van en la línia d’optimitzar els diners públics. Així, En Comú per Andorra la Vella advoca per l’equilibri pressupostari, amb “una gestió acurada, responsable i transparent”, que tendeixi a no generar endeutament però tampoc renunciant a “invertir”. És més, es comprometen a “reduir en deu milions d’euros més el deute heretat de les corporacions anteriors”. Pel que fa a l’administració, l’aposta és la transformació digital.

Des del PS prometen un “control exhaustiu i transparent del pressupost”, una revisió dels preus públics i també s’aposta per la mancomunació de serveis amb altres comuns. També es proposen consultes vinculants quan la mesura que es vulgui implantar tingui un impacte important per a la ciutadania i es comprometen a promocionar els pressupostos participatius. A més, es defensa que els equipaments i les instal·lacions comunals seran considerats com un bé comú, mostrant així la seva oposició a les concessions.

També Terceravia aposta perquè els béns comunals romanguin públics i fins i tot aposten per recuperar-los. Pel que fa al pressupost, manifesten que cal que tendeixi al dèficit zero i també que es vetlli pel seu compliment. També aposten per canals d’atenció al ciutadà, promoure l’assistència ciutadana als consells de comú i, com el PS, creuen que cal consultar els ciutadans en cas d’infraestructures que necessitin una gran inversió. Tots estan d’acord, en canvi, en la digitalització dels tràmits.

Barris

La inversió als barris també és un punt convergent en els tres programes elaborats per les tres formacions. Així, des d’En Comú per Andorra la Vella es proposa un pla estratègic per a la zona de Riberaygua i Travesseres i mercats temàtics itinerants per dinamitzar els diferents barris. El PS+I, al seu torn, proposa un pla integral per a cada barri prioritzant la neteja i la recollida de residus, l’accessibilitat i la promoció de la convivència. A més, volen crear la figura del conseller de barri perquè faci el seguiment del pla i pretenen potenciar el moviment associatiu. Terceravia no concreta tant les apostes per fomentar els barris però sí que recull al seu programa que invertiran “per a tota la parròquia” i destaquen que volen acabar amb el “centralisme” de les inversions.

Aspectes com la neteja també es recullen als tres programes electorals. El PS diu que cal un pla de millora general de l’estat de neteja de la parròquia i revisar la concessió de la gestió de la recollida de residus. A més, volen impulsar un punt d’informació i educació ambiental. En Comú defensa que la seva aposta és “continuar” reforçant els programes de neteja per millorar la imatge i la qualitat de vida i també vol una prova pilot per a la recollida porta a porta. Terceravia, com el PS, sembla no estar d’acord amb el fet que la parròquia estigui neta i defensa que cal potenciar la neteja. Creuen, a més, que cal un “reforç” del control de les deixalles i residus i una ampliació dels punts de recollida selectiva.

Gent gran i joves són dos dels col·lectius pels als quals les tres formacions fan propostes. Així, la formació encapçalada per Carmona proposa facilitar els serveis adreçats a la gent gran orientats a la millora de la seva autonomia. La llista de la candidata Marsol aporta per ampliar els serveis del Calones i per impulsar un equipament intergeneracional a Ciutat de Valls, a més d’impulsar un consell de la gent gran, mentre que la formació de Matarrodona vol fer programes intergeneracionals d’intercanvi de valors i centralitzar a la casa pairal les activitats per a la gent gran.

Pel que fa als joves, el PS proposa fer-los participar en els projectes que els afectin, mentre que En Comú per Andorra la Vella diu que impulsaran centres multiusos per al jovent, on puguin fer activitats que promoguin l’autogestió i la consciència responsable. A més, volen habilitar un parc infantil a Santa Coloma, pròxim al de la Serradora. Terceravia també aposta per la creació d’instal·lacions per als joves, en aquest cas a l’aire lliure, com pistes de bàsquet obertes o un ‘skate’ cèntric per a patinets i bicicletes, així com un rocòdrom. A més, recullen la proposta de potenciar “idees creatives i innovadores d’esbarjo”.

Quant a la cultura, En Comú es compromet a ampliar l’oferta de concerts i espectacles tot l’any; Terceravia vol que el futur Museu Nacional es faci a la capital i el PS vol crear el consell de la cultura popular i tradicional.

stats