El PS proposa eliminar la inscripció del menor adquirit per gestació subrogada a l'estranger
El Partit Socialdemòcrata critica la majoria de DA per no afavorir un debat “bioètic” ni comptar amb el parer de la ciutadania
Andorra la VellaEl projecte de llei qualificada de tècniques de reproducció humana assistida, que veurà la llum aquest divendres durant l'última sessió del Consell General d'aquesta legislatura, permetrà inscriure de manera legal aquells nadons que hagin nascut fora del Principat mitjançant la tècnica de gestació subrogada tot i que aquesta tècnica a Andorra estarà totalment prohibida.
Així ho ressalta l'article 12 de l'esmentada llei, on també apunta que caldrà acreditar el vincle biològic com a mínim amb un dels pares que el vulguin inscriure. Un fet que entre les files socialdemòcrates genera inquietud i la necessitat de fer un debat “molt més ampli” del que s'hagi pogut fer fins ara. És per això que el partit ha presentat una reserva d'esmena on elimina tots els preceptes en relació a aquesta possibilitat, deixant palesa la prohibició de la gestació per substitució al país.
La consellera general del PS, Rosa Gili, reconeix que algunes jurisprudències del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg o del mateix TS d'Andorra fan prevaldre la protecció del menor i que aquest no es quedi sense progenitors. Tot i això, critica i demana un debat “filosòfic i bioètic” on hi pugui participar el conjunt de la ciutadania “perquè s'empoderi i pugui conèixer el que es permet al nostre país”. A més, ha afegit que “ni als països veïns que porten temps tractant aquest tema tampoc està tancat perquè són temes que aixequen polèmiques”.
Ha carregat també contra la majoria de DA i el Govern perquè malgrat no preocupar-li el que hi ha escrit a la llei perquè és el que ja s'està fent en altres països, retreuen que el grup majoritari “ho doni per bo sense que es generi un debat extens”. És aleshores quan la consellera ha reiterat que la llei s'ha fet amb presses d'urgència per la finalització de la legislatura, i ha lamentat que aquest debat no s'hagi pogut fer i ha emplaçat a fer-lo durant les eleccions, ja que s'ha mostrat convençuda que no mouran “ni un ditet” per acceptar la reserva d'esmena.
El text, que regula la resta de mètodes que s'utilitzen actualment per a la reproducció assistida i que fins ara no estaven contemplats al país, també ha generat controvèrsia entre les associacions feministes per la mateixa reivindicació que ara el PS posa sobre la taula. La consellera socialdemòcrata també ha explicat que la resta de reserves d'esmena, un total de cinc, van encaminades a eliminar “l'arbitrarietat” que preveu la llei perquè es puguin introduir noves tècniques de reproducció assistida només amb el vistiplau del ministre.
Tot i això, Gili també s'ha mostrat satisfeta perquè s'hagi acceptat l'esmena en el treball en comissió perquè només es pugui generar un gàmeta per cada persona donant –i fins a un màxim de 3 si són utilitzats per una mateixa parella– en comptes dels tres que plantejava la llei.