El PS proposa que siguin els consellers de comú qui escullin el cònsol major i menor
Els socialdemòcrates aposten perquè les meses electorals estiguin conformades per ciutadans i no per polítics per tal de donar-li "més civisme" a la jornada
Andorra la VellaEl PS vol que els consellers de comú siguin els encarregats de triar les persones que ocupin els càrrecs de cònsol major i cònsol menor a cada corporació. Així ho ha deixat palès la formació en una proposició de llei que ha entrat aquest dimecres a Sindicatura amb la voluntat de modificar la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum.
La consellera general del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Salazar, ha assenyalat que l'elecció dels cònsols "no hauria d'estar vinculada amb la seva posició a la llista" sinó que s'haurien d'escollir de la mateixa manera que es fa amb el cap de Govern, és a dir, assolint la majoria absoluta en una primera ronda de votacions entre els membres del comú o aconseguint una majoria simple en segona volta. Aquest fet permetria engegar pactes postelectorals en funció de la representativitat, el que afavoriria el consens entre diferents partits.
D'altra banda, el que busca l'escrit és "una quota de representativitat" més alta de l'oposició, ja que hi ha una diferència molt poc proporcional entre els vots que introdueixen a l'urna els ciutadans i la representativitat final a les corporacions, ha afegit la consellera. Un fet que fa "que les oposicions tinguin un paper testimonial" i, per tant, el que es busca és "un sistema que permeti que la ciutadania estigui més representada dins dels comuns del que està actualment".
La consellera socialdemòcrata també ha posat en relleu la voluntat de garantir "més neutralitat i independència" en la jornada electoral, proposant "apropar els col·legis electorals a la ciutadania" i creant-ne més; desubicar-los dels comuns, ja que esdevé un acte que suposa "despolititzar la jornada", i fer que les meses electorals estiguin integrades per ciutadans i no per representants polítics per tal de dotar la votació "de més civisme".
Encara que aquesta proposició fos aprovada per la resta de grups parlamentaris del Consell General, no tindria cap afectació als comicis del desembre, però Pere López ha indicat que aquest és un compromís del partit amb els seus electors que ja estava reflectit al programa electoral de la llista de d'Acord a les eleccions generals i, per tant, "els compromisos polítics s'han de defensar". A més, en els moments actuals, ha dit, "és un debat absolutament escaient".
El PS creu, a més, que amb aquest nou sistema es rebaixarien les xifres d'abstenció, que varen ser "preocupants" en les comunals del 2015. El que està clar per a López és que, a hores d'ara, "res fa pensar que la situació pugui anar a millor si no hi ha cap canvi".