El PS proposa suprimir la figura de cònsol menor i que el major tingui dedicació exclusiva
La proposició de llei vol "modernitzar, democratitzar i uniformitzar" el funcionament dels comuns
Andorra la VellaDedicació exclusiva del o la cònsol major, establir un sou màxim tant per als cònsols com per als consellers, i suprimir la figura del cònsol menor. Són algunes de les mesures que estableix la Proposició de llei qualificada d'organització i funcionament dels comuns que els consellers generals socialdemòcrates, membres del grup mixt, han entrat a tràmit parlamentari. L'objectiu del text és "modernitzar, democratitzar i uniformitzar" el funcionament dels comuns, segons han detallat aquest dimecres els consellers Gerard Alís i Rosa Gili.
Actualment, els comuns es regeixen per un reglament del 1995. L'any 2011 ja hi va un intent d'entrar una llei de funcionament de les corporacions comunals, però no va prosperar. Ara que s'han aprovat les lleis de transferències i competències comunals, el PS creu que és el moment de plantejar-ho. De moment, ha enviat una còpia del text als comuns, però encara no han rebut cap resposta. Aquest dijous, primer de març, comença un nou període de sessions al Consell General i la proposició de llei iniciarà el seu tràmit parlamentari.
El text inclou 35 articles, una disposició transitòria, una disposició derogatòria i tres disposicions finals. Les disposicions suposen canvis en la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum. El PS proposa que els comuns tinguin un màxim de deu consellers, sempre en nombre parell, i que la distribució d'escons sigui proporcional al nombre de vots, com es fa amb les llistes territorials a les eleccions al Consell General. També es reforça la figura del cònsol major, càrrec que ocuparà la persona que encapçali la llista més votada. Els mandats es limiten a dos i s'exigeix dedicació exclusiva, perquè no torni a passar "com quan Toni Martí era cònsol d'Escaldes, que firmava projectes com a arquitecte", han recordat els consellers. Actualment, no hi ha cap norma que impedeixi compaginar el càrrec de cònsol i una activitat privada, "però no és ètic", han insistit. En canvi, sí queda clar per al cap de Govern i el gabinet ministerial. El càrrec del cònsol menor se suprimeix perquè ja no es considera necessari.
Quants als articles, s'estableix que l'interventor general dels comuns sigui nomenat amb el vot favorable de dues terceres parts dels consellers comunals, ja que ara és un càrrec de confiança del cònsol major o l'escull la majoria. "L'interventor ha de ser neutral", han recordat els consellers socialdemòcrates. De fet, l'interventor general del comú de Sant Julià de Lòria va ser jutjat i condemnat en el cas de les targetes 'black' dels excònsol Montserrat Gil i Manel Torrentallé.
Protecció de la minoria
La proposició de llei també protegeix i reforça el pes de la minoria, perquè sigui presa en consideració a l'hora de convocar les comissions i, sobretot, que se'ls respecti el dret a la informació i rebin la documentació a tractar al consell de comú amb suficient antel·lació, i no amb tres dies de marge, que tinguin dret a l'ús dels espais comunals (i que no passi com la roda de premsa que va haver de fer al carrer l'oposició del comú d'Encamp) i rebin una subvenció per al seu funcionament com a grup.
També es fixen els sous per llei: el cònsol major pot cobrar un màxim d'entre 4,5 i 5,5 vegades el salari mínim interprofessional, i els consellers, tant els de la majoria com els de l'oposició, rebran una retribució mensual d'1,5 vegades el salari mínim interprofessional. El PS ha lamentat que hi ha comuns en què els consellers de la minoria cobren menys que els de la majoria. Presidir una comissió no seria remunerat.
Finalment, el text també estableix que el funcionament de les reunions dels cònsols es determini per un reglament, i que els comuns estableixin fórmules que fomentin i facilitin la participació ciutadana.