El PS lamenta el rebuig de les seves propostes d'augment de la baixa de maternitat i de protecció de les persones acomiadades
Els socialdemòcrates insisteixen que la proposta de Codi de Relacions Laborals de DA retalla drets als treballadors
Andorra la VellaEl treball en comissió parlamentària sobre la proposició de llei qualificada de relacions laborals impulsada pel grup demòcrata continua. Els consellers del Partit Socialdemòcrata (PS) han presentat 78 esmenes al text, però ja saben que dos de les que consideren més importants no prosperaran: l'una, la d'allargar la baixa de maternitat fins a les 26 setmanes (la proposició de llei arriba fins a les 20); l'altra, que la indemnització que es pagui per un acomiadament no causal sigui més elevada en funció de l'edat que té la persona que es queda sense feina, que s'hagi de pagar un mínim de dos mesos de compensació econòmica i un màxim de 27 mensualitats (la proposició de llei preveu que l'acomiadament lliure se saldi amb un pagament de 25 dies per any treballat i marca un màxim de 12 mensualitats).
El secretari d'organització del PS ha comparegut aquest dilluns a la tarda a la seu del PS per recordar que el Codi de relacions laborals és "una llei fonamental" que afecta "tota l'estructura social del país", i que el partit que representa vol unes relacions laborals "justes i productives", amb "protecció i garanties". Sánchez ha advertit que la proposició de llei demòcrata "lesiona" els drets que ja tenen els treballadors, i ha afegit que "retallant drets no s'aconsegueixen més serveis de qualitat". "No podem créixer [econòmicament] a base de tendències d'explotació", ha conclòs.
El PS ha defensat una baixa de maternitat de 26 setmanes (sis mesos i mig) en cas de treballar a jornada completa, i de 47 setmanes per a mares que treballen mitja jornada. Quant a les indemnitzacions no causals, "introduïem elements garantistes", perquè la gent de més edat o que porta més anys treballant en una empresa rebi una compensació més elevada. Cap de les dos esmenes s'aprovaran.
Encara a la llista grisa per manca de comunicació
D'altra banda, el president del PS, Pere López, ha comentat que el fet que Andorra encara estigui a la llista grisa de paradisos fiscals de la Unió Europea és perquè des del Govern no s'han comunicat bé tots els avenços a tots els països membres de l'organisme europeu. El conseller socialdemòcrata ha recordat que ja s'ha fet la modificació a l'impost de societats que s'havia exigit i, per tant, és qüestió de setmanes que Andorra surti definitivament de la llista de dubte.
Al respecte, el cap de Govern, Toni Martí, ha subratllat aquest dimarts que falta l'actualització de la llista, i ha emès un missatge tranquil·litzador: "Andorra està molt ben vista". Martí ho ha copsat en les seves visites a l'ONU i en les reunions de la francofonia i el món iberoamericà. El líder de l'Executiu ha aprofitat per reivindicar les oportunitats que suposa per a Andorra l'acord d'associació amb la Unió Europea.