El PS vota finalment 'no' a la congelació de les transferències
El pressupost per al 2017 s'aprova amb els vots a favor, només, de DA
Andorra la VellaLa incògnita sobre si els tres consellers del PS votarien finalment a favor o en contra de la congelació de les transferències s'ha resolt finalment aquest dijous al vespre en el moment que s'ha arribat a debat sobre el pressupost, un cop debatudes les reserves d'esmena. Finalment, el vot ha estat negatiu, ja que tal com ha defensat el conseller socialdemòcrata Pere López si s'hagués donat suport a aquesta congelació "haurien traït" el que han defensat fins ara. En aquest sentit, ha lamentat que la voluntat del Govern per negociar no s'hagi vist plasmada fins als darrers dies, quan han mantingut dos reunions. El cap de Govern, Toni Martí, ha lamentat aquesta decisió del PS i ha destacat el fet que no hagin "assumit la seva responsabilitat" i ha considerat que s'han "equivocat". El pressupost ha estat, finalment, aprovat amb els vots favor dels consellers demòcrates i en contra de l'oposició.
López ha destacat que malgrat votaven que no a aquesta congelació no eren responsables que les transferències no quedin congelades per aquest 2017 en 54,6 milions i que per tant s'hagi de destinar als comuns uns vuit milions d'euros més. D'aquesta manera, ha recordat que ja fa temps que es reclama al Govern un debat sobre competències i transferències i que després del suport de l'any passat a la congelació aquest any no podien prendre la mateixa mesura. Així ha valorat "l'esforç" que s'ha fet des de l'Executiu en els darrers dies per posar-los al dia sobre els avenços fets en les negociacions amb els comuns però ha destacat que arriba "massa tard". Tot i així, ha encoratjat el Govern perquè aquesta feina continuï. Precisament sobre aquesta qüestió, Martí s'ha compromès a tenir un text consensuat amb els comuns al llarg d'aquest mes de febrer per començar després les negociacions amb els consellers generals. D'aquesta manera, ha defensat que el que no pot fer és "presentar-se amb un full en blanc" i que llavors "no s'hi valdrà no tenir un projecte". Des de Liberals d'Andorra s'ha lamentat que aquesta feina no s'hagi fet de zero comptant amb els consellers per no haver de contradir allò que ja estigui pactat amb els comuns i des d'SDP s'ha recordat a Martí que ja fa "nou mesos" que va dir que es convocaria els grups parlamentaris i s'ha lamentat la manca d'informació i que s'hagi "menystingut" la resta de forces tenint en compte només el PS. Martí ha insistit en la necessitat de modificar la llei de transferències i ha recordat les dificultats patides pels comuns de la Massana i Sant Julià de Lòria.
El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha detallat que els vuit milions d'euros més que s'hauran de satisfer als comuns no suposaran més endeutament i s'ha referit al fet que es puguin moure certes partides per fer-hi front, descartant un crèdit extraordinari o un suplement. Posteriorment, en declaracions a ATV ha dit que aquesta quantitat no s'haurà de pagar als comuns fins al 2018, quan es faci la regularització d'aquestes transferències d'acord amb la liquidació.
Pressupost 2017
Pel que fa al debat del pressupost, Cinca ha posat en relleu que continua mantenint uns ingressos per sobre dels 400 milions, concretament 415, que es diversifiquen, i que es tracta d'una eina "al servei de les necessitats socials del país", amb més diners per polítiques socials, per a educació i que a més suposa una dinamització "en l'àmbit econòmic". Per ordre d'intervenció, el conseller d'SDP Víctor Naudi ha dit que no comparteixen les línies d'aquest pressupost i que per això hi votaven en contra; mentre que Pere López lamentava les retallades en polítiques socials. Des d'Ld'A Jordi Gallardo ha dit que es tracta d'un text que incompleix la llei de transferències, la Regla d'Or i la Constitució i que, per aquest motiu, no havien formulat cap esmena. A més, ha lamentat que tenint més ingressos que els governs liberals hagin invertit menys, a la qual cosa Cinca li ha respost que arran de la gestió liberal i dels deutes generats els governs posteriors han tingut molts dificultats per fer inversions. A l'últim, el conseller demòcrata Marc Ballestà ha posat en relleu la feina feta en comissió i ha lamentat la manca de participació dels liberals, als quals ha acusat de "renunciar a la seva tasca de consellers", a la qual cosa Gallardo li ha respost que la primera obligació d'un conseller és complir la llei i que el pressupost no la compleix. Ballestà ha destacat que es tracta "d'un pressupost realista, que toca de peus a terra" i que a banda dels recursos a polítiques socials o educció inclou "inversions coherents" com l'heliport.