Rebel·lió de l'oposició contra la tramitació d'urgència de DA
Critiquen en bloc el caire electoralista de la decisió, apel·len a la reconsideració per part de la majoria i, en cas contrari, avisen que emprendran accions
Andorra la VellaDe manera unànime i unitària, com poques vegades ha passat aquesta legislatura, tots els grups de l'oposició s'han plantat davant la darrera decisió de Demòcrates per Andorra (DA), que va comunicar aquest dimecres que entraria en caràcter d'urgència les tretze lleis que actualment es troben a tràmit parlamentari. “Amb irresponsabilitat, improvisació, passant el corró i sense prioritzar ni consensuar amb l'oposició”. Aquestes han estat les principals reclamacions que de manera conjunta han expressat el president del grup mixt i conseller general d'UL+IM, Josep Pintat; el conseller general d'L'A, Jordi Gallardo; la consellera general del PS, Rosa Gili, i el conseller general d'SDP, Víctor Naudi.
El primer en obrir foc ha estat el grup majoritari de l'oposició: “Es vol forçar la màquina, això provoca que la legislatura s'acabi amb embús legislatiu, amb presses i amb urgències i aquesta no és la forma de treballar”, ha apuntat Pintat. El conseller lauredià ha criticat que l'executiu “no ha fet els deures” i per això demana que ara les tretze lleis tinguin caràcter d'urgència, amb la reducció de terminis que això suposa per a la minoria. Precisament en aquesta línia la consellera del PS ha carregat contra el Govern per la falta de respecte que representa aquest canvi envers la feina dels consellers de l'oposició. Així, ha posat com a exemple el fet que el grup taronja ha tardat tres anys en acabar la proposició de llei qualificada de la persona i de la família. “Ara ens abreugen terminis i ens demanen que les estudiem, parlem amb els col·lectius afectats i les consensuem en dos mesos?”, ha preguntat indignada.
Gallardo ha posat sobre la taula que durant la passada junta de presidents del mes d'octubre es va estendre la mà a la majoria per prioritzar i acordar aquelles lleis que ambdues parts creien que havien de ser validades abans que es dissolgui la cambra. La resposta, segons el conseller liberal, va ser que no, que l'experiència els feia creure que amb els terminis normals ja n'hi hauria prou, i que en cas de necessitar el caràcter d'urgència es parlaria amb l'oposició. “No només no han complert amb el que van dir, sinó que a més ens comuniquen el caràcter d'urgència a través d'un correu electrònic”. Per la seva part, Naudi ha puntualitzat que “accelerar provoca un resultat que mai és bo”, i ha recordat que molts d'aquest textos legislatius haurien de tenir la visió ha llarg termini. “Prioritzen l'aspecte quantitatiu abans que el qualitatiu”, ha afegit Gili.
I per què? Tots quatre han estat d'acord en apuntar que la tramitació d'urgència respon a una mesura plenament electoralista, de tecnicisme polític i de cara a la galeria. “Si tan urgents les consideren, que les haguessin entrat de primeres sota aquesta premissa”, ha etzibat Gallardo, que ha recordat que DA no ha expressat cap criteri per argumentar aquest canvi. Naudi ha anat més enllà. “És electoralista, respon a pressions i a promeses no complertes, amb la precipitació que això comporta”.
Davant la possibilitat encara existent que Demòcrates per Andorra retiri la petició d'urgència de la Sindicatura, la minoria ha demanat que després de conèixer la seva ferma oposició a la decisió, la majoria faci una reflexió i retiri la petició de Sindicatura perquè “està fora de lloc”. Tot i això, han reconegut que és molt difícil que aquesta posició s'acabi materialitzant i, en aquest cas, han demanat que “el síndic es tregui el barret de la majoria i es posi el de Sindicatura”, apel·lant així que es refusi la petició de DA. Tot i això, Pintat ha insistit que l'única porta oberta que hi hauria d'haver avui en dia és “que el cap de Govern dissolgui ja el Consell General i tots agaféssim la porta, marxéssim i que els ciutadans escullin”.
Discrepància en les accions
Malgrat que el rebuig i el cabreig és unànime, les accions a emprendre davant d'aquest gest demòcrata es fragmenten entre els grups opositors. Mentre que Gallardo ha apuntat tres possibles vies, queixa i/o recurs a Sindicatura o portar el cas al Tribunal Constitucional, Pintat i Naudi s'han desmarcat de la via judicial a la vista dels pocs mesos que queden perquè s'esgoti la legislatura. Per la seva banda, la consellera socialdemocràcia “no ha descartat res” i ha apuntat que el partit està estudiant totes les vies possibles, una feina que també estan duent a terme la resta de grups parlamentaris. “Que cadascú faci el seu camí”, ha deixat anar Pintat. En tots els casos, les accions no es formalitzaran fins que la Sindicatura no admeti la demanda de DA.
Tot i aquestes possibles accions, el conseller d'UL+IM ha recordat que la seva formació continuarà treballant amb responsabilitat i la resta de grups han demanat que si finalment s'habiliten dies dels de fora del període de sessions per convocar les comissions i el ple del parlament també s'utilitzi per a dur a terme sessions de control al Govern. El conseller liberal ha mostrat més enuig i ha assenyalat que “no s'ha volgut prioritzar, doncs que s'ho facin sols i que s'ho votin sols, aquest és el missatge que ens estan llençant”. “Entenem que la via correcta era parlar abans amb els grups parlamentaris i si nosaltres emprenem accions utilitzarem el mateix mecanisme que el grup majoritari: enviarem un correu electrònic informant de la decisió”.