Política06/02/2019

La recepta de la comissió BPA per evitar una crisi financera

L'informe inclou quatre punts destacats que hauran de ser validats pel Consell General

Joan Ramon Baiges
i Joan Ramon Baiges

Andorra la VellaLa Comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l'estabilitat financera (coneguda popularment com a comissió BPA) ha celebrat aquest dimecres la darrera reunió que ha servit per validar l'informe que es farà arribar al Consell General per a la seva votació, en el ple previst per als dies 15 i 16.

Els grups parlamentaris hauran de validar les conclusions fins ara provisionals que ha elaborat un expert francès arran de les reunions que ha tingut amb els representats parlamentaris i de les compareixences que s'han celebrat davant la comissió.

Cargando
No hay anuncios

L'informe té quatre punts importants que tenen per objectiu evitar la crisi d'una entitat financera o una situació encara més crítica com podria ser la fallida del país.

El primer fa referència al pagador en última instància per si s'ha d'afrontar una crisi de liquiditat d'una entitat financera. Com que Andorra no pot recórrer al Banc Central Europeu, les solucions que s'aporten passen per un banc central o bé disposar d'un acord amb un banc central de l'eurosistema per acccedir de forma indirecta a la liquiditat de Banc Central Europeu. Íntimament lligat amb aquest punt se subratlla la necessitat de disposar d'una supervisió i una regulació importants adaptats als criteris europeus per evitar que les entitats assumeixin riscos excessius.

Cargando
No hay anuncios

El segon punt important de les conclusions de la comissió –cal recordar que els liberals no hi participen perquè la consideren un "fracàs"– és reforçar l'Autoritat Financera Andorana (AFA, antic INAF) perquè sigui més potent, tingui més recursos i que elabori anualment un informe sobre la situació de la banca. D'aquesta manera des de la comissió s'entén que Andorra guanyarà credibilitat internacional.

El tercer apartat fa referència a l'FMI, un organisme que hauria de servir de xarxa protectora per a una crisi de dimensions de país que permetés disposar d'un crèdit per fer-hi front tot i i que la factura a canvi seria la supeditació a les consignes de l'organisme pel que fa a la política econòmica. L'informe admet que cal pagar una quota d'entrada elevada i recorda les exigències de producció estadística que reclama l'adhesió. De totes maneres, l'FMI no serveix per afrontar a curt termini una crisi de liquiditat.

Cargando
No hay anuncios

I finalment l'informe suggereix la creació d'un consell d'observació i regulació del risc sistèmic que analitzi l'evolució del sistema financer o desequilibris com les bombolles de crèdit o el preu dels habitatges. El consell estaria format per representants d'institucions i personalitats de l'àmbit financer i hauria de fer cada any un informe.

La comissió ha acabat la seva feina. Ara toca al Consell General pronunciar-se. Fonts parlamentàries han indicat que des d'UL-ILM i DA se'n desprèn una opinió favorable, que SDP i Sílvia Bonet es mostren més indefinits, mentre que es dona per fet l'oposició de Liberals i PS. El resultat de la votació queda per al darrer Consell de la legislatura.