Política30/09/2019

Salut vol reorganitzar el Servei d'Urgències per fer-lo més eficient

Estudia incorporar més professionals per atendre als pacients amb patologies menys greus

T. Navarro
i T. Navarro

Escaldes-EngordanyEl ministeri de Salut, encapçalat per Joan Martínez Benazet, ha creat una taula de treball per valorar el sistema d'Urgències de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell, de manera que se li puguin aplicar millores per incrementar la seva efectivitat. "Hi ha una part d'urgències de baixa intensitat, fins i tot de continuïtat assistencial, que es podrien resoldre a l'atenció primària", ha dit el ministre, raó per la qual volen crear mecanismes que la diferenciïn "del que és la urgència de veritat". La taula de treball, que estarà formada per professionals del sector sanitari, buscarà "el camí per separar els dos tipus d'urgències", evitant tenir "una estructura massa dimensionada per allò que no la requereix", a més del col·lapse a la sala d'espera. Pel que fa a terminis, el director general de l'hospital, Josep Maria Piqué, ha avançat que espera tenir els canvis en el funcionament llestos per "aquest any" i la nova infraestructura "cap al 2021".

Segons el ministre Martínez Benazet, els canvis en el funcionament es podrien desenvolupar per dues vies. La primera d'elles seria "augmentar el servei de permanències mèdiques" en franges horàries on el nombre de casos menys greus fos més alt, un servei pel qual el ministeri ja ha guardat una partida pressupostària. La segona possibilitat que es troba sobre de la taula és la incorporació dins del Servei d'Urgències d'"algun metge de capçalera que valori els casos de menys intensitat". Tot seguit es procediria a la remodelació de les instal·lacions sanitàries, donat que "és un servei que té molts anys, amb una estructura complexa i que s'ha fet petit".

Cargando
No hay anuncios

25 anys

D'això s'ha parlat en l'acte de celebració dels 25 anys de les instal·lacions, on Piqué ha volgut fer una crida a "fer caure les parets de l'hospital" i "agafar la cartera i donar voltes pel país" per apropar l'assistència al malalt. En aquesta línia, ha manifestat que l'objectiu del centre és oferir un "model d'atenció de proximitat a la persona gran i fràgil", ja que el model de medicina especialitzada no dona resposta a la necessitat de la societat, que cada vegada viu més temps i en què el més primordial és anticipar-se a la malaltia "per evitar-ne reaguditzacions".

Cargando
No hay anuncios

Per celebrar el quart de segle de la remodelació de l'hospital, després dels discursos de Martínez Benazet i Piqué alguns dels membres que treballen al centre han tret un pastís d'aniversari. L'encarregat de bufar les espelmes ha estat Kevin Ribeiro, un dels primers andorrans a néixer en les instal·lacions.

Cargando
No hay anuncios

Coincidint amb l'aniversari, el centre ha inaugurat les noves instal·lacions del Servei d'Anatomia Patològica, després d'un any de reforma. Les obres, que s'han dut a terme lligades a l'extinció del contracte amb l'empresa externa que assumia una part del servei, han consistit en la remodelació i reubicació de les instal·lacions per adequar-les a les noves exigències i normatives internacionals. "Ens dona unes garanties de cara al diagnòstic molt importants", ha explicat el ministre de Salut, però també per a les persones que hi treballen donat que s'han incorporat "uns sistemes d'extracció de l'aire que fan que no puguin inhalar formol".

Cargando
No hay anuncios

L'equip de patologia actual del SAAS consta de quatre patòlegs, dues administratives i cinc tècnics especialistes amb formació en citotecnologia, tècnica immunohistoquímica i autòpsies. Els professionals elaboren un diagnòstic acurat, que transmetran als metges responsables del malalt. Segons han informat, el SAAS està ultimant un acord amb l'hospital Clínic de Barcelona per disposar de tècniques diagnòstiques més avançades i que per la seva complexitat i cost no es poden fer al Principat, a més d'una supervisió constant de l'activitat que es duu a terme a l'hospital andorrà.