Sant Julià i Naturland volen redefinir l'ampliació de l'abocador
Les dues parts implicades volen renaturalitzar i remodelar l'espai de l'abocador per tal que quedi integrat amb el paisatge
Andorra la VellaEl comú de Sant Julià de Lòria i la direcció de Naturland tenen la intenció de replantejar l'ampliació de l'abocador. Les dues parts implicades volen renaturalitzar i remodelar l'espai de l'abocador per tal que quedi integrat amb el paisatge. Així ho ha explicat aquest dimarts el cònsol de la parròquia, Cerni Cairat, durant la primera reunió de poble que ha convocat la corporació. "Pensem que lluny d'impactar de manera negativa a la zona de la Rabassa, pot ajudar a remodelar l'entorn i renaturalitzar-lo", ha detallat Cairat.
La proposta va sorgir dels dirigents de Naturland i des del comú ho veuen amb bons ulls. "En lloc de créixer a dins del bosc i destruir quatre hectàrees més de massa forestal, el que permet és integrar les terres a dins del camp de la cota 1.600 d'una manera que permet reconfigurar tot el terreny que hi ha", ha afirmat el cònsol. Es remodelarà l'espai perquè torni a ser un espai similar al que hi havia hagut abans. El comú també ha anunciat que té la intenció d'executar inversions a la cota 1.600 de cara el pròxim estiu.
Durant la reunió, el comú ha detallat alguns projectes que tenen pendents pel 2025. Entre alguns d'aquests destaca els treballs d'eixamplament de la carretera de la Rabassa perquè hi ha algunes "corbes molt perilloses", ha argumentat Cairat. També s'invertiran 200.000 euros per climatitzar el gimnàs del LAUesport o es destinarà una partida de 50.000 euros en el passeig Valira perquè amb les "crescudes dels rius s'ha deteriorat", ha pronunciat Cairat.
Amb l'arribada del nou any s'obrirà la segona fase de reforma del Centre Cultural i Congressos Lauredià, pel qual s'intervindrà en el vestíbul, el bar, la biblioteca i els seminaris. Tot això implicarà una injecció de 3,2 milions d'euros. Cairat ha relatat que els treballs de reforma són lents perquè s'està realitzant "un control dels costos". D'altra banda, la cònsol menor, Sofia Cortesao, ha articulat que l'última fase de remodelació serà la façana de l'equipament. A més d'això, Cortesao ha comunicat que hi haurà un canvi de nom perquè passarà a anomenar-se Centre Cultural Lauredià. "És el nom que tenia fa trenta anys, volem tornar a l'origen per homenatjar a les persones que el van tirar endavant", ha argumentat Cortesao.
La corporació té la intenció d'activar un pla de reactivació comercial els vuit mesos vinents amb una aportació de 40.000 euros per aquest projecte. Aquests anirien per fer campanyes comercials i a posar en valor el posicionament i el factor diferenciador de Sant Julià de Lòria respecte a la resta de parròquies.
També està previst que una part de la dotació s'adreci a desenvolupar el procés de transformació digital dels establiments i per fer un acompanyament als emprenedors de la parròquia. De fet, Cortesao ha anunciat que la iniciativa ja s'ha posat en marxa perquè ja hi ha hagut taules de treball entre comerciants i empresaris.
El cònsol ha defensat les polítiques que s'han pres en habitatge fins al moment. En aquest sentit, el polític ha afirmat que la cinquantena de pisos destinats pels padrins de la parròquia contribuiran a destensionar una mica la situació perquè farà que aquestes persones vagin a viure a les noves llars de la Fundació laurus i "això ens alliberarà pisos que podrem posar a mercat".
Tot i això, Cairat ha recordat que per solucionar la problemàtica de l'habitatge cal la implicació de tothom i que no se solucionarà "a curt termini". Aquests pisos estan equipats perquè els residents puguin mantenir la seva autonomia. L'administració ha precisat que el projecte ha tingut un cost de 16 milions d'euros, però que gairebé el 60% del capital l'ha aportat el sector privat.
Durant la presentació la corporació ha anunciat que emprendrà un procés participatiu a partir del gener per redissenyar la plaça canonge. L'objectiu és reordenar l'espai, fer-lo més accessible i amable, des d'aquest indret fins a la plaça de la germandat. El comú vol que hi hagi una pluja d'idees entre els ciutadans per com hauria de ser el centre de la localitat. La corporació ha defensat que aquesta reordenació pot afavorir el desenvolupament econòmic en el centre.
Cairat ha descartat que a la parròquia es pugui implementar el bus a la demanda com es fa en altres parròquies. "Els quarts els tenim molt allunyats i això suposaria una despesa important que és impossible que el comú pugui assumir", ha respost el mandatari comunal en una de les preguntes formulades pels assistents.
Finalment, els cònsols han informat que s'han iniciat unes taules de treball per regular els camins a la muntanya. L'administració vol crear unes zones específiques pels practicants d'esports de motor amb la intenció que hi hagi usos compatibles entre les persones que fan senderisme i els que practiquen trial. D'altra banda, l'equip de govern també ha comentat que s'han reunit amb propietaris privats per poder establir pàrquings en el centre de Sant Julià davant la dificultat de trobar aparcament. De moment, però, només hi ha hagut converses.