Els sindicats es neguen a firmar l'informe de la reforma de la Funció Pública
Els representants dels treballadors públics no descarten recórrer a la justícia si el síndic admet el text a tràmit parlamentari
Andorra la VellaFinalment no hi ha hagut cap acord ni cap debat. Els tres representants sindicals de la Comissió Consultiva de la Funció Pública (Gabriel Ubach, cossos especials; Lara Vilamala, cos general, i David Garcia, educació) s'han negat a firmar l'informe que dona el vistiplau al text de la reforma de la Llei de la Funció Pública. L'informe ha prosperat amb la firma dels quatre representants de l'Administració general (el secretari d'Estat de la Funció Pública, Joan Antoni Rodríguez, i les representants dels grups A, B i C, Ester Vilarrubla, Antonia Benítez i Iolanda Latorre).
Els tres membres en representació del personal han lamentat que no s'hagi tingut en compte les seves demandes i han advertit que si el síndic general, Vicenç Mateu, accepta a tràmit parlamentari la proposició de llei no descarten querellar-se contra la Sindicatura. En un termini de quinze o vint dies, els portaveus sindicals convocaran tot el personal de l'Administració, estiguin o no afiliats, a una assemblea general per parlar de quines accions emprendre.
Ubach ha explicat aquest dilluns, després de la reunió de tres hores mantinguda pels membres de la Comissió Consultiva, que ni tan sols s'han discutit els sis punts que els representants del personal consideren bàsics. Les demandes consisteixen en permetre la participació dels sindicats en els processos d'elecció del personal; la possible jubilació a partir del 65 anys; no baixar del 75% del salari en cas de reubicació, accident laboral o malaltia; que el preu dels quinquenis sigui proporcional al dels triennis; que hi hagi una nomenclatura de funcionaris, l'exclusivitat lliure o pagada, la publicació de les graelles salarials i les vacances adequades al calendari laboral i no només de 30 dies anuals a educació, i la jornada laboral de 35 hores.
El portaveu dels cossos especials ha argumentat que la proposta de reforma legislativa de la Funció Pública i el projecte de llei de modificació del Codi de Relacions Laborals són "dues lleis que perjudiquen els treballadors, tant públics com privats, perquè es retallen drets i salaris". Ubach ha afegit que "mentre arreu els països es refan de les congelacions salarials i la retallada de drets, aquí continuen". El sindicalista ha subratllat que la proposta de reforma de la Funció Pública suposarà una gran pèrdua econòmica per al funcionariat respecte la llei vigent.
De fet, Ubach ha recordat que l'any 2000 ja es va imposar una llei per a l'Administració, però "no s'ha desenvolupat ni la carrera professional". Si la proposta actual prospera, a més de denunciar la Sindicatura, Ubach té clar que "anirem al pròxim Govern perquè la derogui ja que s'ha acceptat sense consens", amb la firma de quatre dels set membres de la Comissió Consultiva.
Segons fonts properes, els membres de la Comissió han patit pressions perquè firmessin l'informe, però els representants sindicals no han canviat la seva postura.