Suñé apel·la a la solidaritat per fer front a la Covid i a la suma de voluntats per acomplir les accions marcades
López valora l'any com a "perdut" i Pintat afirma que hi ha hagut un cert "atropellament legislatiu"
Andorra la VellaLa síndica general, Roser Suñé, apel·la a la solidaritat de la ciutadania per fer front a la pandèmia del coronavirus i a la suma de voluntats per part de les forces polítiques per acomplir les accions marcades abans de finalitzar la legislatura. Ho ha manifestat en el seu discurs en el marc del tradicional consell de Sant Tomàs, que un any més s'ha hagut de celebrar al Consell General a causa de les mesures sanitàries derivades de la irrupció de la Covid al país. D'aquesta manera, Suñé ha fet un repàs de l'activitat parlamentària el darrer any, recordant que al llarg del 2021 s'han aprovat un total de 27 lleis i s'ha donat el vistiplau a tretze convenis que, segons ha indicat, reafirmen l'arquitectura internacional del Principat i permeten avançar en el tauler de geopolítica enfortint la presència del país allà on pertoqui.
Suñé ha destacat que, tenint en compte que aquesta legislatura entrarà la primavera vinent al seu quart any, hi ha textos legislatius en curs que "no podem defugir" i "hem de trobar la suma de voluntats per conduir-los a bon port". D'aquesta manera, ha encoratjat als grups parlamentaris "a fer aquest esforç" i que el pròxim 21 de desembre "puguem felicitar-nos tots plegats de la feina acomplida". En referència a la pandèmia, la síndica general ha posat de manifest que la pandèmia "continua present a les nostres vides" i ha asseverat que gràcies a les vacunes s'ha pogut "controlar la situació", tot fent una crida per "assolir més altes xifres de vacunació" i apel·lant a la solidaritat amb els països que encara no han rebut les dosis necessàries i presenten índexs baixos de vacunació. "Aquesta situació afecta a tot el planeta i la solució ha de ser conjunta, ja que el virus no entén de fronteres, ni de rics i pobres", ha dit, i ha afegit que "potser d'aquesta pandèmia n'hauríem d'extreure una lliçó que fa molt de temps que hauríem d'haver après".
Quant al balanç de l'any legislatiu, ha reiterat que aquest s'ha vist marcat, de nou, per la crisi sanitària, per la qual "hem hagut de legislar algunes qüestions de manera urgent", però també ha exposat que s'ha intentat seguir "un cert ritme", com l'aprovació de la llei de l'Institut de l'Habitatge i la de Finances Comunals, encara que "m' hagués agradat anar una mica més ràpid en alguns textos" que també són importants pel dia a dia dels ciutadans del país. Tanmateix, ha puntualitzat que "legislar és lent" perquè requereix "una feina de tranquil·litat, ponderació i transversalitat dels textos", motiu pel qual ha asseverat que és cert que "a vegades en alguns temes podríem anar una mica més àgils i en altres fa falta aquest període de reflexió". D'aquesta manera, Suñé ha apel·lat a la capacitat de diàleg de tots els grups parlamentaris per "expressar totes les opinions que es tenen de diferents temes".
En la mateixa línia, el cap de Govern, Xavier Espot, ha exposat que ha estat un exercici "complicat" amb un balanç "agredolç" pels diferents escenaris en els quals s'ha trobat els país, des de la recuperació de l'activitat econòmica i la suposada fi de la pandèmia, fins a la situació actual amb un nombre elevat de casos actius i la previsió de l'arribada de la variant Òmicron, la qual "no presagia bons temps". Per aquest motiu, el líder de l'executiu s'ha sumat a la crida realitzada per la síndica general per animar a la població a vacunar-se "perquè és l'única arma que tenim al nostre abast per deixar enrere la pandèmia", i per poder afrontar aquesta nova soca del virus, ja que l'alternativa "és tancar-se a casa i crec que això és físicament ni psicològicament ens ho podem permetre". "No som ni uns eixelebrats, ni uns inconscients, tots ens hem vacunat, i els vaccins han passat tots els filtres i testos per tenir la garantia que són segures", ha dit.
Espot també ha comentat que l'aplicació de les restriccions sanitàries ha permès, tot i que manca confirmar la tendència, reduir la taxa d'incidència del coronavirus, i espera que en tres setmanes "hauríem de tenir una situació sanitària millor de la que tenim ara". A més, ha afirmat que l'evolució de la pandèmia i les mesures que s'adopten al país i als territoris de l'entorn té un impacte psicològic en la ciutadania i el turisme, de la mateixa manera que ho té el fet de tenir una incidència elevada i no prendre mesures. Per aquest motiu, assevera, l'estratègia del Govern passa per "prendre restriccions que permetin una certa activitat econòmica i social i no anar a l'extrem tancant o fent un confinament poblacional, però també adoptant algunes mesures per reduir la taxa d'incidència del virus". I ha acceptat que "segurament" es podrien haver fet millor algunes coses, però "l'escenari en el qual treballem és molt canviant i no hi ha solucions miraculoses".
Des dels grups que donen suport a la majoria, el president del grup parlamentari de Demòcrates, Carles Enseñat, també s'ha sumat a les paraules pronunciades durant el discurs per part de Suñé, i ha valorat l'any de manera ambivalent assenyalant que la part positiva ha estat l'evolució favorable de l'economia gràcies a la recuperació del volum turístic, l'obertura de les estacions d'esquí i la finalització de les restriccions de mobilitat entre països. Per l'altra, la sanitària, ha comentat que tot i que "hem d'estar atents a l'arribada de la nova variant", si no fos per la campanya de vacunació i la implicació de la població en aquesta, "ens trobaríem en una situació complicada". Per la seva banda, el president suplent del grup parlamentari Liberal, Marc Magallón, ha posat en relleu les paraules de la síndica respecte a la vacunació, la qual serveix per "protegir-nos i protegir als altres", a banda de ressaltar el missatge de fraternitat de Suñé envers "els països que potser no disposen dels mitjans que tenim occidentals" afirmant que és necessari "una campanya global".
Al seu torn, el president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha apuntat la necessitat de treballar conjuntament per tirar endavant el país i "posar el peu al coll" al coronavirus, i ha indicat que la voluntat de la formació de cara a l'any vinent és donar impuls a dues línies que consideren essencials per a la recuperació: l'econòmica, "per incrementar els salaris i dotar de més activitat el país" i la social, "per posar les coses més fàcils en alguns aspectes als ciutadans, autònoms i empreses d'Andorra".
El president dels grup parlamentari socialdemòcrata Pere López, ha valorat l'any legislatiu com a "perdut", tot posant de manifest que fa tres anys que treballen per trobar solucions a la problemàtica de l'habitatge, però des del Govern i els grups que li donen suport "no arriben propostes ni resolucions que donin una solució eficient a les famílies que tenen dificultats per trobar un habitatge de lloguer a un preu assequible". Així doncs, el líder vermell ha recordat que el PS s'ha posat a disposició de l'executiu i dona suport als tres pactes d'Estat que s'han tirat endavant, concretament el de les pensions, l'acord amb la Unió Europea i el de la Salut, i ha criticat que des de la majoria se'ls hi ha dit que no "en dos temes que suposen una preocupació real per a les persones", com són l'habitatge i la justícia. López ha ressaltat que és necessari un treball conjunt entre tots els membres del consell general per donar solució als neguits de la població i ha qüestionat si des de la majoria tenen "la voluntat de buscar accions als problemes reals", tot posant en mans dels ciutadans la decisió de si "el Govern ha perdut el temps en tema d'habitatge o ha proposat solucions per la majoria dels ciutadans".
Per cloure, el president del grup parlamentari de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat, ha reiterat que aquesta legislatura ha estat marcada per "un cert atropellament legislatiu que ha minvat la seguretat jurídica", tot destacant que "no es pot estar canviant la vida de la gent a cops de BOPA". D'aquesta manera, ha apuntat que, tenint en compte que ja s'ha passat l'equador de la legislatura, després de Nadal "i depenent de com estiguem en relació amb la situació sanitària, s'hauran de plantejar quins textos es tiren endavant i quins no es toquen", ja que considera que en aquest moment "s'han de dedicar tots els esforços a resoldre la situació sanitària". Qüestionat sobre les prioritats de cara a l'exercici vinent, Pintat ha asseverat amb fermesa que no hi ha "cap" text essencial, tot reiterant que s'han de dedicar tots els recursos disponibles a la gestió de la pandèmia. Amb relació al pacte d'Estat de Salut, el líder de Terceravia ha afirmat que quan sigui el moment el grup parlamentari posarà sobre la taula les premisses per entrar-hi, com són la necessitat de fer-lo "de dalt a baix tenint en compte els sanitaris, ja que la seva veu és important i volem que hi siguin al pacte".