El TC dona la raó al síndic i desestima el recurs d'empara de López
L'Alt Tribunal considera que Mateu va actuar de manera proactiva davant la manca de diligència de l'aleshores president del grup mixt
Andorra la VellaEl síndic general, Vicenç Mateu, no va vulnerar els drets de representació ciutadana ni el dret d'exercir el càrrec polític del conseller general i expresident del grup mixt, Pere López, quan no el va convocar en representació d'aquest grup parlamentari a la junta de presidents del 8 de gener. O almenys així ho considera el Tribunal Constitucional (TC), que desestima el recurs d'empara que López va presentar arran de l'afer i la controvèrsia que es va generar a l'interior del grup mixt amb l'arribada dels cinc consellers generals, procedents del grup parlamentari liberal.
El president del PS argumentava, en les al·legacions, que l'actuació del síndic general l'havia desautoritzat i no l'havia deixat desenvolupar les funcions de president del grup. Denunciava que havia estat destituït per Mateu, quan demanava que se li notifiqués la reestructuració del nou grup i també la nova presidència i presidència suplent arran de la reestructuració del grup. En vista d'això, López demanava al TC que declarés que la destitució vulnerava els seu drets i llibertats recollits en la Constitució i també demanava la nul·litat de la convocatòria de junta de presidents. Però l'Alt Tribunal ha fet just tot el contrari.
El TC considera, després d'analitzar els fets, que el síndic general no va ultrapassar les seves funcions quan va convocar a la junta de presidents, sense comptar amb el grup mixt. Considera que Mateu va haver d'actuar de manera proactiva davant la manca de diligència de l'aleshores president del grup mixt, Pere López, per resoldre internament i en un termini breu la situació. A més, considera que el síndic general va actuar sota la premissa “d'assegurar el bon funcionament del Consell General”. El TC tampoc no ha anul·lat la junta de presidents del 8 de gener. “Només es va tractar la data de convocatòria del ple de debat de la totalitat dels pressupostos del 2018 pel l'11 de gener, data que havia estat objecte d'acord previ a les modificacions de la composició del grup mixt”.
La polèmica i el reajustament del grup mixt
Cal remuntar-nos al desembre de l'any passat. Cinc consellers liberals abandonaven les files i, tal com apunta el reglament del Consell General, passaven a formar part del grup mixt. Amb aquesta decisió, el grup mixt, presidit per Pere López, es duplicava i passava dels cinc als deu consellers i, per tant, calia una reestructuració interna i definir la nova presidència i presidència suplent. Tres dies després d'aquest moviment, el 15 de desembre de 2017, el síndic general va emplaçar per carta a comunicar a la Sindicatura, en un breu termini, les modificacions eventuals que aquest fet pogués comportar en relació a la presidència del grup. Aquesta resposta no va arribar i el 8 de gener Mateu va convocar junta de presidents, però no al grup mixt. Després de molts estira-i-arronsa i no trobar solució interna, el 15 de gener, per majoria i sense l'aprovació del PS, es va redefinir el grup mixt i es va posar Josep Pintat com a president i Pere López com a president suplent.