Tots fent pinça contra Espot (menys Clavera)

La Unió Europea i les polítiques socials es dibuixen com els temes que centraran la campanya, tal com s'ha pogut veure en el debat de l'APCA

Els set candidats a cap de Govern i els moderadors, Albert Roig i Ester Pons, abans del debat organitzat per l'APCA. / M. F.
M. F.
25/03/2019
4 min

Escaldes-EngordanyUn front comú de les forces que han estat presents al Consell General al llarg d'aquesta passada legislatura contra Xavier Espot al qual s'ha afegit Eusebi Nomen; i Alfons Clavera defensant les seves propostes. Aquest ha estat el guió que ha seguit el primer debat públic entre els set candidats a cap de Govern en les pròximes eleccions generals que ha organitzat aquest dilluns al vespre l'Associació de Professionals de la Comunicació d'Andorra (APCA). El tema de la Unió Europea i el que pot comportar per al país ha estat un dels temes que ha generat més debat i, de fet, en altres punts tractats els candidats han tornat enrere per referir-se a Europa. Totes les forces coincideixen en l'acostament a Europa, ara, les maneres o com s'ha fet fins ara és el que els separa. D'aquesta manera, mentre que des de Demòcrates Xavier Espot s'ha centrat a defensar que fins ara s'ha aconseguit un bon acord pel que fa a les mercaderies i que Europa pot aportar molts beneficis per a Andorra, des del PS, Liberals d'Andorra, terceravia i Progressistes-SDP, les forces que eren presents aquesta legislatura passada al Consell General, se li ha retret la manca de transparència amb què fins ara s'han dut les negociacions. El candidat d'Andorra Sobirana, Eusebi Nomen, és el que s'ha mostrat més beligerant, ja que ha destacat que cal que el Govern expliqui que s'haurà "d'assumir tot el cabal comunitari i que s'haurà de posar un IVA del 15%".

Espot ha defensat que la Unió Europea és "essencial" per a la competitivitat del país i ha reconegut que cal una major pedagogia. La seva proposta implica crear una secretaria d'Estat específica per a aquesta qüestió i ha destacat que l'acord haurà de ser refrendat per la ciutadania. Des del PS Pere López ha lamentat la manca d'informació i ha destacat que la manera com s'està fent l'acostament a Europa no el comparteixen. A més, creu que al llarg d'aquesta legislatura passada s'han incrementat els dubtes sobre molts aspectes com les quotes d'immigració o els mecanismes de defensa davant la UE. Des de Liberals d'Andorra Jordi Gallardo ha remarcat que la seva aposta és un "sí a Europa" però no de la manera com ho està fent DA i ha afegit que Europa ha d'entendre les especificitats del país. Des de terceravia, Josep Pintat, ha refermat la necessitat que hi hagi més estudis sobre l'impacte que la UE pot tenir per a Andorra i que les qüestions sobre aquest acord d'associació siguin debatudes al Consell General. El candidat de Progressistes-SDP, Josep Roig, ha defensat que cal assentar aquest acord d'associació al voltat de polítiques d'Estat i amb opcions compartides i sòlides i ha recordat, als que parlen de pèrdua de sobirania, que ja des de l'acord duaner Andorra "ha cedit" en certes qüestions i ha conclòs que aquesta sobirania "es perd" quan les persones no estan ben informades. Nomen, que s'ha mostrat especialment crític amb la temàtica de la UE i ha manifestat que el que cal és esperar per veure quin tractat aconsegueix el Regne Unit amb el Brexit i no precipitar-se, és a dir, aprofitar les oportunitats que el Brexit pugui comportar. De la seva banda, des d'Units pel progrés d'Andorra, Alfons Clavera, ha defensat dues zones franques on no s'apliquin aranzels.

Nomen i Espot s'han embrancat en un debat sobre la fiscalitat, ja que Espot ha insistit en el fet que queda fora de l'acord i el candidat d'Andorra Sobirana li ha recomanat "que llegeixi més" i ha lamentat el "nivell de mentides" que es deien durant el debat.

Un segon bloc del debat s'ha centrat en la qüestió del comerç, el turisme i l'economia. López ha destacat que cal diversificar l'economia i que Andorra té una gran oferta que cal saber comunicar. En el mateix sentit, Gallardo ha lamentat que s'hagi invertit molts milions en el Cirque du Soleil i només hagi portat turisme 'low-cost' en aquest sentit, ha posat sobre la taula la seva proposta que el país sigui reserva de la biosfera. Roig ha lamentat que el sistema econòmic estigui obsolet i Pintat ha manifestat que cal que l'administració "no sigui una llosa", que la pressió fiscal sigui més baixa o que el turisme augmenti el seu poder adquisitiu i ha defensat l'acabament del vial de Sant Julià i l'aeroport per potenciar el turisme. Espot ha posat sobre la taula la creació d'una zona franca, una mesura que ha despertat la satisfacció de Clavera, l'impuls al comerç digital i una plataforma perquè les pimes puguin exportar. Nomen ha lamentat que Espot digui que no és continuista quan defensa les polítiques que ha fet l'actual Govern i ha destacat que d'un "govern 'low cost' surt un turisme 'low-cost'"i ha defensat un "canvi radical" en certes actuacions. Roig ha ironitzat dient que no sabia si es podia parlar d'un govern 'low-cost' i ha defensat el via de Sant Julià. En aquest debat s'ha posat sobre la taula una de les propostes que més comentaris ha suscitat entre el públic, la de Clavera d'una moneda per a Andorra.

El debat s'ha tancat amb el bloc dedicat a l'habitatge, el cost de la vida i les pensions. Aquí s'han rememorat debats que hi ha hagut al llarg de la legislatura al Consell General en què tant des de Liberals com des del PS s'ha retret a DA que no hagi fet res per resoldre el problema de l'habitatge. Roig també li ha retret aquesta manca de solucions mentre que Pintat ha demanat un diagnòstic del problema i s'ha mostrat contrari a establir un salari mínim ni influir en els preus de l'habitatge. Espot ha acusat els altres partits de fer propostes que no diuen com es poden finançar i ha destacat que ells proposen mesures com un creixement progressiu de les pensions més baixes i del salari mínim per arribar als 1.200 euros al final de quatre anys i ha dit que certes propostes semblen "una subhasta" sobre l'increment d'aquest salari. López li ha respost que ells proposen incrementar, per exemple l'IRPF als sous més alts, unes mesures fiscals que generarien entre 35 i 40 milions més i que revertirien en les seves propostes socials. El debat s'ha allargat gairebé tres hores i ja s'ha pogut veure cap a on aniran els trets en aquesta campanya electoral.

stats