Les transferències als comuns del 2017 es pagaran via crèdit extraordinari
El pagament es farà efectiu un cop s'aprovi la liquidació de comptes i després que finalment no es decidís congelar la quantitat a traspassar
Andorra la VellaEls prop de 62 milions d'euros a repartir entre els set comuns corresponents a les transferències del 2017, que encara es deuen, es pagaran via crèdit extraordinari al llarg d'aquest any. Així ho ha informat aquest dijous al matí durant la celebració de la sessió de control al Govern, el ministre de Finances, Jordi Cinca, que ha apuntat que el pagament es farà efectiu un cop s'aprovi la liquidació de comptes de l'any passat. Cal recordar que el febrer passat el Consell General va decidir no continuar congelant la quantitat a transferir als comuns, tal com s'havia fet els darrers anys, malgrat que la majoria de DA era favorable a mantenir la congelació.
Precisament en aquest sentit, el conseller general del PS i president suplent del grup mixt, Pere López, ha criticat que l'executiu està allargant el màxim possible la decisió perquè "hi ha reticència" a acceptar la votació que va tombar, l'any passat, la possibilitat de congelar les transferències als comuns, ja que encara no s'havia indagat la modificació de la llei. López ha afegit que els comuns compten rebre els diners i ha demanat a l'executiu que es dilatin el mínim possible. Davant d'aquestes crítiques, Cinca ha defensat que compliran la llei i que accepten la votació "com no podia ser d'una altra manera"; tant és així que el titular de Finances ha avançat que ja s'han reunit amb els cònsols per comunicar-los que faran la transferència al llarg del 2018.
Naudi enutjat amb Martí
En relació també amb la llei de transferències als comuns, però pel que fa a les reunions mantingudes pel Govern per tal d'impulsar la modificació arran de la sentència del Tribunal Constitucional (TC), el conseller general d'SDP, Víctor Naudi, ha assenyalat que l'executiu s'ha "saltat les formes per evitar parlar de la plantofada del TC". Naudi ha retret al Govern de Toni Martí que, amb aquesta segona ronda de contactes per decidir quina modificació de la llei s'havia de dur a terme, només s'ha reunit amb els comuns i amb els consellers generals d'Unió Laurediana, Ciutadans Compromesos, Liberals i la consellera independent, Sílvia Bonet, i ha evitat reunir-se amb PS i SDP.
El cap de Govern ha defensat que al llarg de les taules tripartides que es van dur a terme per consensuar les lleis comunals ja es van poder exposar tots els punts de vista i no hi havia novetats al respecte. Martí ha recordat que la sentència del TC tomba només alguns preceptes de la llei molt concrets i, segons el seu punt de vista, es manté la filosofia i l'acord al qual es va arribar i que va permetre l'aprovació de les dues lleis qualificades. És per això que el cap de l'executiu ha defensat que les reunions s'han mantingut només amb aquelles parts que ja s'havien mostrat favorables a la modificació per "anar per feina". Davant d'aquests fets, Martí ha utilitzat el torn de paraula per tornar a demanar el suport de l'oposició per poder aprovar la modificació de la llei de transferències. A causa d'aquesta decisió, Naudi ha apuntat que se'ls ha menystingut i que la reforma ha acabat passant per la porta petita.