Política22/01/2015

4 llistes nacionals i 25 territorials concorren a les eleccions generals de l'1 de març

DA i PS han presentat candidatura a tots els territoris mentre que els Liberals no han fet llista a Canillo i SDP no concorrerà a Canillo ni la Massana

ARA Andorra
i ARA Andorra

Andorra la VellaEl termini de presentació de candidatures a les properes eleccions generals de l'1 de març ha finalitzat aquest dijous a les 12 hores i, com ja és habitual, s'han mantingut incògnites fins a l'últim moment. De fet, a diferència del que s'havia anunciat en un primer moment, finalment la parròquia de Canillo només tindrà dues candidatures, les de DA i PS, perquè Ld'A no n'ha presentat. En total, a més de les quatre candidatures nacionals, que lideren Toni Martí (DA), Josep Pintat (Ld'A), Pere López (PS) i Víctor Naudi (SDP), s'han presentat 25 candidatures territorials.

Demòcrates per Andorra i la formació Junts, que engloba el PS, els Verds, Iniciativa Ciutadana i independents, han estat els únics que han presentat candidatura a tots els territoris. A més de Canillo, on hi concorren Jordi Alcobé i Mònica Bonell per DA i Sergi Ricart i Assumpta Vergés pel PS, la Massana tampoc tindrà quatre candidatures, ja que SDP no s'hi ha presentat. Aquesta ha estat una de les parròquies més mogudes durant els dies de confecció de les llistes, sobretot pel suport del Comú, que tant DA com Ld'A han anat a buscar. Finalment les llistes que hi concorren són la de Junts, amb Mariona González i Rosa Mari Rechi, la de DA + Moviment Massanenc, amb Olga Gelabert i David Montané, i la d'Independents + Liberals, amb Carles Naudi i Judith Pallarès.

A la resta de parròquies, tal com estava previst, hi concorren les quatre formacions. Encara que la majoria de candidats ja s'havien anunciat, faltaven per saber els candidats liberals a les territorials, que finalment són: a Andorra la Vella Salus Chato i Ruth Vila, a Encamp Valentí Martí –exsecretari general del Consell General– i Miquel Alís Soulié, fill de l'excònsol major encampadà Miquel Alís, a Sant Julià de Lòria, el fins ara conseller de Comú Josep Majoral i Carine Montaner, a Ordino Antoni Riba i el fins ara conseller de la minoria, Èric Bartolomé, i a Escaldes-Engordany Jordi Rubia i França Riberaygua.

La llista de DA de Canillo parteix com a favorita

Sergi Ricart, candidat de la llista de Junts, ha reconegut que la de Canillo és la parròquia "més difícil", però ha indicat que han presentat candidatura perquè "és un projecte de país i volem estar a totes les parròquies", i perquè no volien deixar els seus electors "de la mà de Déu". El número u de la llista també ha reconegut que el fet que no hi hagi hagut una llista liberal encara els perjudica més, perquè amb tres llistes el vot s'hagués repartit molt més. Pel que fa al programa, Ricart ha explicat que porten treballant en la coalició des del novembre, per tancar un programa que satisfés a totes les parts.

Des de DA, un dels presentadors, l'exconseller de Comú Daniel Mandicó, ha assegurat que es tracta d'una candidatura "equilibrada", i ha afegit que "avui és difícil dir si és una llista guanyadora", però que "si mirem els resultats dels últims comicis "potser sí". El cònsol major de la parròquia, Josep Mandicó, ha valorat positivament el fet d'haver-hi dues llistes, ja que "el poble de Canillo demanava més d'una candidatura i les tenim; ara cadascú haurà de treballar per defensar els seus programes, però crec que és el més democràtic, que la gent tingui l'opció de poder triar entre dues opcions, en aquest cas ben diferenciades".

Cargando
No hay anuncios

La parròquia d'Encamp, una de les més disputades

Amb quatre candidatures, la d'Encamp es perfila com una de les parròquies que seran més disputades. Durant la presentació de les llistes, alguns candidats han fet les seves primeres valoracions, com és el cas de la número u per UP+DA, Maria Martisella, que ha destacat que assumeix el lideratge de la candidatura com "un repte", s'ha mostrat satisfeta de defensar "la feina feta per DA" fins ara, i ha posat en relleu "la joventut" de la llista.

Des del PS, David Rios ha posat de manifest que la candidatura estigui formada per socialdemòcrates, independents i membres dels Verds i d'IC, un fet que "demostra l'obertura del PS". El candidat parroquial també ha valorat positivament el fet que a Encamp hi concorrin fins a quatre llistes, i ha considerat que el fet que Liberals i Demòcrates s'enfrontin a la parròquia farà que el vot del centredreta es divideixi, i això els pot donar opcions de guanyar els dos consellers.

També la candidata per SDP, Rita Sirkia, ha manifestat que encara aquesta primera contesa electoral "amb molta il·lusió" i amb ganes de defensar "els dotze punts programàtics" amb que concorre SDP. El fet que a Encamp s'hagin presentat fins a quatre candidatures considera que és un fet que "enriquirà el debat".

Quatre llistes es disputen la territorial d'Ordino

A Ordino, finalment ACO i DA han arribat a un acord per presentar una candidatura conjunta, de manera que Ventura Espot ha descartat deixar el càrrec de cònsol major per presentar-se a les eleccions generals. Completen les opcions la coalició Junts, Liberals d'Andorra i SDP. Espot ha reconegut que li ha anat "ben just" no ser candidat per ACO ja que la renúncia estava feta i si no hi havia consens "presentava una llista per ACO + Independents". Sobre la presència de les quatre llistes que ha validat el Consell de Comú, Espot ha indicat que es reparteixen l'espai electoral i "uns es mengen els altres sempre respectant els seus terrenys". Això sí, "cadascú ha de tenir clar ideològicament el que són, el que creuen i el que fan per al país", ha dit.

De la seva banda, Èric Bartolomé, candidat per Ld'A, ha exposat que l'objectiu de Ld'A + Independents és "passar el missatge que una altra forma de ser és possible" i buscar un "equilibri al Consell". La idea és "anar a totes però les coses no són fàcils", ha admès el candidat.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, Víctor Iriarte, candidat per PS+Verds+IC+independents, ha defensat que volen "recuperar l'Estat del Benestar al costat dels ciutadans" i lluitar per fer "un país millor i més just". Per fer-ho compten amb una llista paritària amb coalició amb diversos partits i presència d'independents per "incloure el màxim de gent possible", ha afirmat. L'objectiu és "entrar al Consell General per canviar les coses". Encara que ha reconegut que hi ha més rivals en aquests comicis "el vot de càstig sol estar dividit i ara ens pot beneficiar", ha apuntat.

DA opta per MM en no rebre el suport de la majoria comunal de la Massana

Independents + Liberals, el Partit Socialdemòcrata + Verds + Iniciativa Ciutadana + Independents (Junts) i Demòcrates per Andorra + Moviment Massanenc competiran a la parròquia de les Valls del Nord per tenir representació al Consell General. En no comptar amb el suport de Ciutadans Compromesos, Demòcrates per Andorra ha optat per confeccionar la llista juntament amb MM. Així, si bé Carles Naudi havia sonat com a possible membre de la candidatura demòcrata, finalment s'ha decantat per la Liberal, juntament amb Judith Pallarés.

El candidat de Ld'A ha manifestat que pretenen presentar una proposta "seriosa i amb esperit constructiu" que sigui "contrapes a la gran majoria de DA".Les perspectives són bones malgrat que "està tot obert", ha admès. "Però tenim clar que amb l'esforç, el rigor, el treball… es pot guanyar", ha afirmat.

De la seva banda, la número u de Junts (PS+Verds+IC+independents), Mariona Gonzàlez, ha indicat que la llista barreja "joventut i renovació amb experiència". A més, ha manifestat que el seu projecte "no deixarà cap ciutadà a la cuneta". El seu objectiu és "guanyar les eleccions" però considera que el fet que hi hagi tantes candidatures és "bo per la democràcia i per als electors" això si, guanyar a la parròquia també és difícil "però a la gent també els agrada que el projecte que facis sigui humà i proper".

Per últim, la tercera llista presentada al Comú de la Massana ha estat la de DA + MM. Com ha admès la candidata Olga Gelabert, la configuració de la llista ha estat "inesperada" perquè "es comptava amb el suport del Comú actual i no ha pogut ser". Així, ha admès, van optar per donar suport des de la Massana a la candidatura nacional amb l'objectiu de continuar amb el projecte endegat fa 4 anys. Gelabert, que anirà acompanyada de David Montané, ha reconegut que serà "difícil" tornar a revalidar la majoria de les últimes eleccions però "tots portem projectes diferents i vull pensar que la gent donarà suport a la continuïtat", ha dit.

Quatre llistes a la capital que generaran debat

Cargando
No hay anuncios

Joan Ramon Marina i Jan Cartes (PS+Verds+IC+independents), han explicat que treballen tots dos junts "perquè considerem que la nostra parròquia ha de tenir força legislativa i és important portar un aire nou i fresc al Consell". El cap de llista ha assegurat que són un partit reforçat internament i tenen capacitat de liderar la parròquia.

De la seva banda, el candidat per SDP, Delfí Roca, ha assegurat que "arribem amb els deures fets i molt contents per poder-nos posar al servei de la població". El cap de llista s'ha mostrat molt optimista perquè considera que tenen un projecte i les persones adequades per defensar-lo. Quant a la resta de candidatures, assegura no tenir por, "l'elector sempre ha de tenir les màximes possibilitats per elegir i és positiu per a la societat perquè aquests comicis crearan debat".

Els tercers en fer entrega de la seva candidatura han estat els Demòcrates per Andorra amb la Coalició d'Independents. Tal com es va saber a última hora d'aquest dimecres, Jordi Cinca i Rosa Ferrer, encapçalaran aquesta candidatura que el propi Cinca ha definit com "molt forta i competitiva on els dos partits que hem fet la coalició hem volgut demostrar que són eleccions importants i calia posar candidats de pes i experiència". Aquesta candidatura s'ha pogut validar després que la cònsol major, Rosa Ferrer, presentés la seva renúncia al càrrec per poder anar a les eleccions generals.

Els suplents de la candidatura de DA+Cd'I son Josep Anton Bardina, Carles Jordana i Clàudia Cornella. Després que aquesta llista es validés, Cinca ha volgut recordar que Andorra la Vella es la parròquia amb més electors i "és important tenir bons resultats per ajudar la llista nacional i consolidar els dos consellers".

Finalment i amb el temps just, ja que el termini per a la presentació de llistes es tancava a les 12 del migdia d'aquest dijous, Liberals d'Andorra ha arribat gairebé cinc minuts abans de la finalització. Tres membres del partit, entre ells els presentadors de llista, Josep Maria Cabanes i Pau López, han estat els encarregats de fer entrega de la seva candidatura, encapçalada per Salustià Chato i Ruth Vila, amb els suplents Jordi Cerqueda, Gerard Estrella i Pere Calvet.

La separació entre DA i Unió Laurediana marca les candidatures de Sant Julià

Després de mantenir la incògnita dels noms fins a l'últim moment, els Liberals han presentat una llista a Sant Julià de Lòria encapçalada pel fins ara conseller menor del Comú de Sant Julià i de Manteniment i Medi Ambient, Josep Majoral (d'UL), que ha presentat la seva renúncia aquest dijous al matí. A Majoral l'acompanyarà Carine Montaner (exPLA i membre de l'executiva de Liberals) i els suplents Anna Marfany, Meritxell Baró i Rossend Duró.

Cargando
No hay anuncios

La resta de partits han confirmat els seus candidats, tot i que els únics que han estat presents durant el lliurament han sigut Jordi Lorente i Josep Lluís Donsión, els candidats d'SDP. Jordi Lorente ha explicat que la llista la conformen companys del poble que volen lluitar per les idees i el programa progressistes i que com a candidat l'acompanya "un company de fa molt temps, amb un pensament de centreesquerra molt potent". En ser preguntat per les opcions a la circumscripció parroquial, Lorente ha reconegut que "serà una mica dur, haurem de lluitar molt, perquè amb quatre candidatures això serà difícil però per a tothom". "No sé tirar cartes, no tinc una bola de vidre, però sé que serà difícil", ha afegit el candidat de Socialdemocràcia i Progrés.

El número 1 de la llista de Ld'A, Josep Majoral, ha recordat que "si mirem l'històric UL no ha perdut mai cap elecció i som un grup unit i fort que treballarem tots en una única direcció, la de guanyar". Majoral ha insistit molt en la idea que, amb els onze anys d'experiència en mandats comunals i després de passar per les conselleries d'Esports, Urbanisme i Manteniment i Medi Ambient, coneix bé el territori i per tant pot aportar al Consell General "coneixements de problemes que moltes vegades la ciutadania no veu". Tot i això ha reconegut que el fet de venir d'una corporació comunal és un arma de doble fil, perquè també hi ha "la gent que hem fet enfadar pel motiu que sigui". Pel que fa a la política nacional el candidat ha assegurat compartir les idees de reducció de l'obertura econòmica i de relacions amb la UE, a banda d'una reestructuració fiscal. "És evident que, si anem de la mà amb el partit liberal, els esquemes que presenten en l'àmbit nacional són els que defensarem", ha afegit.

Quatre llistes es disputen la territorial d'Escaldes-Engordany

El Comú d'Escaldes-Engordany ha validat aquest dijous quatre llistes parroquials que concorreran a les eleccions generals de l'1 de març, Demòcrates per Andorra repetint candidats amb Miquel Aleix i Vicenç Mateu; Socialdemocràcia i Progrés que presenta noves cares amb Alba Álvarez i Nazih Raad; PS+Verds+IC amb Susanna Vela i Jordi Mas; i finalment Liberals d'Andorra, que ha donat a conèixer els seus candidats Jordi Rubia i França Riberaygua.

Sílvia Calvó, presentadora de la llista de DA juntament amb Mireia Maestre, ha destacat que són dos candidats amb molta experiència i molt de recorregut, i que per això són optimistes de cara als resultats que puguin obtenir a la parròquia. A més, ha assegurat que tots els adversaris són igual d'importants i que treballaran per explicar el que s'ha fet durant aquests quatre anys i el que queda per fer.

En canvi, la resta de candidatures es mostren prudents a l'hora de preveure els resultats. Un dels candidats de la llista Junts (PS+Verds+IC+independents), Josep Mas, ha assegurat que treballaran a fons i amb molta il·lusió, perquè creuen que "amb aquesta unió d'esquerres donarem una empenta nova per engrescar la gent i perquè torni a confiar amb nosaltres".

De la seva banda, la número u de Socialdemocràcia i Progrés, Alba Álvarez, s'ha mostrat convençuda que des d'SDP "podem donar molt de joc a les eleccions" ja que estan molt il·lusionats amb el projecte, tenen "un gran equip" i estan disposats a "escoltar molt a la gent". Álvarez, a més, ha ressaltat la seva joventut i ha indicat que "ja és hora que els joves es moguin per la parròquia, perquè Escaldes-Engordany té moltes coses bones i moltes a millorar i ho intentarem fer el millor possible".

Cargando
No hay anuncios

Finalment, un dels presentadors de la candidatura Liberals d'Andorra, Eduard López, ha explicat que es tracta d'una llista jove i amb gent nova "que creiem que pot aportar sang fresca al panorama polític d'Andorra". Per als liberals d'Escaldes, el fet de presentar-se permetrà fer un "sondeig real" per saber amb quin suport compta la formació. López ha afegit que volen treballar amb fets i fer una campanya "neta, moderna i actual".