Espot creu que no hi ha elements sòlids per cessar Chato

El cap de Govern donarà per tancada la polèmica quan el secretari d'Estat regularitzi la situació amb Tributs

Xavier Espot, cap de Govern d'Andorra.
M. Pérez / A. S.
02/09/2019
4 min

Andorra la VellaEl cap de Govern, Xavier Espot, ha confirmat aquest dilluns que l'actual secretari d'Estat d'Economia, Salustià Chato, hauria comès una sanció administrativa al no haver declarat l'IRPF per la seva activitat com a àrbitre mentre ocupava un lloc a temps complet a l'administració pública. Tot i això, a l'espera del "dictamen final del departament de Tributs", Espot ha assenyalat que aquesta és una situació "perfectament regularitzable" i, per tant, duent a terme el pagament dels imports addicionals que correspongui, el cap de Govern donaria per finalitzada la polèmica.

Espot ha posat en relleu que els darrers dies s'ha estat fent un "anàlisi de la situació des d'una perspectiva estrictament objectiva" per tal de determinar si l'activitat professional de Chato és suficientment rellevant "com per justificar el seu cessament". Així, ha diferenciat dos aspectes a tenir en compte. D'una banda, ha clarificat que el segon d'Economia "abans de ser funcionari, i fins fa poc, ha exercit tasques d'àrbitre i delegat de camp" i "és veritat que no disposava de l'autorització escrita", però "també és veritat que ell fa molts anys que fa aquesta activitat que és pública i notòria". En aquest sentit, el cap de Govern ha indicat que si un superior constata que un funcionari -en aquest cas Chato- duu a terme una activitat incompatible amb la seva feina principal, "el que havia de fer era requerir a aquest funcionari perquè regularitzés la situació" i demanar-li una autorització escrita, "cosa que durant aquests anys no s'ha fet mai". Amb l'informe ja acabat del gabinet jurídic, es conclou que, en aquest sentit, Chato "no ha comès una sanció administrativa", ja que l'hagués comès si l'haguessin sol·licitat i ell no hagués demanat aquesta autorització.

D'altra banda, s'ha posat sobre la taula si el segon del ministre d'Economia, Jordi Gallardo, "havia de cotitzar o no, o tributar o no l'IRPF". En aquest sentit, Espot ha assenyalat que sempre s'han fet els pagaments corresponents a la CASS pel que fa a la tasca de Chato com a delegat de camp, mentre que per l'activitat d'àrbitre no feia falta. En veure aquest fet, el secretari d'Estat creia que amb l'IRPF havia d'actuar de la mateixa manera, tot i que és aquí on recau el problema, ja que hauria d'haver declarat l'IRPF tant de la seva tasca d'àrbitre com la de delegat de camp.

Per aquest motiu, i defensant la seva innocència, Espot ha afegit que "això és clarament demostratiu que no hi ha hagut una voluntat deliberada d'eludir impostos o enganyar el departament de Tributs", sinó que es basava en una "qüestió d'interpretació" de la llei. "Ell va interpretar que, tenint en compte que la part d'arbitratges no s'havia de cotitzar a la CASS, tampoc havia de declarar l'IRPF" i, per tant, "se l'instarà a regularitzar-ho i ho farà".

Així, Espot ha conclòs que parlant d'una infracció administrativa regularitzable "de moment no hi ha elements suficients que justifiquen que requereixi a Gallardo" perquè destitueixi el seu secretari d'Estat. A més, seguint amb la defensa de Chato, ha manifestat que "els responsables polítics no han estat, no són i no seran mai perfectes". Tot i que el cap de Govern ha reconegut que la mesura que major satisfaria la població serà cessar a Chato, ha indicat que com a responsable de Govern "hem d'anar més enllà", i ha reiterat que actualment no consten arguments suficientment sòlids com per prendre aquesta decisió. Per finalitzar, Espot ha restat importància al fet dient que "no estem parlant, òbviament, de quantitats astronòmiques ni molt menys".

Inauguració de la 36a edició de la Universitat d'Estiu

El cap de Govern ha fet aquestes declaracions moments posteriors a la inauguració de la 36a edició de la Universitat d'Estiu d'Andorra (EUA) que enguany centra les ponències en la 'Innovació per a un món sostenible'. Espot ha destacat que la triple sostenibilitat (econòmica, social i mediambiental), "és un dels grans reptes del nostre temps, tant a escola local com global". Sabedor d'aquesta situació, l'executiu que encapçala ha posat "la qüestió al centre de la seva acció política".

Espot ha recordat que la sostenibilitat va de la mà de la innovació i, per aquest motiu, Andorra ha volgut estar des del primer moment involucrada en el desplegament de l'Agenda 2030, que ha posat en marxa les Nacions Unides. Sota aquesta temàtica, per primera vegada "la sostenibilitat deixa de ser una qüestió accessòria, per passar a ser una qüestió central dels models de desenvolupament socioeconòmics". Una qüestió, per tant, que també s'abordarà en el programa de la Cimera Iberoamericana 2020 que acollirà el país.

Un dels ponents, l'economista, antropòleg i consultor independent de l'ONU, George Gray, ha ressaltat que, a escala mundial, s'està patint un endarreriment en els objectius fixats per l'Agenda 2030 i, per tant, "no són bones notícies". "Hi ha un desempat entre l'ambició de l'agenda i els modestos mitjans d'implementació i finançament" ha indicat. Així, ha valorat que aquest és un dels reptes més grans que s'han d'afrontar.

En aquest sentit, Espot ha dit que "segurament no s'assolirà la totalitat -dels objectius-, però segurament formarem part dels països que superen aquestes avaluacions amb bona nota". A banda, veu positivament l'ambició dels objectius marcats per les Nacions Unides i, des dels Estats, s'ha de treballar amb les eines necessàries per complir-los, ha finalitzat.

stats