Vila defensa la rebaixa de l'endeutament en deu milions
El cònsol major incideix també en la gestió feta a Naturlandia, que creu que ha de ser un motor per a la parròquia
Sant Julià de LòriaLa reunió de poble que el comú de Sant Julià de Lòria havia convocat per a aquest dilluns al vespre ha servit perquè des de la majoria s’hagi fet repàs, i s'hagi defensat, la gestió d’aquests quatre anys. El cònsol major, Josep Miquel Vila, ha reivindicat el fet que l’endeutament de la parròquia hagi passat dels 23 milions que ells es van trobar quan van arribar al comú als 13 amb què pensen que es pot tancar aquest exercici 2019. També ha reiterat, en diferents ocasions, que Naturlandia ha de ser un motor per a la parròquia i que projectes com el de la tirolina han de servir per potenciar aquest objectiu.
D’aquesta manera, davant un auditori Rocafort força ple (unes 250 persones) el cònsol major acompanyat del menor, Julià Call, ha fet repàs als quatre anys de govern de Laurèdia en Comú. Així, ha començat fent referècnia a la gestió de les finances comunals, afegint el fet que Naturlandia presentarà aquest any, per primera vegada, un superàvit operatiu d’uns 500.000 euros, fruit d’uns ingressos de 3,8 milions i unes despeses d’uns 3,2. En aquest sentit, ha defensat que aquestes xifres s’han aconseguit per la reducció de les despeses. Vila també ha manifestat que ara com ara Naturlandia se situa en els 170.000 visitants i que el repte, de cara al 2025, hauria de ser arribar 300.000. En aquest sentit, ha emfasitzat que ha de ser el parc de referència d’activitats a l’estiu al país i un motor no només per a Sant Julià sinó també per a Andorra.
El cònsol major s’ha referit també a les enquestes realitzades entre els visitants del camp d'activitats que han valorat en un 9,19 el projecte de la tirolina i en un 9,20 sobre deu les activitats d’aigua. També ha manifestat que el més valorat, amb un 66%, és el Tobotronc. Creu que cal que la gent d’Andorra es faci seu el projecte i ha reivindicat la proposta de la tirolina, tot reconeixent que haurà de ser la propera majoria comunal qui la tiri endavant. “Sant Julià de Lòria té futur i Naturlandia ha d’ajudar” a què això sigui així, ha conclòs Vila, referint-se al camp d’activitats.
Durant la reunió també s’ha referit a la necessitat que el poble “miri cap al riu”, amb la construcció d'un passeig fins a la frontera, i ha defensat el projecte del ràfting, com la manera que l’activitat de Naturlandia es traslladi també al poble. També ha destacat el projecte de fer una passarel·la per a vianants per a la connexió de la carretera de Fontaneda i el poble i una altra a la plaça Laurèdia, per millorar la circulació dels vianants. A més, ha parlat de la millora de la plaça Major com un altre dels projectes per al poble. Quan la premsa, abans de la reunió de poble, li ha demanat si li haguessin calgut més temps per poder materialitzar tots els projecte, Vila ha reconegut que sí.
El cònsol major lauredià ha defensat la creació de 88 nous comerços al poble, sobretot, ha dit, en l’àmbit digital; la creació de places d’aparcament o la millora de les xarxes d’aigua. També ha esmentat les accions en l’àmbit social (propostes per a la gent gran i la millora de les finances de l’escola bressol) o la cultura, amb un increment de l’assistència als actes culturals.
En el torn de preguntes, el primer en prendre la paraula ha estat el portaveu de Desperta Laurèdia, Cerni Cairat, que ha demanat sobre els comptes i ha posat “en dubte” que estiguin fiscalitzats. Vila l’ha convidat a consultar-los i fins i tot li ha manifestat que li farà arribar. Cairat també ha demanat per quants diners s’han invertit en el projecte del ràfting i el cònsol ha esmentat que s’han destinat 200.000 euros a la neteja del riu i uns 100.000 en els locals. Ha estat llavors quan el portaveu de la plataforma ciutadana li ha remarcat que el manteniment dels rius és competència del Govern, a la qual cosa el cònsol ha respost que ja han parlat amb l'executiu i es farà càrrec d’una part d’aquest cost. “Si amb la tirolina arreglem els comptes de Naturlandia, amb el ràfting donem vida al poble”, ha conclòs Vila sobre aquests projectes.
Cairat ha lamentat que altres projectes, com la construcció d’un passeig al riu, no sembli tan prioritari per al comú com el projecte de la tirolina i Vila l’ha defensat dient que a Naturlandia li calia “gestió, gestió i gestió” i una “nova atracció” per revertir la seva situació. El portaveu de Desperta Laurèdia també ha qüestionat la xifra de creació de comerços donada pel comú.
També ha intervingut el conseller de l’oposició Joan Albert Farré que ha lamentat “que la majoria no hagi volgut” comptar amb la minoria per a molts projectes, un dels quals, ha dit, la tirolina. En aquest sentit, Vila li ha respost que el projecte encara està en fase de permisos (en falta un) i que encara hi ha passos a fer per concretar-lo. El conseller comunal també ha mostrat la preocupació per l’impacte que pot tenir el preu de la tirolina en l’atracció dels visitants i Vila li ha reiterat que les decisions les haurà de prendre la propera majoria i que encara “no hi ha res signat amb ningú”, fent referència a l’entrada d’un privat en el projecte.
Els problemes a la festa major, l’estat d’algunes instal·lacions com els parcs o com pot aprofitar Sant Julià de Lòria l’impuls de la universitat han estat altres qüestions que s’han plantejat durant la reunió.