Andorra la VellaProp d'una cinquantena de menors, concretament 46, van ser víctimes de maltractaments i violència en l'àmbit domèstic o escolar durant el 2020. Així es desprèn dels resultats de l'Observatori de la infància 2021 que aquest dijous han presentat el nou director del comitè d'Unicef Andorra, Albert Mora, i el director del Centre de Recerca Sociològica (CRES), Joan Micó.
Entrant al detall de les dades sobre infància vulnerable, el Cos de Policia ha constatat com el nombre de menors de 0 a 17 anys víctimes de violència domèstica identificats l'any passat va ser de 18 casos, xifra que representa una taxa de 14 casos per cada 10.000 infants d'aquesta edat. A més, durant el 2020 també es van registrar 18 menors d'edat víctimes de delictes contra la llibertat sexual i 10 menors d'entre 11 i 16 anys víctimes de violència física o psíquica en l'àmbit escolar.
En aquest cas, Micó ha manifestat que "una cosa és el que es denuncia i una altra és la realitat", assegurant que la sensibilització per part de la societat ha portat a denunciar aquests fets en major volum davant les autoritats, la qual cosa "no vol dir que hi hagi més violència o menys".
Seguint amb aquesta problemàtica, cal destacar que, l'any 2019, el percentatge d'infants d'entre 12 i 16 anys que van declarar haver estat colpejats l'escola almenys una vegada durant el curs va ser del 24%, mentre que l'any 2013 la xifra era del 21%. En aquest sentit, Mora ha posat en relleu que cal incidir més en tot l'aspecte relacionat amb l'assetjament i el 'bulling' als centres educatius "perquè encara hi ha un 24% dels infants que ho declaren i és molt".
Problemes de salut entre els infants
En relació amb l'indicador de salut, Mora ha defensat que es tracta d'un dels elements que més preocupa a Unicef, sobretot l'aspecte relacionat amb l'obesitat i el sobrepès. En aquest sentit, durant el curs 2019-2020 es va detectar un 5,7% dels alumnes de maternal en aquesta situació, un 8,6% entre els alumnes de primer de primària i un 16,1% entre els de sisè de primària. És per aquest motiu que el director del comitè d'Unicef a Andorra ha assegurat que, coincidint amb el Dia internacional de la nutrició, s'impulsaran accions conjuntament amb el Col·legi de Dietistes per frenar l'augment d'aquesta problemàtica.
Pel que fa a la salut mental, durant l'any 2020 hi va haver fins a 171 primeres visites al Servei de Salut Mental i 1.604 programades per a infants d'entre 1 i 10 anys. Segons Mora, "és conegut i contrastat que la pandèmia i el confinament ha produït un empitjorament de la salut mental", ja que "els nivells d'ansietat i angoixa entre els infants han augmentat". Tot i això, les dades d'aquests indicadors no revelen més informació, per la qual cosa el CRES està en converses amb el SAAS per tenir més dades i "afinar més per entendre millor el que passa".