Societat06/04/2022

El 63% de l’electricitat del 2021 va ser d’origen renovable

FEDA informa que del total de l'energia consumida, el 20% s'ha produït al país i el 80% restant s'ha importat

ANA
i ANA

EncampEl 63% de l'electricitat consumida a Andorra durant l'any 2021 va ser d'origen renovable. Aquesta xifra mostra un percentatge d'energia verda elevat i molt superior a l'assolit l'any 2020, quan es va superar per primera vegada la meitat d'origen renovable, amb un 53% del total.

La sostenibilitat és un dels pilars de FEDA, que té com a centre de la seva activitat la central hidroelèctrica, 100% renovable. Per això, a banda de les inversions per mantenir la central i fer-la el més eficient possible, des del 2019 FEDA ha apostat per fomentar les fonts netes també en la importació.

Cargando
No hay anuncios

Així, gràcies als contractes de compra d'energia a llarg termini, que cobreixen al tomb del 42% del total de l'electricitat consumida a Andorra, s'ha anat incorporant la garantia que una part d'aquesta sigui d'origen renovable. De fet, aquest 2021 va entrar en vigor el conveni amb Endesa que preveu que com a mínim 70 GWh de l'energia importada d'Espanya sigui d'origen renovable. A més, el conveni signat amb EDF l'any 2019 també va ampliar el 2021 el volum d'aquest tipus d'energia, amb una part garantida d'origen eòlic.

L'energia renovable importada s'ha sumat a les fonts renovables del país, que tenen al capdavant la central hidroelèctrica de FEDA, una instal·lació que el 2021 va produir per sota de la seva mitjana anual a causa de la falta de precipitacions. Concretament, va arribar a generar 78.827 MWh/any.

Cargando
No hay anuncios

El 2021, el total de l'electricitat consumida a Andorra ha estat de 533.043 MWh/any i el 63% ha estat d'origen renovable: el 30% eòlica, el 29% hidroelèctrica, el 4% fotovoltaica. A més, caldria afegir la valorització de residus, que és un 4,55%, ja que la part procedent de l'aprofitament dels residus biodegradables és energia renovable. D'altra banda, també s'ha consumit un 22% d'energia nuclear, un 10% de gas, i un 0,7% de carbó.

Per continuar incrementant el pes de les fonts d'energia renovables, que són les que més contribueixen a lluitar contra l'emergència climàtica, FEDA té un pla d'acció d'inversió en infraestructures de producció verdes, que situa en primer lloc el parc solar que es construirà aquest mateix 2022 a Grau Roig, i en segon terme el parc eòlic que es podria construir al pic de Maià i que tindria un gran impacte en el global de la producció del país. A més, aquestes noves infraestructures permetrien incrementar l'autosuficiència energètica, que és una de les claus per afrontar la situació volàtil del mercat de l'energia.

Cargando
No hay anuncios

Producció nacional

Pel que fa a l'origen de l'energia consumida, el 20% s'ha produït al país i el 80% restant s'ha importat de França i Espanya. Del total de producció nacional, la principal font és la central hidroelèctrica de FEDA, que ha generat 78.827 MWh/any; seguida del centre de tractament de residus, que ha produït 16.897 MWh/any; i de la central de cogeneració de Soldeu, que ha produït 6.993 MWh/any. A més, cal sumar-hi les instal·lacions fotovoltaiques del país i les minicentrals hidràuliques.