Acció Feminista critica que el servei per avortar queda lluny d'un Centre de Planificació Familiar
Escoda lamenta que no s'hagi dotat l'Observatori de la Igualtat ni amb recursos humans ni materials
Andorra la VellaAcció Feminista creu que el Servei de salut sexual i reproductiva per informar i acompanyar a l'estranger a les dones del país que vulguin avortar queda lluny dels Centres de Planificació Familiar que hi ha a Catalunya, què és el que l'entitat demana implantar a Andorra. Així doncs, malgrat que l'associació creu que la mesura de l'executiu conté aspectes positius com crear un punt d'informació per a les dones i també esdevé un mecanisme que ajuda a recollir dades per impulsar polítiques d'igualtat, presenta moltes mancances i falta de concreció en diversos punts.
Tal com ha manifestat la presidenta de l'entitat, Antònia Escoda, és important que aquest punt d'informació aclareixi a tots els professionals de la salut que poden informar lliurement a les seves pacients sobre l'avortament, on poden anar a dur-lo a terme i quin cost els hi suposaria. Tot i això, reclamen que "hi hagi un servei que garanteixi que es donarà tota la informació sobre l'avortament a totes les dones del país", per tal d'evitar que qualsevol pacient pugui "topar amb algun objector de consciència".
Lligat a aquest aspecte i aprofitant que aquest dimarts s'ha donat a conèixer que un total de 45 dones han avortat amb el suport de la xarxa la Meri, Acció Feminista ho ha aprofitat com el millor exemple per demanar, una vegada més, la despenalització de l'avortament al Principat perquè, mentre no sigui així, "no hi haurà tranquil·litat per a les dones", ha afegit Escoda. Pel que fa al servei impulsat pel Govern, l'entitat el considerarà efectiu quan, almenys, una dona hagi assolit l'objectiu que presenta, però també lamenten que les ciutadanes que porten menys temps al país no tenen el mateix accés a la informació que les que porten més anys residint.
D'altra banda, des d'Acció Feminista també es lamenta que l'Observatori de la Igualtat, que emana de la Llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació aprovada el tram final de la darrera legislatura, és un text massa "generalista", que tracta de la mateixa manera diferents col·lectius i les dones "no som cap col·lectiu", ha ressaltat Escoda. A més, han posat en relleu que aquest ha de ser un "organisme transversal", ja que en l'actualitat només depèn del Govern i, al parer de l'associació, "hauria de dependre del Consell General", que compta amb una major representativitat de la societat.
En aquest sentit, les membres d'Acció Feminista també han criticat que s'hagi implementat aquest Observatori sense preveure una dotació específica ni de recursos humans ni materials per portar els objectius a la pràctica. Així doncs, "veuran incrementat el seu volum de feina, però amb els mateixos recursos", ha indicat la presidenta.
Per finalitzar, Escoda també ha lamentat la gairebé nul·la incorporació de propostes d'igualtat en els programes electorals de les formacions que es presenten a les pròximes eleccions comunals. Encara que alguns programes hi facin al·lusió, Escoda creu que no és suficient perquè dubta de la implementació de mesures efectives.