Afectació mínima de la vaga d’Alsina Graells al Principat

La companyia ha reduït les freqüències de sortida i arribada dels autobusos

La finestreta d'ALSA durant el primer dia de protestes. / T. N.
T. Navarro
01/08/2019
2 min

Andorra la VellaLa protesta de les persones treballadores d'Alsina Graells, pertanyent a Alsa, ha afectat la mobilitat entre localitats a Catalunya, però a l'Estació Nacional d'Autobusos (ENA) la incidència ha estat mínima. La principal complicació és que "la clientela no té el ventall d'horaris de sempre", ha explicat el director de l'ENA, Jaume Vidal, tot i que "els serveis mínims permeten viatjar un cop al dia". A l'estació, la normalitat ha imperat al llarg del primer matí de vaga, amb clients apropant-se a finestreta de compra de bitllets i la resta de companyies oferint els serveis regulars.

Tal com ha explicat Vidal, les persones que han volgut viatjar ho han pogut fer igualment a través de les altres companyies, "l'únic que el preu del bitllet és diferent". Aquest és el segon motiu pel qual des de l'ENA asseguren que la vaga, que durarà fins al pròxim dissabte, no tindrà gran incidència en la mobilitat de passatgers a Andorra.

Així, segons el web d'Alsa aquest dijous només s'han programat quatre serveis, un directe cap a Barcelona, un que passa per Ponts i l'altre que passa pel túnel del Cadí. Aquest divendres hi ha les mateixes rutes que donen servei als pobles de Catalunya però en canvi no hi haurà la possibilitat de comprar un bitllet per a l'itinerari directe. Dissabte serà el dia que es notarà més la protesta de les persones treballadores, en tant que només hi ha programat un servei que passa per Ponts.

Protestes a Catalunya

Les reivindicacions, en canvi, sí que s'han notat a Catalunya, on la plantilla d'Alsina Graells ha secundat la vaga al 100%. Tal com ha informat l'ACN, una vintena de persones treballadores s'ha concentrat a primera hora del matí a l'estació d'autobusos de Berga per denunciar la situació laboral de l'empresa. El xofer i membre del comitè de vaga, Mario Garcia, ha explicat que només treballa una desena dels 35 treballadors que hi ha a la Catalunya Central. En la protesta, els xofers provinents del Bages, el Berguedà i el Solsonès han reivindicat a l'empresa les retribucions pendents fent ús de clàxons i de proclames per mostrar la disconformitat amb les seves condicions laborals.

Protesta de les persones treballadores d'Alsina Graells a Berga. / ACN

Alsina Graells, que pertany al Grup Alsa, compta amb una plantilla d'uns 150 treballadors. En territori català les comarques que més patiran les afectacions de la vaga seran la Vall d'Aran, el Berguedà, el Solsonès, el Bages, Lleida i les terres de Ponent, ja que és la principal companyia que presta el servei de les línies de transport. Les protestes s'han desencadenat enfront de la "posició immobilista de l'empresa" i la intenció d'aquesta de dur a terme una inaplicació del conveni que regula les condicions laborals i salarials dels conductors. Entre elles, l'obligatorietat de respectar les variables de vacances, tal com es va concretar a través d'una sentència judicial.

En paral·lel, expliquen, fa nou anys que existeix un pacte pel qual les dues hores que els conductors dediquen a posar a punt els vehicles –una abans d'iniciar el trajecte, i una altra hora en acabar-lo– van una a càrrec de l'empresa i una altra a càrrec del treballador. Alsina Graells s'hauria negat a modificar-ho i, denuncien els empleats, volen que es comptin a efectes de treball i no es remunerin.

stats