L’AFMMA i Stop Violències dubten dels pisos de lloguer per als menors del CAI
"Salten les alarmes" que amb la nova mesura puguin fer activitats extraescolars que des de les entitats es pressuposaven que ja es duien a terme
Andorra la VellaStop Violències i l’Associació de familiars per a la salut mental a Andorra (AFMMA), en representació d’alguns pares i mares del CAI, han posat en dubte els beneficis que poden tenir per als infants el fet de viure en els dos pisos que el Govern va anunciar que llogaria a Escaldes-Engordany a partir de gener. Una mesura presa amb “celeritat” i “unilateralitat” des del ministeri d’Afers Socials “sense tenir en compte els pares i mares afectades, ni a les entitats civils ni a les que formen part del Copec (Comissió de Participació d’Entitats Cíviques)”, tal com han explicat a través d’un comunicat. Les dues associacions van enviar una carta adreçada al ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, el 10 de desembre per convocar una reunió extraordinària del Copec, de la qual encara no han obtingut resposta.
Per a les associacions “fan saltar totes les alarmes” el fet que des del Govern es destaqui que a partir d’ara els menors puguin anar al parc, donat que “les entitats civils pressuposàvem que els infants feien activitats extraescolars i tenien qualitat de vida”. També els preocupa l’edat dels menors que visquin als pisos, els educadors o referents que amb els que conviuran, quins programes se seguiran i el tipus de suport que rebran, és a dir, si disposaran d’un telèfon 24 hores, si hi haurà personal especialitat i, “si és així, qui, quines hores, amb quines activitats programades i amb quins especialistes”; o si “es barrejaran nens i nenes amb necessitats educatives especials amb nens i nenes amb problemes socioeconòmics”, en estar implicada en l’acció l’escola especialitzada Nostra Senyora de Meritxell.
A més, ambdues associacions volen saber qui pagarà els allotjaments i de qui són propietat, ja que “actualment tenim coneixement que hi ha pares i mares pagant la manutenció dels seus fills i filles que viuen per ordre judicial al CAI”, així com la manera en què “s’integraran els i les menors a la comunitat i quin programa hi haurà perquè sigui efectiva la integració”.
L’AFMMA i Stop Violències fan referència en el comunicat també a la campanya engegada pel ministeri d’Afers Socials per promoure l’acollida d’infants al CAI, de la qual tampoc es va informar en la darrera reunió del Copec i de la qual no només “no sabem quins nens o nenes s’estan donant d’acollida” o si “tenen familiars que els estan esperant i/o reclamant des de fa anys”, sinó que també “deixen de banda a oncles, tietes, àvies i avis que puguin o vulguin acollir aquests menors”. Per a les dues associacions “l’entorn més normalitzat on pot viure un infant és la seva família” i creuen que l’exposició del nou servei deixa de banda als pares i mares. “La majoria de menors recluits al CAI són persones amb problemes socioeconòmics, no delinqüents”, han deixat clar en el comunicat. Al seu parer, “s'està criminalitzant la pobresa i la manca de recursos socials”, en què els pares i mares “estan patint una manca d’humanitat, professionalitat i sensibilització per part de l’administració pública.”