Ajona entén la inquietud dels monitors d'esquí
El director d'Arcalís admet que les noves condicions laborals han modificat "la idiosincràsia" de la feina
Andorra la VellaEl director de l'estació Vallnord-Ordino Arcalís, Xabier Ajona, admet que els canvis en les condicions laborals a les quals s'han hagut d'adaptar els monitors d'esquí, obligatòriament, "no tenen en compte les necessitats i voluntats d'una gran majoria del col·lectiu, i generen noves dificultats en la gestió de les escoles". La reglamentació que s'aplica aquesta temporada estableix que els monitors han de fer un dia de festa a la setmana, vulgui o no, i "hi ha clientela que vol estar cinc dies amb el seu monitor de tota la vida, i si a aquest li coincideix amb el dia de festa, es veu obligat a interrompre el curs", ha argumentat Ajona.
Un altre inconvenient se'l troben les escoles d'esquí, com ja ha explicat a l'ARA el monitor Gerard Escoda, que vol reactivar l'Associació Andorrana de Professionals de l'Esquí i Disciplines Associades. Per complir amb totes les hores contractades s'ha de disposar de més monitors, el que tampoc és fàcil, ni per quotes ni per les dificultats que tenen per trobar allotjament.
El nou contracte, tal com ha denunciat Ajona, "canvia la idiosincràsia de la professió del monitor de tota la vida. Fins ara gaudien d'una llibertat molt gran, qui volia agafar-se un dia de festa podia, qui volia fer menys hores perquè tenia una altra feina també ho podia fer, i ara moltes de les llibertats s'han vist limitades per les exigències legals". Amb tot, el director ha assegurat que a Arcalís s'està treballant "per adaptar-nos el màxim a les necessitats de tothom". Ajona tem que l'obligació actual desmotivi el sector, perquè "hi havia monitors que podien treballar de la manera que volien, almenys a l'escola d'esquí d'Arcalís, però ara hi ha un sector que no pot treballar com vol, i és una part que no és ni molt menys minoritària".
No obstant això, el director d'Arcalís ha confessat que encara no saben com els repercutirà econòmicament, una qüestió que es podrà constatar al final de la temporada. "Acabem de començar, les escoles també ens estem adaptant i mirant com gestionar-ho. Intentem acontentar tothom, però ara és més difícil que abans", ha conclòs.
L'altra cara de la moneda
D'altra banda, l'opinió de l'altra estació sota la marca paraigua de Vallnord, Pal Arinsal, és molt diferent. La responsable de recursos humans de Pal Arinsal, Mònica Garcia, ha opinat que el canvi no és tan gran, tot i que ha puntualitzat que "s'ha de buscar una fórmula que pugui anar bé a tothom, i s'ha de fer de la mà del col·lectiu". Garcia ha destacat que "hi ha molta desinformació, perquè després de 30 anys és un canvi important, però ho hem fet conjuntament amb els monitors i estem tenint un bon retorn".
Des de Pal Arinsal es pretén que els monitors acabin la temporada amb les mateixes hores treballades que l'any passat, "o un 1% més, que és el nostre compromís". Garcia ha especificat que la plantilla és la mateixa que la temporada anterior, de 215, tot i que ha reconegut que s'han adaptat algunes jornades".