Sancionats onze establiments el 2018 per mala manipulació dels aliments
Les multes greus poden comportar penyores de fins a 30.000 euros
Andorra la VellaPer primera vegada s'ha celebrat aquest divendres el Dia mundial de la Seguretat Sanitària dels Aliments. Aquest esdeveniment va ser aprovat en una resolució de les Nacions Unides el desembre dels 2018. Josep Maria Casals, cap d'àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, s'ha sumat a la celebració assegurant que des del ministeri de Salut "creiem que la innocuïtat dels aliments és un assumpte de tots"
L'àrea de Seguretat Alimentària i Entorn (ASAE) té com a principal objectiu vetllar per la seguretat alimentària, aconseguint el millor nivell possible en la qualitat dels aliments. D'altra banda, un altre de les missions del departament és la vigilància de l'entorn, que pretén aconseguir la màxima qualitat de salut ambiental mitjançant la planificació i l'execució d'actuacions de vigilància en l'hàbitat. Pel que fa a l'estudi i la promoció dels estils de vida saludables, l'ASAE és l'encarregada de desenvolupar, entre altres aspectes, accions destinades a avaluar els estils de vida per a fomentar polítiques i actuacions orientades a educar i conscienciar a la població dels efectes que poden tenir l'alimentació i l'exercici físic en la salut de les persones.
Segons ha dit Casals, recolzant-se en els informes del 2018, "es van dur a terme un total de 1.387 inspeccions en establiments dedicats a la restauració", afegint que d'aquests, "412 eren de remesa indirecta i 975 de remesa directa". Els aliments de remesa directa són aquells en els quals el producte es destina directament cap al consumidor final, mentre que els indirectes, passen per terceres persones que a la vegada desenvolupen activitats de comercialització. En aquest aspecte, es van detectar tres casos per consum de productes de pesca en mal estat (tonyina) i dos casos més d'origen desconegut. Durant tot el 2018, a més, es van tenir sospites de 88 casos de TIAC que finalment es va acabar confirmant que es tractava d'un brot de gastroenteritis aguda.
Del conjunt d'aquestes inspeccions, se'n va derivar la incoació d'11 expedients sancionadors (1 establiment polivalent, 3 establiments de venda al detall i 8 establiments de restauració comercial), procedint a imposar les respectives sancions. En tots els casos les sancions imposades es van tipificar de caràcter lleu, a excepció d'un dels expedients, incoat a un establiment de restauració comercial, al qual se li va haver d'imposar una sanció greu. En el cas de les sancions lleus, la penyora pot arribar a ser de 300 euros, mentre que si es tracta d'una greu, als 30.000 euros. Casals ha anunciat que "d'aquesta manera es manté la tendència amb una mitjana d'entre 1.300 i 1.400 controls anuals", afegint que "més del 80% d'aquests controls es duen a terme a iniciativa de la mateixa administració pública".
Pel que fa al control de l'entorn, l'ASAE va efectuar un total 81 inspeccions en els sistemes d'abastament públic de les aigües pel consum humà, i 122 controls en les aigües destinades al lleure. En aquest sentit, Casals ha recalcat que "els resultats d'aquests mostrejos i controls oficials practicats sobre el terreny, van mostrar algunes incidències menors, com per exemple alteracions en el nivell clor i molt poques incidències d'ordre microbiològic".
Casals ha avançat que sobre la taula de futures actuacions en l'aspecte de vigilància de l'entorn, cal destacar la "finalització dels treballs i la publicació de la guia 'Informació dels al·lèrgens en aliments no envasats'. La guia tracta d'un seguit de pautes destinades a facilitar informació i eines de suport als operadors econòmics nacionals perquè puguin adaptar-se i executar el marc normatiu vigent. L'últim punt tractat, i fent al·lusió a la promoció d'estils de vida saludable, Casals ha destacat que s'han dut a terme fins ara diverses actuacions, entre elles, la col·laboració en l'organització de la 9a diada de l'Esport per a Tothom (Cursa illa Carlemany), o la promoció del Camí saludable dels drets humans.