Andorra, entre els millors del món en robòtica
L'equip nacional va acabar en la 15a posició del First Global Challenge, una competició internacional en la qual van participar un total de 189 països
Andorra la VellaL'enginy i la creativitat de cinc joves andorrans es troba entre els millors del món, tal com mostra el resultat de l'equip andorrà al First Global Challenge, una competició de robòtica d'àmbit internacional, que es va celebrar del 24 al 27 d'octubre a Dubai. La delegació andorrana, formada per aquests joves d'entre 16 i 17 anys, a més del mentor Mario Giménez, va acabar la competició en la 15a posició d'un total de 189 països participants. Tres dies intensos en què joves d'arreu del món van mostrar i competir amb un robot creat per ells mateixos, a banda, de conscienciar-se amb el planeta i la sostenibilitat, temes centrals de la competició.
First Global Challenge és un esdeveniment que es va començar a celebrar el 2017 amb l'objectiu que joves d'entre 12 i 18 anys de diferents països presentin un robot, construïts tots amb les mateixes peces, que ha de superar unes proves. Giménez explica que la gràcia de la competició és "que tot i tenir les mateixes peces per construir el robot i que tots hagin de superar les mateixes proves, cada robot és completament diferent". Les proves consisteixen en un duel entre dos equips. "Al camp hi havia pilotes de dues mides diferents, unes com de les mesures de bàsquet i altres com de les de golf", explica el mentor, qui comenta que l'objectiu era que el robot agafés aquestes pilotes i les diposités a tres cistelles d'alçades diferents que donaven més o menys punts. "El robot que aconseguís fer més punts amb un temps de dos minuts i mig, guanyava la partida".
Tots els equips van disputar un total de 10 partides i a partir dels resultats, els 24 primers passaven a les fases finals. El conjunt andorrà es va classificar en les dues competicions en les quals van participar, una per robot individual que van acabar quinzens i una per aliances amb altres països en la qual van acabar en la setena posició. Hi ha una millora significativa respecte al resultat de l'any anterior a Mèxic en la qual "vam quedar en el lloc 90 per equips i en individuals en el 132". Aquesta ha estat la segona participació de l'equip en el First Global Challenge, competició "molt reconeguda en l'àmbit internacional", recalca Giménez, qui comenta que Andorra també participa en altres competicions menors de First, com pot ser la First o la Micro First Lego League. "Els nois participen des de petits i van creixent a poc a poc en la competició".
Un dels objectius de la competició, a banda de fomentar el món tecnològic i de la robòtica i programació, és "inculcar la idea de sostenibilitat i de cuidar el planeta" sota el lema dels mars i els oceans en aquesta tercera edició, declara Giménez. Les pilotes amb les quals havien de competir "simbolitzaven la pol·lució que hi ha al mar" i col·locant-les a les cistelles "mostrava que els nois la treien del mar".
Giménez, qui ha acompanyat l'equip andorrà en les dues edicions que hi ha participat, assegura que és una experiència pels nois, ja que "coneixem a molta gent, diferents cultures i llengües". Els participants mantenen una estreta relació amb els representants de cada país perquè estan tots junts en un mateix espai. "Ens ajudem entre nosaltres i agafem l'esdeveniment com un treball en equip amb països, no hi ha rivalitats", confessa el mentor andorrà.
Per altra banda, també recalca que tot jove del país que hi vulgui participar, és benvingut a l'equip, i tan sols s'ha de dirigir al Fòrum Nacional de la Joventut d'Andorra (FNJA) que es troba a Encamp, espai en el qual el grup entrena i crea el robot. Així i tot, assegura que és un treball constant, ja que, durant cinc mesos, es passen "cada cap de setmana al local construint i programant". En aquesta línia també agraeix l'ajuda que reben per part de l'FNJA i dels patrocinadors, qui fan possible que l'equip pugui anar a la competició i subvencionar-se el viatge.