La pandèmia ha empitjorat la situació econòmica d'un terç dels andorrans
Segons el CRES, un 7% dels enquestats ha perdut la feina i un 31% ha patit un ERTO
Sant Julià de LòriaEl Centre de Recerca Sociològica (CRES) ha presentat aquest dijous dos observatoris -enquestes a uns 750 residents al país-, un abans de la pandèmia, del 3 a l'11 de març, i un altre més actualitzat, del 29 de juny al 9 de juliol, segons el qual, un terç dels enquestats reconeix que la situació sanitària ha repercutit negativament en la seva situació econòmica. En el darrer Observatori, un 54% dels enquestats diuen que la seva situació econòmica és bona o molt bona, un 43% regular i un 11% dolenta o molt dolenta. Amb el primer Observatori, pre-pandèmia, els percentatges eren de 48%, 42% i 9,3%. Ara bé, tot i que un 66% dels enquestats diu que la seva situació està igual que abans de la pandèmia, de la resta, una tercera part reconeix que ha empitjorat: el 30%. I només un 3% considera que la seva economia personal ha millorat arran de la crisi sanitària.
Entre les raons per les quals els enquestats contesten que ha empitjorat la seva economia, el motiu principal, per al 24%, és que han disminuït els seus ingressos. Un 21% ha estat en un ERTO, un 16% ha estat acomiadat o s'ha quedat sense feina i un 7% ha hagut de tancar el negoci per manca de clientela. Encara pel què fa a la situació econòmica, i qüestionats per si la seva llar arriba a final de mes amb facilitat o dificultat, un 64% explica que arriba amb facilitat, i un 35% diu que arriba amb dificultat. D'aquest darrer grup, un 18% diu que ho fa amb "certa dificultat", i la resta, descriuen situacions més greus. Els percentatges, però, són semblants als d'abans de la crisi. En aquest sentit, un 10% dels enquestats han hagut de recórrer a prestacions socials a l'administració pública, per ajuts econòmics directes o per a l'habitatge, principalment.
“El segon Observatori el vam fer a principis de juliol, que va ser una època interessant, perquè havia acabat el confinament i era un bon moment per fer les preguntes”, ha explicat aquest dijous el director del CRES, Joan Micó. Una pregunta que han repetit als dos observatoris és com valora la seva situació personal a nivell econòmic. “Aquí hi ha pocs canvis en les dues enquestes, però en canvi, quan preguntem si durant el confinament han tingut una baixada d'ingressos, hi ha un 33% que reconeix que sí. Ara hem de veure si aquesta tendència continua la resta de l'any, quan a l'octubre ho tornem a preguntar”, ha explicat Micó.
Relacionat amb la situació econòmica, el Centre de Recerca Sociològica ha recollit dades sobre la situació laboral del país. En aquest sentit, un 66% dels enquestats han contestat que han tingut un canvi en la seva situació laboral. Un 7% han estat acomiadats de la feina, un 31% ha patit un expedient de regulació d'ocupació i un 33% ha pogut fet teletreball.
Pel què fa als problemes principals que consideren que Andorra hauria de millorar, “la gent relativitza perquè hi ha molta incertesa per la situació generada per la pandèmia”, ha dit Micó. Aquests problemes no canvien gaire de la situació d'abans del març. El preu de l'habitatge continua sent el més rellevant, per a un 23% dels enquestats. Les polítiques socials, prestacions i pensions, per a un 14%, per a un 11% el Covid-19 i per a un 8,6%, l'economia i el turisme.
El CRES també ha preguntat pel confinament. En aquest àmbit destaca que un 15% dels enquestats l'ha viscut sol i un 5% amb els seus fills sense parella. La majoria, un 40%, amb parella i fills i un 27% amb parella i sense fills. També destaca que un 28% dels enquestats ha passat aquest període de confinament en un habitatge sense balcó, terrassa, ni jardí propi o comunitari.