Un antiviral redueix un 99% la càrrega de la Covid
Segons els investigadors, es tracta del compost més potent que s'ha trobat fins ara
BarcelonaLa revista Science ha publicat aquest dimarts la descoberta dels importants efectes contra la Covid d'un antiviral, que rebaixa la seva càrrega viral un 99%. Es tracta de la plitidepsina, produïda per la companyia farmacèutica amb seu a Madrid PharmaMar. Aquest antiviral ataca la proteïna de l'hoste eEF1A. Segons els investigadors, es tracta del compost més potent que s'ha trobat fins ara contra el SARS-CoV-2, i es podria començar a provar en assajos clínics.
Aquesta publicació ha estat fruit de la col·laboració entre PharmaMar i els laboratoris de Kris White, Adolfo García-Sastre i Thomas Zwaka, als departaments de microbiologia i de biologia cel·lular, regenerativa i del desenvolupament, a la Icahn School of Medicine; de Kevan Shokat i Nevan Krogan, a l'Institut de Biociències Quantitatives de la Universitat de Califòrnia San Francisco, i de Marco Vignuzzi a l'Institut Pasteur de París. L'article relata que "l'activitat antiviral de la plitidepsina contra el SARS-CoV-2 es produeix mitjançant la inhibició de la coneguda diana eEF1A" i afegeix que la plitidepsina 'in vitro' ha demostrat una forta potència antiviral, en comparació amb altres antivirals contra el SARS-CoV -2, amb una toxicitat limitada.
En dos models animals diferents d'infecció per SARS-CoV-2 l'assaig va demostrar la reducció de la replicació viral, cosa que va comportar una disminució del 99% de les càrregues virals al pulmó dels animals tractats amb plitidepsina. El document també afirma que, tot i que la toxicitat és una preocupació en qualsevol antiviral dirigit a una proteïna de la cèl·lula humana, el perfil de seguretat de la plitidepsina està ben establert en humans, i que les dosis ben tolerades de plitidepsina utilitzades a l'assaig clínic de Covid-19 són significativament més baixes que les utilitzades en aquests experiments. La publicació conclou que la plitidepsina actua bloquejant la proteïna eEF1A, present en les cèl·lules humanes, i que és utilitzada pel SARS-CoV-2 per reproduir-se i infectar altres cèl·lules. Aquest mecanisme culmina en una eficàcia antiviral 'in vivo'.
"Creiem que les nostres dades i els resultats positius inicials de l'assaig clínic de PharmaMar suggereixen que la plitidepsina hauria de considerar-se seriosament per ampliar els assajos clínics per al tractament de Covid-19", afirmen els investigadors. Aquest grup d'experts, ara conegut com a QBI Coronavirus Research Group (QCRG), va ser el primer a traçar un mapa exhaustiu del genoma de la Covid-19 i descobrir que el virus interactua amb 332 proteïnes de les cèl·lules humanes.