L'APAHA s'adhereix a la demanda de Remolins i recorda al Govern que està "vulnerant els drets" dels ciutadans

L'associació lamenta el "silenci negatiu" de l'executiu a la seva demanda de poder accedir a divuit memòries arqueològiques

D'esquerra a dreta, Susanna Vela, Gerard Remolins, Albert Villaró, Sara Ubach i Francesca Carriazo, cinc dels set membres de l'Associació Professional d'Arqueòlegs i Historiadors d'Andorra / E. J. M.
ARA Andorra
08/11/2018
2 min

L'Associació Professional d'Arqueòlegs i Historiadors d'Andorra (APAHA) ha acordat adherir-se a la demanda judicial feta per l'arqueòleg Gerard Remolins contra el Govern. Remolins, tal com va avançar l'ARA Andorra, ha acudit a la Justícia per les reiterades denegacions de l'executiu a facilitar-li memòries arqueològiques de diverses intervencions fetes els darrers anys. Unes memòries que la llei i reglaments dicten que s'han de realitzar obligatòriament en els divuit mesos posteriors als treballs.

D'aquesta manera, l'APAHA, reunida en junta el 31 d'octubre, ha decidit fer costat a Remolins (membre també de l'associació). Recorden, a través d'un comunicat, que ja fa temps que denuncien "l'incompliment dels reglaments" per part del Govern.

De fet, l'APAHA va demanar juntament amb Remolins, el 16 de febrer, l'accés a memòries de divuit intervencions fetes per Patrimoni Cultural entre el 2009 i el 2016. Intervencions com la feta al camp del Perot de Sant Julià, a la necròpolis de Sant Climent de Pal, a l'Orri del Cubil d'Encamp, a la Roureda de la Margineda, al roc del Patapou, a Sant Serni de Canillo o a la Coma del Forat d'Ordino. A aquesta petició, el Govern va denegar l'accés a la documentació mitjançant silenci negatiu. Una denegació que tot apunta que es fa perquè no existeixen aquestes memòries, segons el parer de Remolins. Totes han superat "amb escreix" el termini legal establert per presentar-les, afegeix l'associació.

L'APAHA recorda a l'executiu que està "vulnerant els drets que tenen els ciutadans de conèixer les característiques del patrimoni cultural andorrà". I és també "un greuge" per als professionals de l'arqueologia i la història, que han de desenvolupar la seva activitat professional i acadèmica.

Per tot plegat no han tingut dubtes a adherir-se a la demanda, per un tema de "coherència" al compliment del seus principis i valors "en defensa d’una professió digna i d'un exercici tècnic i científic rigorós", conclouen.

stats