L'APDA assegura que les dades clíniques estan protegides

L'agència recorda que si hi ha alguna persona que creu que se li ha vulnerat algun dret pot presentar denúncia

Una imatge del servei d'urgències. / ARXIU ANA
M. M.
22/02/2019
1 min

Andorra la VellaEl sistema de la història clínica compartida aporta “seguretat jurídica i tècnica” i és “garantista al 100%” per a l'usuari. Així ho apunta l'Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA) després de l'afer que aquest dijous va sortir a la llum arran de la detecció per part del SAAS de l'ús irregular de la història clínica per part de tres professionals del centre.

L'agència assegura que el sistema que es va dissenyar en comissió, de la qual ells en va formar part, té implementats diferents mecanismes de seguretat i de “traçabilitat” que permeten detectar quan hi ha alguna intromissió que no té una base mèdica. Precisament aquest funcionament garantista ha permès detectar les irregularitats comeses pel personal del centre sanitari, malgrat que “la seguretat total no existeix” perquè no se sap mai “quin mal ús se'n pot fer”, ha apuntat el director de l'agència, Joan Crespo.

Crespo, amb total prudència davant de les informacions aparegudes, s'ha mostrat satisfet de la resposta que ha dut a terme el ministeri de Salut i el SAAS amb l'obertura d'expedients pels possibles infractors. Cal recordar que la consulta indeguda de les dades o la vulneració dels drets dels usuaris poden suposar una multa d'entre 50.000 i 100.000 euros.

En aquest mateix sentit, i per tal de reparar possibles danys a l'usuari, el director de l'entitat de protecció de dades ha apuntat que si algú creu que s'ha afectat la seva intimitat pot presentar denúncia davant de l'agència i aquesta iniciarà una investigació per detectar si s'ha produït alguna vulneració.

stats