Societat26/11/2017

Assetjament laboral o dificultats econòmiques, casos freqüents atesos per l'ADA

La mediadora social Elvira Geli posa en relleu que els casos de violència que atenen baixen per una major coordinació amb el servei d'atenció a les víctimes de la violència de gènere

M. F.
i M. F.

Escaldes-EngordanyL’Associació de Dones d’Andorra (ADA) ha rebut entre els mesos de novembre de l’any passat i el d’aquest any a través del Punt d’Informació de què disposen un total de 86 casos que han representant un centenar d’atencions per part de la mediadora social, Elvira Geli. Una desena de casos han estat relacionats amb la violència de gènere, una xifra que ha anat a la baixa en els darrers anys ja que cada vegada es treballa de forma més coordinada amb el servei d’atenció a les víctimes del ministeri d’Afers Socials. En canvi, els continuen arribant molts casos que relacionats amb l’assetjament laboral o amb dificultats econòmiques.

D’aquesta manera, Geli explica que li han arribat casos de dones a les quals se’ls demana un certificat per justificar l’alletament del fill, a les que fan tornar abans que se’ls acabi la baixa de maternitat o fins i tot casos d’assetjament sexual. Destaca que malgrat Inspecció de Treball “fa la seva feina” és important que la gent denunciï aquest casos i que això es faci públic per denunciar que en ple segle XXI “encara estem així”. D’aquesta manera, afegeix que encara hi ha “molta por a denunciar” i que això fa que ni tant sols aquests casos aflorin, per la qual cosa molta gent ni gosa a exposar els fets. L’ADA ha atès una dotzena de persones per aquesta problemàtica.

Cargando
No hay anuncios

Els casos més nombrosos que arriben a l’ADA continuen sent els de les dificultats relacionades amb les separacions. Així, els arriben moltes consultes sobre les custòdies dels fills o les pensions i tal com destaca Geli, ella en la majoria dels casos els recomana la mediació familiar.

Des de l’ADA destaquen el treball conjunt amb l’equip d’atenció integral a la dona i posen en relleu que aquesta coordinació és satisfactòria. D’aquesta manera, ella recorda a totes les dones que tenen aquest recurs al seu abast i es dona la circumstància que moltes ja van directament al servei tot i que en altres casos volen que sigui Geli qui les ajudi.

Cargando
No hay anuncios

L'Associació de Dones d'Andorra continua incidint en la importància de l’educació per combatre la violència de gènere i recorden que les enquestes que van realitzar als joves en el marc dels tallers que l’ADA va organitzar revelaven actituds dominants entre els nois i submises entre les noies i sobre les quals creuen que cal continuar treballant, per evitar que en el futur puguin acabar derivant en casos de violència de gènere, ja sigui física o psíquica. Geli també recorda que un dels reptes és superar la barrera cultural que fa que moltes dones no denunciïn la seva situació de violència. Pel que fa al perfil de les dones que ha atès Geli destaca que es troben majoritàriament en la franja que va dels 26 als 40 anys i per nacionalitats, espanyola, andorrana i portuguesa són les més habituals.

La mediadora social de l’ADA també posa en relleu els casos que els arriben de persones que tenen dificultats per arribar a finals de mes, especialment famílies monoparentals ja que els sous no creixen al mateix ritme que ho fa el cost de la vida. També remarca que encara hi ha molta gent gran que percep pensions molt baixes però a les quals encara costa demanar ajuda.