Els atacs de Trump a la Reserva Federal fan trontollar els mercats als EUA

Als ulls dels inversors, la Reserva Federal és una de les joies de l’estabilitat financera als Estats Units

El president dels Estats Units, Donald Trump, aquest dimarts
ARA Andorra
22/04/2025
2 min

Andorra la VellaMentre gran part de les borses mundials han passat el Dilluns de Pasqua amb la persiana abaixada, als Estats Units continua l’estrèpit. El Dow Jones, l’índex de referència de Wall Street, ha obert la sessió registrant la caiguda més gran des del 8 d’abril, quan Donald Trump va anunciar uns aranzels a la Xina de fins al 104% –encara que la Casa Blanca ja ha advertit que podria incrementar-los fins al 245%–, i ja supera la patacada del dia 4, quan Trump va anunciar la bateria d’aranzels a tot el món.

En concret, aquest índex borsari ha registrat una caiguda del 2,5% en tancar la jornada (a les 22 hores a Catalunya) i l’S&P500 –que agrupa les 500 principals empreses cotitzades del país– ha acumulat pèrdues del 2,51%. El Nasdaq, índex de referència en el sector tecnològic, també ha caigut amb força, amb un -2,55%. El motiu de fons no és només la incertesa que continua planant sobre la política nord-americana, derivada de la guerra comercial, i en conseqüència els temors a una recessió econòmica, sinó també els atacs que Donald Trump manté contra la Reserva Federal i, en concret, contra el seu president, Jerome Powell.

Aquest dilluns, el president dels Estats Units ha tornat a exigir a Powell que retalli els tipus d’interès. A través del seu perfil a la xarxa social Truth Social, Trump ha dit que la tendència que mostren els preus de l’energia i dels aliments allunya el risc que la inflació augmenti, i per això critica la decisió de la Reserva Federal de no tocar per ara els tipus, a diferència del que han fet altres bancs centrals, com l’europeu. Als ulls de Trump, com més temps passi sense que la Reserva Federal abaratí el preu dels diners, més creixeran els fantasmes d’una desacceleració econòmica.

“Amb aquests costos a la baixa, just com vaig predir, gairebé no pot haver-hi inflació, però sí que pot haver-hi una desacceleració de l’economia si el senyor Massa Tard, un gran perdedor, no baixa els tipus d’interès”, ha dit Trump al seu perfil de Truth Social. “[Jerome] Powell sempre ha arribat massa tard, excepte en època electoral, quan va baixar els tipus per ajudar Joe Biden a sortir escollit”, ha afegit. Va ser dijous passat quan el president dels Estats Units va declarar la guerra a la Reserva Federal i va exigir l’acomiadament de Powell després que aquest es mostrés reticent a tocar els tipus d’interès.

Als ulls dels inversors, la Reserva Federal és una de les joies de l’estabilitat financera als Estats Units, i per tant, els atacs frontals de Trump contra la institució i la seva independència disparen la preocupació entre els inversors, que, a les portes de la presentació dels resultats del primer trimestre de l’any de moltes empreses, observen amb inquietud. Més enllà de les borses, l’or torna a tocar màxims i ja supera els 3.400 dòlars per unça, mentre que el deute ha repuntat fins al 4,37%.

stats