Augmenta el temps d'espera a Urgències durant els mesos de gener i febrer

Al gener va ser de 73,3 minuts i al febrer de 63,3, enfront els 47,7 i 44,2 de l'any anterior

Entrada a Urgències de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. / ARXIU ANA
ARA Andorra
18/04/2018
2 min

Andorra la VellaEl ministeri de Salut ha fet públiques, arran d'una pregunta de la consellera general socialdemòcrata Rosa Gili, les xifres de personal d'Urgències a l'hospital Nostra Senyora de Meritxell i la mitjana d'hores d'espera dels pacients durant els mesos de gener i febrer del 2018, coincidint amb un dèficit de facultatius al servei.

El gener passat els usuaris van haver d'esperar de mitjana 73,3 minuts, mentre que el gener del 2017 el temps va ser de 47,7 minuts. Des del 2013, la xifra no havia sobrepassat els 47 minuts de mitjana durant un mes de gener. En el cas del febrer d'enguany, el temps d'espera va ser de 63,3 minuts, també molt superior als 44,2 minuts del gener del 2017. El ministeri de Salut, però, aclareix que les xifres no són comparables entre elles perquè no van acompanyades del grau de complexitat de les visites ni de l'activitat a la que s'havia de fer front durant aquest període.

D'altra banda, la resposta a la pregunta parlamentària confirma el dèficit de metges que hi havia al Servei d'Urgències a finals de febrer. En concret, hi havia 25 professionals –un cap de servei, dos coordinadors i 22 metges, dels quals tres estaven de baixa maternal– i n'hi hauria d'haver 31. La previsió és que la plantilla es completi amb 5,5 places que s'aniran incorporant progressivament fins al mes de juny. En canvi, la plantilla d'infermeria, així com la de tècnics de transport sanitaris, està ajustada a les necessitats del servei.

La mitjana d'hores dels metges d'Urgències de l'exercici 2017 ha estat de 163 hores/mes, i en el moment que estiguin coberts tots els facultatius necessaris, es reduirà fins a les 148 hores mensuals.

Els motius que el ministeri argumenta per explicar el dèficit de facultatius són la dificultat per trobar professionals que es vulguin desplaçar a Andorra, els torns de 12 hores, la lentitud de la tramitació de la documentació, i la dificultat per cobrir les baixes de maternitat o malaltia. Les mesures que s'han pres per solucionar el problema són la possibilitat de fer torns de 24 hores, la modificació del decret d'acreditació per tal que els metges d'Urgències no hagin de ser forçosament especialistes, i l'ampliació de les fonts de captació de professionals.

stats