Autea i Amida reclamen més visibilitat

Les entitats volen sensibilitzar la població per donar a conèixer les seves problemàtiques

Molta expectació a la jornada organitzada per Autea i
Carles Alonso
19/11/2019
2 min

Andorra la VellaAmb l'objectiu de conscienciar a la població en general de la problemàtica que viuen diàriament els afectats per l'autisme i els discapacitats físics d'Andorra, aquest dimarts s'està portant a terme a l'hotel Atiram Cèntric d'Andorra la Vella la jornada que porta per títol 'Una ciutat amable'. Una jornada que ha finalitzat amb una taula rodona transversal entre molts dels actors implicats per dur a terme els canvis. El ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, ha tancat la jornada, destacant "la feina portada a terme pel Govern i la necessària transversalitat de tots els actors implicats per millorar el dia a dia dels ciutadans".

La benvinguda ha anat a càrrec de la presidenta de l'Associació de persones amb diversitat funcional d'Andorra (Amida), Agustina Grandvallet, i la presidenta d'Associació d'afectats d'autisme d'Andorra (Autea), Inés Martí, que han reclamat "més sensibilització" per part de la població en general, per tenir més empatia sobre els afectats de les dues associacions.

Després de l'obertura institucional, a càrrec del ministre d'Ordenament Territorial del Govern, Jordi Torres, s'han iniciat les ponències. Primer ha intervingut l'arquitecta i membre del consell assessor d'Autea, Betty Faura, per després donar pas al llicenciat en Dret per l'UAB i especialista en gestió de serveis públics (IESE), Pep Solé. Un cop finalitzada les explicacions de Solé s'ha fet una petita pausa, en què els participants i els ponents han pogut compartir idees sobre les darreres normatives existents.

Inés Martí ha aprofitat l'aturada per comentar que "és una jornada per sensibilitzar de les problemàtiques que pateixen els dos col·lectius". En el cas de l'autisme, Martí ha afegit que "els afectats són els grans desconeguts, perquè com que no hi ha una evidència física, la població no empatitza amb els problemes d'oïda, de sensibilitat, de comprensió que tenen i que fa que sigui una malaltia invisible". Per la seva part, Agustina Grandvallet ha explicat que "cal sensibilitzar a la gent dels problemes del nostre col·lectiu". Grandvallet ha afegit que "els edificis públics estan prou adaptats a les necessitats però hi ha molts comerços i establiments que caldria adequar-los, ja que nosaltres som ciutadans amb els mateixos drets que qualsevol".

A la represa, ha estat el director d'Innovació i Desenvolupament de CESYT, Juan Carlos Verona, qui s'ha adreçat a tots els participants amb una xerrada que portava el títol de 'Infraestructura verda i ciutats saludables'. Tot seguit ha estat Blanca Fernández, responsable d'una consultaria d'arquitectura.

Abans del tancament portat a terme pel ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, s'ha fet una taula rodona on, a més de Pep Solé i Blanca Fernández, hi ha participat l'esportista Albert Llovera. On s'ha donat un gir 'esperat' a la jornada per transformar-la en un niu d'idees per millorar el país i transformar-lo en 'ecofriendly', en tots els sentits: serveis, construcció, tecnologies.

stats