Societat21/10/2019

L'avinguda Meritxell o la història del segle XX a Andorra

El comú d'Andorra la Vella, juntament amb el Govern, enllesteixen un estudi i una mostra que plasmen l'evolució de l'eix comercial

M. F.
i M. F.

Andorra la Vella"L'avinguda Meritxell és el màxim exponent de la transformació d'Andorra durant el segle XX". Així ho considera la doctora en geografia Maria Jesús Lluelles, que ha fet l'estudi paral·lel sobre l'eix comercial que acompanya l'exposició que ha impulsat el comú d'Andorra la Vella en col·laboració amb el Govern sobre l'evolució d'aquesta via entre els anys 1930 i el 1977. El projecte, sota el títol 'Memòries de la construcció de l'avinguda Meritxell' es fonamenta en un seguit d'entrevistes a persones que han viscut de primera mà aquesta transformació i que han donat lloc a una publicació de recerca històrica i una mostra que es podrà veure per primer cop a la Fira d'Andorra la Vella i, posteriorment, a l'avinguda Meritxell i a les noves dependències del comú d'Andorra la Vella.

El projecte va arrencar al 2015 quan Isabel de la Parte va tenir la idea de documentar tot el projecte de "col·aboració, d'esforç compartit" que va donar fruit a l'avinguda Meritxell. I és que tal com ha explicat Lluelles, aquesta via comercial és "el paradigma" del creixement i del canvi del país el segle XX, i amb el treball dut a terme es vol reflectir "el seu naixement, l'evolució i la consolidació fins poc abans del naixement de la setena parròquia del país". D'aquesta manera, es pot veure el desenvolupament de l'avinguda des que no era ni una carretera fins a esdevenir l'eix comercial que és avui en dia. "Neix del no res i esdevé la principal artèria comercial en poques dècades", ha destacat Lluelles, incidint en què perquè això fos així hi va haver tant la implicació dels particulars com de les administracions. Durant aquest procés de recerca s'ha pogut comprovar com en un primer moment el carrer s'anomenava carretera d'Escaldes i com la primera referència sobre el nom 'avinguda Meritxell' no es dona fins al 1951, concretament, en una acta del Quart en què es parlava del clavegueram i les voravies. "El nom triga en arrelar", ha manifestat Lluelles, que ha explicat també que primer es va desenvolupar la part alta, la que toca al barri antic i, després, la part baixa, sota la influència, en aquest cas, del creixement d'Escaldes-Engordany.

Cargando
No hay anuncios

Al llarg d'aquest treball s'han entrevistat més d'una setantena de persones d'edats compreses entre els 65 i els 100 anys. Entre els testimonis s'ha pogut recollir el d'aquells que van veure néixer l'exi comercial des del no-res. És el cas de Joana Molné, que recordava com era la zona abans que es fessin les carreteres.

La cònsol major d'Andorra la vella, Conxita Marsol ha manifestat que amb aquest projecte, que culmina després de quatre anys de feina i 190.000 euros de pressupost, "el que es vol és reconstruir la memòria de l'avinguda Meritxell perquè és la imatge del que ha estat i ha de continuar sent Andorra". També ha volgut incidir en què malgrat ara es pugui veure el resultat final es tracta "d'un projecte viu" en el que d'altres persones poden fer la seva aportació, amb material o testimonis sobre l'evolució d'aquesta avinguda. A la fira s'instal·laran uns contenidors en què es podran veure fotografies i vídeos fruit d'aquesta recerca i a la part final s'ha fet un interactiu per portar els visitants "a dins" l'avinguda. La cònsol major ha destacat la col·laboració amb el Govern per tirar endavant aquest projecte i, en aquest sentit, la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, ha manifestat que projectes com aquest "ajuden a visibilitzar tot el nostre històric", tots els arxius que s'atresora a l'Arxiu Nacional d'Andorra.