Baró diu que lluitaran per Vallnord i demana "seny" a Viladomat

"A vegades els diners no poden moure les muntanyes", recorda el president d'EMAP, que confia que el diàleg eviti que la situació hagi d'acabar per la via judicial

La subsíndica general, Meritxell Palmitjavila, el cònsol major de la Massana i president de Vallnord, David Baró, i la cònsol menor, Olga Molné, durant la inauguració d'Andoflora. / C. G.
Clara Garnica
17/05/2019
3 min

La MassanaVolia esperar, el cònsol major de la Massana, president de Vallnord i també d'EMAP, David Baró, que fossin els ordinencs els que moguessin fitxa i declaressin públicament quina és la justificació que els porta a voler abandonar la marca conjunta entre Ordino Arcalís i Pal Arinsal. Però, d'ençà el consell d'administració del passat dimecres, en què el cònsol d'Ordino, Josep Àngel Mortés, va informar que demanaven la dissolució de Vallnord, tant ell com Joan Viladomat, president de Secnoa, es troben de viatge. Tampoc ha assistit la cònsol menor d'Ordino, Gemma Riba, a la inauguració d'Andoflora d'aquest divendres, malgrat que se l'havia convidat. Veient la situació, Baró ha decidit parlar, i ho ha fet sense embuts. Ha fet una defensa ferma de la marca Vallnord, i ha demanat "seny", "responsabilitat" i "diàleg" a Viladomat per no perdre una marca de quinze anys i "molt ben posicionada" dins i fora del país.

Baró ho ha dit tant en el discurs d'inauguració d'Andoflora com posteriorment davant els mitjans de comunicació. Una cosa són els criteris empresarials, els quals "entenc" (i que porten a Secnoa a mirar cap a l'altra vall, direcció Grandvalira), i l'altra és la geografia del país. Que és la que és. "A vegades els diners no mouen les muntanyes", ha etzibat, perquè "Arcalís segueix estant a Ordino i Ordino a les valls del Nord".

Aquest concepte és en el que s'aferra Baró perquè Viladomat s'ho repensi. Com va fer amb Grandvalira. El mateix cònsol massanenc ha reconegut que s'està vivint un 'déjà-vu' amb el que va passar fa uns mesos en el si del domini de l'altra vall. I ha confiat que el desenllàs sigui similar. Per a aquest motiu, ha explicat que des d'aquest matí mira de contactar amb Viladomat per tancar una reunió i acostar posicions.

Les opcions de futur de la marca són diverses, ha plantejat el mateix Baró. "Vallnord pot desaparèixer", però també es pot negociar perquè hi segueixin les dues parts, perquè quedi en espera i es pugui recuperar en el futur, o perquè el comú de la Massana se la quedi. De moment no està quantificat quan podria valer la marca, que en qualsevol cas ara és propietat de Vallnord, ni d'EMAP ni de Secnoa.

Ara bé, el cònsol massanenc ha deixat clar que l'acord s'ha de prendre entre les dues parts, perquè així ho diuen els estatuts. És a dir, caldrà comptar amb els vots favorables tant d'EMAP com també de Secnoa. "És una qüestió de dos", tot i que uns tinguin el 66% (la Massana) i els altres el 33% (Ordino), ha recordat.

Ara des de Vallnord s'espera que la voluntat de Secnoa arribi formalment per carta (Baró no ha dubtat que així serà), i a partir d'aquí caldrà convocar un consell d'administració i una junta general d'accionistes per procedir a la dissolució. Però Baró ha reiterat que confia que, parlant amb Viladomat, no s'hagi d'arribar a aquest extrem. Ha avançat que té una "preferència personal", la qual plantejarà a l'empresari quan aquest accedeixi a reunir-s'hi.

Evitar la via judicial

Igualment, Baró també espera que tot plegat no arribi a la via més fosca, és a dir, la judicial. "Per cada 100 euros invertits, la Massana n'ha pagat 66 i Ordino 33", ha recordat Baró, i "fins i tot podria ser una mala gestió entre les dues parts". Però, ha afegit, "de la via judicial no vull ni pensar-hi".

Finalment, el cònsol ha informat que ja ha mantingut una conversa amb el nou cap de Governn, Xavier Espot, al respecte. I que també parlarà de la problemàtica amb els sectors de la parròquia que en puguin quedar afectats.

stats