Cal Pal reflexiona sobre la preservació del patrimoni cultural d'Andorra
Les construccions de pedra seca són un element icònic del país
OrdinoL'espai de reflexió sociocultural de Cal Pal ha celebrat aquest divendres l'activitat 'Primera pedra', una iniciativa encaminada a donar a conèixer i preservar el ric patrimoni cultural d'Andorra en construccions de pedra seca. El primer tema tractat en l'esdeveniment ha girat al voltant de les construccions de pedra seca i les diferents tècniques constructives. La principal característica és que les pedres utilitzades s'han de col·locar de certa manera perquè quedin encaixades per si soles, sense necessitat d'utilitzar cap altra mena d'argamassa. La pedra seca està present en les diferents parròquies, i Ordino n'és un bon exemple. Tot i tractar-se de construccions habituals al país, el tècnic de Patrimoni del Govern, David Mas, ha assegurat que "falten molts professionals que s'hi dediquin exclusivament".
Recentment, l'art de la pedra seca ha estat inclòs a la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco, per la qual cosa fer extraccions a les tarteres està prohibit. En aquest sentit, Mas ha recalcat que "durant molts anys s'ha abusat moltíssim, especialment durant els anys 70, i això és l'origen de molts problemes de filtratges i de deteriorament del paisatge", per la qual cosa "era necessària una regulació". El programa de 'Primera pedra', segons Mas, el que pretén és "esdevenir un tema transversal de paisatge, on la pedra seca n'és només una petita part, i d'altra banda també volem decidir quines polítiques ha de prendre el Govern vers la preservació d'aquest element". El tècnic de Patrimoni ha posat com a exemple un tram de la Carretera General que ha perdut més d'un quilòmetre i mig de pedra seca d'un mur en l'últim any, i ha anunciat que Andorra "hauria de tenir entre 40 i 60 professionals dedicats a la pedra seca, una xifra a la qual no s'hi arriba".
Un marger és aquella persona que es dedica exclusivament al tractament de la pedra seca. Roger Solé, present a l'acte, n'és un exemple. En el cas de Solé, la seva professió no és heretada dels seus pares, sinó que la seva relació amb la pedra va començar amb l'escalada i la geologia. Solé ha assegurat que no coneix a ningú en tot Catalunya que es dediqui exclusivament al tractament d'aquest material. Ha definit la professió de marger com "una activitat en la qual tu ho ets tot, no tens a ningú que et digui com has de fer les coses, ni tan sols els arquitectes et diuen com has de col·locar les pedres". "Les construccions en pedra seca es van començar a tirar a terra amb l'entrada dels tractors dins del món agrícola", ha assegurat Solé, afegint que "en els últims sis mesos, d'ençà de l'entrada de la pedra seca com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco, s'han creat moltes iniciatives que han donat a conèixer aquest material".
'Primera pedra' té a l'abast dels ciutadans una plana web i una aplicació per telèfons mòbils que permet localitzar les diferents construccions de la pedra seca, a banda també d'un butlletí de notícies per complementar la informació al voltant d'aquesta tècnica, una galeria d'imatges i un apartat on qualsevol persona, després d'emplenar un formulari i haver estat validat per professionals, poden introduir noves localitzacions on hi hagin construccions fetes amb aquesta tècnica.