El calvari de Meritxell
Comerciants afectats per les obres urbanístiques que es realitzaran a l’avinguda es queixen que els sorolls i les tremolors els estan enfonsant els negocis
Andorra la VellaDos tècnics del departament de Medi Ambient del Govern visiten sovint els voltants de les obres de l’avinguda Meritxell, on diversos promotors aixequen immobles que es convertiran en galeries comercials, habitatges de luxe, restauració i pàrquings soterrats. Per encabir aquests projectes urbanístics a les parcel·les pertinents, diverses màquines perforen, des de fa més d’un any, tres solars d’aquesta cèntrica avinguda. De fet, els tècnics mediambientals hi van tan sovint a mesurar el soroll, que han d’aparcar el cotxe lluny de les obres perquè els operaris no els vegin arribar. Així, fan la seva feina, i constaten que hi ha moments del dia que el soroll gairebé duplica el límit legal permès, que és de 55 decibels per a zones residencials. A les molèsties sonores s’hi sumen les tremolors que causen les màquines de gran tonatge, que han arribat a causar danys materials, com el trencament de vidres i el deteriorament del gènere de les botigues. Alguns comerciants de la zona es queixen que els estan arruïnant. I alguns inquilins s’han mudat d’habitatge.
Una part dels comerciants i restauradors afectats, que ja venien perjudicats per les obres de remodelació de l’avinguda de fa un parell d’anys, i per la discriminació que pateixen en relació al tram sud de la via que sí s’ha peatonalitzat, temen que la situació actual els suposi l’estocada definitiva per als seus negocis. Per fer-se una idea del soroll que han de patir durant el dia, les sonometries que registren les màquines dels tècnics de Medi Ambient poden arribar a marcar els 90 decibels, un volum que s’assimilaria a una discussió amb crits. Alguns comerciants expliquen a l’ARA.ad, que segons quina l’hora del dia, s’han de comunicar amb els clients amb gestos o amb un to de veu molt elevat, i que les relacions amb els proveïdors les han de fer per correu i no per telèfon, perquè el terrabastall els fa impossible entendre’s.
La duresa del granit de l’avinguda Meritxell, que fa que s’hagin de prendre mesures excepcionals per perforar, és una de les causes principals del problema. Després de diverses converses amb els promotors de les obres, denuncies incloses, s’ha modificat en part la manera de perforar, amb microexplosions. Una d’aquestes microvoladures va trencar els vidres de l’escala d’un immoble adjacent. Com a mínim, dos dels inquilins d’un dels blocs més afectats han marxat, farts del soroll i de la brutícia generada, amb pols que cada dia s’acumula a les terrasses.
Alguns comerciants asseguren que se senten “impotents” per la “deixadesa de les autoritats” que, tot i constatar que s’infringeix el reglament mediambiental, diuen que "no estan prenent cap tipus de mesura". De fet, des del Departament expliquen que han requerit als operaris diverses "mesures correctores", com que la maquinària compleixi la normalitza o que col·loquin sensors per controlar en nivell acústic. En qualsevol cas, per als botiguers, “els prejudicis econòmics són enormes, perquè les obres fa més d’un any que duren i amb el soroll que fan som incapaços de vendre cap article”, explica una botiguera, que considera que “cap país del món amb sensibilitat pel medi ambient i el benestar dels seus ciutadans autoritzaria unes obres així”. Davant del que consideren, "inactivitat de les autoritats", els afectats també han intentat consensuar mesures amb els promotors, perquè perforin a determinades hores del dia. “Sempre ens diuen que només els falten vuit o deu dies de treballs, però és mentida”, afirma un altre afectat. Dies que es fan anys.